KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm szépen. Én a magam részéről nem szeretnék 2050-ig várni, addigra 64 éves leszek, de azt gondolom, mások sem szeretnének, sokkal hamarabb meg kéne valósítani egyébként ezt az átállást.

Jó is, hogy említi ezeket a szakmai vitákat. Nemrég az ELTE energiaföldrajzi kutatócsoportja megkutatta, és tudományos alapokon bebizonyította, hogy Magyarország egész területén nemcsak hogy fúj a szél, hanem gazdaságosan lehet szinte mindenhol szélturbinákat üzemeltetni. Egyébként igen, fúj a szél, százméteres magasságban, ameddig ezek a szélturbinák manapság már felérnek, 7-8 méter/szekundumos sebességgel, gyakorlatilag állandó jelleggel fúj a szél, tehát nagyon gazdaságosan lehetne ezeket működtetni.

Amit pedig említ, a napenergiát: a napenergia és a szélenergia kéz a kézben jár; mondjuk, amikor nem süt a nap, fúj a szél, vagy amikor éppen mégsem fúj a szél, akkor süt a nap. Mind a kettőt egyformán erőteljesen kéne támogatni. Köszönöm szépen. (Taps az LMP, a Momentum és a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage