DÚRÓ DÓRA (Mi Hazánk): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Politikai Igazgató Úr! Társadalmi vitát kezdeményez a Mi Hazánk mint legerősebb ellenzéki párt (Rétvári Bence: Hoppá!  Moraj az ellenzéki padsorokban.  Közbeszólás a Jobbik soraiból: Nagyotmondásban legerősebb!) egy hosszú távon nyereséges olimpia és paralimpia megrendezéséről. Tudom, hogy ez fáj a Jobbiknak, attól még ez így van. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: A zászlóvivő lesz Előd?)

Még a baloldali közvélemény-kutatók mérései szerint is a többség, 58 százalék azt mondja, hogy büszke lenne, ha Magyarország rendezné meg a világ legnagyobb sporteseményét, azonban két fő ellenérv van, ami visszatartja a magyarokat. Az egyik a korrupció összekapcsolása azokkal a beruházásokkal, amelyek egy olimpia megrendezését is kísérnék. Ezért azt javasolja a Mi Hazánk Mozgalom, hogy jöjjön létre egy felügyelőbizottság az ellenzéki pártok és civilek bevonásával, amely nyomon tudná követni ezeket az elejétől a végéig. A másik ellenérv szokott lenni a gazdasági megtérülés kérdése. Ugyanakkor itt hangsúlyozni kell, hogy Magyarország az elmúlt években nagyjából 25 világversenynek volt házigazdája, számos létesítmény már ezek kapcsán megépült, és az utóhasznosítás és az infrastruktúra hosszú távon is használható lesz a magyar emberek számára.

De egy olimpia megrendezése nem csak gazdasági kérdés, tisztelt képviselőtársaim. Én életemben nem láttam még 30 ezer boldog magyar gyermeket egy helyen; és ez akkor történt meg, amikor a magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán is legyőzte Angliát, és a magyar csapat közösen énekelte el a magyar himnuszt 30 ezer magyar gyermekkel. Ez olyan élmény mindegyikük számára, amit nem lehet forintosítani.

Kérdezem ezért politikai igazgató urat, milyen feltételekkel támogatja a kormány, hogy Magyarország megpályázza a 2036-os nyári olimpia és paralimpia megrendezését. Várom érdemi válaszát. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage