KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Egy magyar édesanya keresett meg a napokban egy egészségüggyel kapcsolatos problémájával. Elmesélte, hogy fennálló kezelés alatt álló betegsége miatt rendszeresen kell szednie a 200 milligrammos Normix filmtablettát. Ezért korábban havonta 3500 forintot kellett fizetnie, azonban az elmúlt időszakban arról tájékoztatták, hogy a gyógyszer kikerült a tb-finanszírozott gyógyszerek közül, aminek következtében a gyógyszer ára 7200 forintra nőtt.

Sem a gyógyszerésze, sem a háziorvosa hosszas keresés ellenére sem tudott olyan gyógyszert ajánlani az engem kereső számára, ami a konkrét helyzetben olcsóbb, államilag támogatott alternatívát jelentene a Normixra. Így az engem megkereső nem tehet mást, mint megveszi a több mint kétszeresére drágult gyógyszert, hacsak nem akarja, hogy a problémája súlyosodjon.

Fentiekre tekintettel kérdezem: mi az oka annak, hogy a 200 milligrammos Normix filmtablettát már nem vásárolhatja meg tb-támogatással az engem megkereső hölgy? Mikor kerül vissza a 200 milligrammos filmtabletta tb-támogatásba, vagy mikor fogadnak be megfelelő helyettesítő gyógyszert a Normix helyett? Illetve mit tanácsol az engem megkereső betegnek, akinek kétszer annyiért kell a gyógyszereit megvennie? Hogyan tudna támogatást kapni a gyógyszere árához? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage