SEBIÁN-PETROVSZKI LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár úr, engedje meg, hogy három forintösszeget felolvassak önnek: 20,5 milliárd forint, 36,5 milliárd forint, 17,5 milliárd forint. Államtitkár úr, ez a három csillagászati összeg Mé-száros Lőrinc, Garancsi István és Szíjj László, tehát a NER három talán legnagyobb oligarchájának és az ő érdekeltségi köreikbe tartozó építőipari cégeknek a profitja a tavalyi évből, még egyszer mondom, ez nem bevétele, hanem profitja, nyeresége ezeknek a csoportoknak.

(17.10)

Felettébb érdekes módon ezeknek a cégeknek mégsem kell a Rezsivédelmi vagy a Honvédelmi Alapba befizetniük. Nyilván csak valamilyen fatális véletlenről van szó, különösen annak fényében, hogy az ön minisztere körülbelül két hete a Kormányinfón azt mondta, hogy extraprofitadóval az értelmes méretű összegekre vadásznak  így fogalmazott. Nem feltételezem, hogy ezekre a tízmilliárdokra, amiket felsoroltam, ne lenne igaz, hogy értelmes méretű összegek, tehát az extraprofitadónak alanyai lehetnének.

De több mint valószínű, hogy egy hasonló akaratlan adminisztrációs hiba folytán maradhatott le az extraprofitot fizető cégek listájáról Orbán Viktor vejének 12 milliárd forintos nyereséget produkáló ingatlanbefektető vállalata, vagy a miniszterelnök édesapjának bányacége, amely csak a tavalyi évben 1,8 milliárdos osztalékot fizetett ki. Ha önök kérnék, akkor Orbán Győző vagy Tiborcz István nyilván az elsők között fizetnének be és vennének részt ebben a közös felelősségben.

Államtitkár úr, ha önök egy másodpercig is komolyan gondolják, hogy a különadók valójában a Rezsivédelmi és a Honvédelmi Alap fenntartásáról, és nem a magyar emberek brutális megszorításáról szólnak, akkor már most a válaszában bejelentheti, hogy miként várják el az extraprofit befizetését ezektől a személyektől. Ha viszont ezt nem teszi meg, akkor kénytelen vagyok megkérdezni öntől, miért lejt már megint a pálya az önökhöz közeli cégek felé. Köszönöm szépen megtisztelő válaszát. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage