DR. ORBÁN BALÁZS, a miniszterelnök politikai igazgatója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Azt tudom mondani önnek, hogy Magyarország és az olimpia, illetőleg az olimpiai mozgalom kapcsolata örök, az első nyári olimpián már ott voltunk, amikor szabad akaratunkból dönthettünk, akkor mindig részt vettünk az olimpiai játékokon.

Ugye, mindannyiunk számára ismert az, hogy mi vagyunk az egyik legsikeresebb sportnemzet. Szerencsére most már nemcsak a versenyeken, hanem egyébként a különböző események, világ-, sportesemények megrendezésében is jeleskedünk. Jelen pillanatban is zajlik a vizesbajnokság, illetve jövőre a világ harmadik legnagyobb sporteseménye az atlétikai világbajnokság lesz Budapesten. És valóban igaz az, amire ön is utalt, hogy a tíz legeredményesebb olimpiai mozgalmi nemzet közül csak mi nem voltunk még házigazdái olimpiai játékoknak.

És egyetértünk azzal, hogy egy olimpia sok haszonnal és előnnyel, gazdasági és valószínűleg azon túli érzelmi, emocionális értelemben is sok előnnyel és haszonnal járna mind Budapest, mind Magyarország számára. Azonban a korábbi pályázatok tanulsága az, hogy pályázni csak megfelelő időben, megfelelő előkészítettség mellett és megfelelő politikai konszenzus mellett lehetséges.

Természetesen sokat kell beszélni a sportlétesítményekről, a közlekedési infrastruktúráról, sokat kell beszélni a szálláshely-kapacitásokról, de ahogy arra ön is utalt, és köszönöm ezt a megjegyzését, e tekintetben évről évre lépünk előre, a sportlétesítmények folyamatosan készülnek el, a tömegközlekedés folyamatosan javul, szálláskapacitások erősödnek. Tehát a kérdés az az, hogy Magyarországon vane politikai egység ezen kérdés mögött. Én azt remélem, hogy a válasz erre a kérdésre az, hogy igen. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage