FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Én értem az ön kérdéssorozatát, amit azt hiszem, már két héttel ezelőtt is feltett. De még egyszer szeretném hangsúlyozni: ne keltsünk már rémhírt, és ne próbáljuk már a magyar zöldség- és gyümölcságazatot úgy felfesteni vagy a fogyasztók felé úgy bemutatni, hogy milyen fantasztikus növényvédőszer-maradékok vannak a zöldségben és gyümölcsben, mert ez nem igaz! Megvannak rá a vizsgálataink. De azért engedje meg, hogy egypár pontosítást tegyek.

Amiket a képviselő asszony káros anyagnak titulált, azokat helyettesítésre jelölt hatóanyagoknak mondja a szaknyelv. Szeretném jelezni, hogy hazánkban jelenleg nem ötven, hanem némileg kevesebb, 46 helyettesítésre jelölt hatóanyag van jelen az engedélyezett növényvédő szerekben. Ezek az anyagok szerepelnek az Unióban jóváhagyott növényvédőszer-hatóanyagok listáján, vagyis megfelelnek a szigorú engedélyezési kritériumoknak, jogszerűen engedélyezhetők a tagállamokban azok a készítmények, amelyek tartalmazzák ezeket a hatóanyagokat.

Szeretném megnyugtatni a képviselő asszonyt, hogy azok a növényi és állati eredetű termékek, amelyekben ugyan kimutatható növényvédőszer-maradék, de annak mennyisége nem haladja meg az uniós rendeletben előírt szermaradék-határértéket, a fogyasztókra nézve biztonságosak. (Kanász-Nagy Máté: De azért bennük van!) Mindenben benne van, ezt most csak úgy megjegyzem, kedves barátaim. A kormányzat részéről pedig biztosított az élelmiszerek folyamatos monitorizálása. A NÉBIH 2021-ben a vizsgált 2849 darab minta 1 százalékában, 19-ben talált határérték feletti növényvédőszer-maradékot, de ebből is mindössze 6 minta származott magyarországi előállítóktól. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage