HEGEDÜS ANDREA (DK): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A múlt héten ért véget a pedagógusok egyik legnehezebb tanéve, ami adminisztrációs háttérmunkában még július elejéig tart, de effektív tanórák már nincsenek.

Ezt a tanévet és a tanárok kilátástalan helyzetét értékelte a Pedagógusok Szakszervezetének évzáró rendezvénye, ahová az oktatásért felelős minisztert is meghívták, ám ő nem tartotta arra érdemesnek az egyik legnagyobb pedagógus-szakszervezetet, hogy részt vegyen az eseményen. Pedig hallhatta volna, hogy milyen elképesztő kormányzati elnyomásban, milyen ellenszélben álltak helyt a tanárok, a tanítók, az oktatók a 2021/22-es tanévben.

Még a tavalyi tanévkezdés előtt könyöradományokkal alázták meg a nyári táborokban gyermekeket üdültető, felügyelő pedagógusokat, hogy aztán néhány héttel később jöhessen a következő pofon: Orbán Viktor bejelentése a beígért pedagógusbér-emelés elmaradásáról. A következő támadásra pedig idén márciusig kellett várni, amikor az önök kormánya ellehetetlenítette, majd megfenyegette az ország szinte összes pontján sztrájkoló pedagógusokat. Néhány nappal ezelőtt pedig érkezett a hab a tortára, ugyanis online kérdőívben fordultak a tanárokhoz, amelyben egy szót sem szóltak a fizetésekről, a pedagógusok megélhetéséről, a tanárok lakhatási körülményeiről, arról, hogy hány pedagógusnak kell pluszban még másod- és harmadállást vállalnia. Ha ma egy fiatal úgy dönt, hogy a pedagógushivatást választja, akkor biztos, hogy anyagi gondokkal fog szembenézni. De önök nemhogy nem akarják emelni a pedagógusok fizetését, de meg sem hallgatják az alulfizetett tanárokat.

Államtitkár úr, elnök úr, és mondhatom, hogy miniszter úr, hiszen neki szól a kérdés: miért nem veszik végre legalább egy délután erejéig komolyan a magyar pedagógusokat? Miért nem vett részt a miniszter úr a Pedagógusok Szakszervezetének évzáró rendezvényén, miután ő Orbán Viktor kormányának közoktatásért felelőse? Köszönöm szépen. Várom a választ. (Taps a DK és a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage