DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány álláspontja kezdettől fogva világos, hiszen elutasítunk minden olyan javaslatot, amely a magyar emberekkel szeretné megfizettetni a háború árát, és éppen ezért szomorúan hallgattam meg a főpolgármester-helyettes asszonynak azt a rádiós interjúját, amelyben a béke kérdését gyakorlatilag azzal kapcsolta össze, hogy gondoljuk újra az otthoni fűtési, hűtési, főzési szokásainkat. Nem támogatunk semmilyen ilyen jellegű javaslatot. (Szabó Rebeka közbeszól.)

A kormány arra kapott megbízást a magyar emberektől, hogy az előttünk álló években szembenézzen és megvédje a magyar emberek érdekeit az új válságokkal és a bizonytalansággal szemben. A kormány 2013 óta bevezetett rezsivédelmi intézkedései továbbra sem engedik azt, hogy az elszabadult európai áram- és gázárak megjelenjenek a hazai lakossági tarifákban. A rezsicsökkentés eredményeként 2021. augusztus végéig körülbelül 2600 milliárd forintot sikerült az embereknél tartani. Éppen ezért gondolom kiemelten fontos bejelentésnek, hogy múlt héten megszületett az a döntés, amelyet a miniszterelnök úr jelentett be, hogy az élelmiszer- és a benzinárstop meghosszabbodik egészen október 1-jéig, a hitelmoratórium és a kamatstop pedig december 31-éig.

A brüsszeli szankciók hozzájárultak ahhoz, hogy az infláció Európa-szerte rekordmagas legyen, a gázembargó bevezetése esetén pedig veszélybe kerülne Európa egészének az ellátása, ez pedig nemcsak a magyar, hanem az egész európai gazdaság esetében nagyon hátrányos lenne. A magyar kormány álláspontja továbbra is egyértelmű: az EU egysége fontos, de csak olyan döntéseket, szankciókat tudunk támogatni, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának, mint annak, akit szankcionálni akarnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage