DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm szépen, hogy egy ilyen fontos kérdést hozott ide, a magyar parlamentbe, és teljesen egyetértek önnel abban, hogy a kérdéses járművek egyre szélesebb körű elterjedése, használata, bár vitathatatlanul előnyökkel is jár, számos veszélyforrással is szembesít bennünket, közlekedőket. E kockázatokat természetesen jogalkotóként sem hagyhatjuk figyelmen kívül, a Technológiai és Ipari Minisztérium a hazai rendelkezések kiegészítését tervezi.

Az előkészületben lévő módosítások alapvető célja minden érintett biztonságos közlekedési feltételeinek a megteremtése. A védtelen közlekedők, elsősorban kerékpárosok és gyalogosok védelme a kormány kiemelt célja; azt a felvetett témával egy csomagban kezelve tervezünk javaslatot tenni a KRESZ módosítására. A módosítás érinteni fogja továbbá a vasúti átjárók szabályozását is. Elsődleges cél a KRESZ hozzáigazítása a megváltozott forgalmi körülményekhez, a védtelen közlekedők közlekedésének segítése a közúti forgalomban, az egyszerű elektromos közlekedési eszközök, vagyis a motoros, elektromos rollerek, elektromos kerékpárok használati feltételeinek rendezése, valamint az elektromobilitás elterjedését elősegítő közlekedési szabályok bevezetése.

A fenti szempontok összegzése és az e-rollerek szabályozásának kidolgozása jelenleg is folyamatban van, a módosítás előkészítése során egyeztetünk a szakmai és társadalmi szervezetekkel, az érintett hatóságokkal és minisztériumokkal is. A javaslat e folyamat lezárulása után kerülhet majd a kormány elé. Ezúton szeretném megköszönni képviselő asszonynak és általában a kormánypártoknak lelkiismeretes, a magyar emberek biztonságos közlekedése védelme érdekében végzett tevékeny munkáját. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage