DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Szeretnék idézni a Fővárosi Törvényszék március 16-ai sajtóközleményéből, amelyben tájékoztatást adott az ön által említett büntetőeljárásban hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletről. Hozzáteszem, hogy az ítélet 12 évvel a vádemelés után született.

A Fővárosi Törvényszék első fokon terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt az I. rendű vádlottat 17 év, a II. rendű vádlottat 14 év, a III. rendű vádlottat 15 év, a IV. rendű vádlottat 8 év, az V. rendű vádlottat 7 év, a VII. rendű vádlottat 4 év, a VIII. rendű vádlottat 13 év 6 hónap, a IX. rendű vádlottat 11 év, a XI. rendű vádlottat 12 év fegyházbüntetésre ítélte. E vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók, a terhükre megállapított bűncselekményeket bűnszervezetben követték el. További négy vádlott kapott végrehajtandó szabadságvesztést: az ügy XVIII. rendű vádlottja 4 év, a XIII. rendű 3 év 6 hónap fegyházbüntetést, a X. rendű és a XII. rendű vádlottak 2 év 6 hónap börtönbüntetést. Valamennyi végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt vádlottat a bíróság eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Ezen túlmenően a VI. rendű vádlottat 1 év 6 hónap, a XV. rendű vádlottat 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, a XIV. és XV. rendű vádlottakat felmentette az ellenük emelt vád alól.

Szintén a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményében szereplő ítéleti tényállás szerint az I. rendű vádlott a 2007 áprilisában alapított Hunnia Mozgalomból egy bűnszervezetet hozott létre, és Molotov-koktélos támadásokat intéztek SZDSZ- és MSZP-pártirodák ellen, majd személyes sértettségből megverették az MSZP volt országgyűlési képviselőjét.

Továbbra is csak idézek ebből a közleményből. 2007 decemberében két támadást hajtottak végre: rálőttek az akkori oktatási miniszter családi házára, Molotov-koktélt dobtak egy másik miniszter épülőfélben lévő házára.

(9.30)

Így folytatódik a közlemény: 2008 februárjában további hat országgyűlési képviselő ellen hajtottak végre összehangolt gyújtogatásos támadást. 2008 áprilisában felgyújtottak egy jegyirodát, 2008 nyarán két szórakozóhely ellen hajtottak végre Molotov-koktélos támadást; ezt követően a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter nyaralójánál hajtottak végre bombatámadást, majd decemberben egy ATM kifosztásával próbáltak meg pénzhez jutni.

Így folytatódik a közlemény: 2009. április 8-án négy helyszínen terveztek robbantást, a merényleteket a vádlottak tevékenységét már jó ideje figyelemmel kísérő rendőrök akadályozták meg. A Fővárosi Törvényszék az ítélet rendelkező részének kihirdetését követően elrendelte az I., a II., a VIII., a IX. és a XI. rendű vádlottak letartóztatását. A terrorcselekmény elkövetését a Büntető törvénykönyv tíz évtől életfogytig tartó szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Szintén a közlemény tartalmazza, hogy az ítélet nem jogerős. Eddig a Fővárosi Törvényszék közleménye.

Tisztelt Frakcióvezető Úr! A vádlottak egy része eljárási kegyelem iránt terjesztett elő kérelmet az eljáró bíróságnál. A kegyelmi kérelmeket a Fővárosi Törvényszék felterjesztette az Igazságügyi Minisztériumhoz. A kegyelmi eljárással kapcsolatban a személyiségi jogok védelme miatt további tájékoztatást nem adhatok. Kérem, hogy az általam elmondottakat vegye tudomásul. Köszönöm szépen. (Toroczkai László: Jézus!  Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage