RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Kedves szavait igazán köszönöm, nagyon jólesett. Remélem, nemcsak a nagy kánikula mondatta önnel, hanem őszintén, szívből jött. (Derültség.) Azt viszont tényleg nem értem, hogy ha én is tüntettem Gyurcsány Ferenc ellen, ön is tüntetett Gyurcsány Ferenc ellen, akkor miért van azon az oldalon; most teljesen őszintén és emberileg nem értem.

Valóban, ha ön baloldali értékeket keres, és személyesen azt gondolja, hogy oda kell állni azok mellé az emberek mellé, akik tényleg kiszolgáltatottak, akik sokszor önerőből nem tudnak egyről a kettőre jutni, hanem az államnak kell egy kis segítség és az ő szorgalmuk, és akkor tudnak előrébb lépni, akkor biztonságban tudnak élni, és jobban tudnak élni, mint a szüleik, én tényleg teljes meggyőződésből mondom, hogy akkor én szívesen beszélek önnel két percnél hosszabb időben is, hogy azoknak az embereknek mégiscsak a Fidesz-KDNP-kormány elmúlt 12 éve nyújtotta a nagyobb biztonságot, mert mégiscsak a baloldal sosem mert radikálisan minimálbért emelni, ami a kispénzű embereknek a legnagyobb segítség, a baloldal sosem merte visszafogni a rezsidíjakat, hanem engedte, hogy tizenötször megemeljék.

Mégis ez a kormányzat volt olyan bátor, és szembeszállt ezekkel a nagyon erős, nagyon nagy és nemzetközileg iszonyatosan beágyazott cégekkel, akiknek a médiában és mindenhol máshol érdekeltsége volt, és utána a kormány ellen igencsak elindították a maguk küzdelmét. És mégiscsak az, hogy 11 százalékról 4 százalék alá csökkent a munkanélküliség, pontosan azt mutatja, hogy azok az emberek, akiket ön képviselni szeretne  és én nagyon tisztelem önnek ezt a szándékát, a politikusok jó részének ezért kell küzdeni valóban, hogy azok, akik nehezebb helyzetben vannak, segítséget kapjanak az államtól. Tényleg szívesen beszélek önnel arról, hogy miért nem a baloldalon kellene ezt tenni.

De ami a veszélyhelyzet lejártát illeti, tisztelt képviselő úr, a veszélyhelyzet alatt is működtek azok az állami hivatalok, mentek már az utóbbi hónapokban azok a minősítő eljárások, amelyekkel ki-ki a maga szociális juttatásainak a hosszabbításáról a megfelelő szakhatósági, orvosi és egyéb véleményeket be tudta szerezni. Ön is láthatta, tapasztalhatta, hogy volt (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), amikor hétvégén is nyitva tartottuk a kormányablakokat pontosan azért, hogy mindenki ezeket az igazolásokat beszerezze, tehát semmifajta jogi akadálya nincs annak, hogy aki korábban szociálisan jogosult volt valamilyen ellátásra, az most is ezt megkapja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage