DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! A magyar polgárok energiabiztonsága kiemelkedő nemzetpolitikai cél; ebben bizonyára egyetértünk. Mi a soproni régióban, de akár az egész Kisalföldön is pontosan tudjuk, honnan fúj a szél: északnyugati irányból, és folyamatosan. Nem véletlen az, hogy néhány kilométerre a nyugati határszélen rendkívül sok szélerőmű létezik. A fideszes kormány 2011-ben egy rendeletmódosítással gyakorlatilag lehetetlenné tette hazánkban, hogy új szélerőművek létesüljenek.

Én az egész energiamixet szeretném most egy kicsit ebben a kérdésben felemlegetni, hiszen nemcsak a valóban a fideszes kormány által támogatott napenergia létezik, hanem valóban a szélenergia is. Itt is ki szeretném emelni azt, hogy az energia tárolásának már nagyon modern és új, innovatív metódusai volnának, tehát például a kinetikus energiával s a többivel lehetne a szélerőművek által megtermelt energiát aztán tárolni.

Tehát azt gondolom, hogy nem érv a szélenergia ellen ennek a hiánya, hanem éppen ellenkezőleg, és akkor még nem beszéltem az Európai Unió által kiemelten támogatott fúziós energiáról vagy a geotermikus energiáról. Itt van a Kárpát-medencében ez a kincs a lábunk alatt. Ezekre, kérdezem államtitkár asszonyt, mikor kíván végre megfelelő hangsúlyt fektetni a fideszes kormány, hiszen ez rendkívül fontos volna.

Aztán az utolsó része az energiamixnek pedig a Paks II.-t érinti. A Jobbik hazánk jobbközép-konzervatív pártjaként nem atomenergia-ellenes, ugyanakkor azt gondoljuk, hogy kár lenne az orosz fűtőelemek miatt Paks II.-t az oroszokkal megépíttetni, hiszen ezzel kiszolgáltatnánk hazánkat a következő 80 évre az orosz fűtőelemekkel, mert az orosz technológiájú atomerőművekben csak azok használhatók. Itt a nyugati technológiát kellene előnyben részesíteni, hogy valóban megteremtsük a magyar polgárok energiabiztonságát. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage