BAKOS BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Az LMP határozati javaslatot nyújtott be az energiaszegénység és a levegőszennyezés csökkentéséről, amelynek központi eleme egy komplex épületenergetikai, mélyfelújítási program indítása volt, hiszen az épületek 75 százaléka elavult, az orosz gázzal nagyrészt az utcát fűtjük például a gyerekszobák helyett. Évi 300 milliárd forintból 100 ezer lakást lehetne leszigetelni, de a program része lenne például a napelemek telepítése vagy a fűtési rendszerek korszerűsítése.

(17.40)

A mélyfelújítással az épületek energiaigénye és ezzel a családok fűtésköltsége 50-85 százalékkal lecsökkenthető, ez jelenti a valódi, fenntartható rezsicsökkentést, és így szabadulhatunk meg az orosz energiafüggőségtől is. Ha minden lakóépület mélyfelújítása megtörténne, az ország teljes földgázfogyasztását 20 százalékkal lehetne csökkenteni, miközben sok ezer munkahelyet is teremtenénk.

A kormánypárti képviselők erre a programra mondtak nemet a múlt héten, amikor a Fenntartható fejlődés bizottságában vita nélkül utasították el a határozati javaslatunk tárgysorozatba vételét. Egy nappal később Palkovics László egy konferencián már az energiafüggetlenség erősítését hangsúlyozta, és kiemelte, hogy a 2050-re kitűzött klímasemlegességhez szükséges többek között a lakó- és a középületek energiahatékonyságának javítása, fűtési rendszerének korszerűsítése.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Legalább most adjon indoklást, a kormánypárti képviselők miért szavazták le az épületszigetelési programra vonatkozó javaslatunkat, amikor Palkovics László is ennek a szükségességéről beszélt. Tisztelettel várom válaszát. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage