DR. LATORCAI CSABA JÁNOS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Megmondom őszintén, kicsit zavarban vagyok, hogy ön most a Momentum nevében szólalt fel vagy pedig a saját nevében. (Soltész Miklós: SZDSZ! Kis SZDSZ!  Lőcsei Lajos: Kicsit több tiszteletet!)

Hogyha már nyilatkozatokról és nyilatkozatokban rejlő ellentmondásokról beszélt a felszólalásában, engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét arra, hogy az ön pártjának a vezetői nem olyan régen még úgy vélekedtek az európai uniós pénzekről  idézném , hogy azok ártanak az ország jövőjének. Nem értem, miért aggódik akkor.

Hála istennek, a kormány az elmúlt 12 évben rekordokat döntött az európai uniós források lehívásában (Bedő Dávid: Lenyúlásában!)  lehívásában -: 2018-ban 4,5 milliárd eurót, 2019-ben 3,5 milliárd eurót, 2020-ban pedig 4,5 milliárd eurót, tavaly 4 milliárd eurót hívtunk le a magyar emberek, a magyar vállalkozások számára. (Soltész Miklós Bedő Dávid felé fordulva: Az Európai Ügyészséghez kéne fordulni a barátnőd ügyében!)

Ha viszont visszatekintünk a 2010 előtti időszakra, a baloldali kormányok idejére, akkor azt látjuk, hogy Magyarország az európai uniós források felhasználását tekintve mind az európai uniós országok, mind pedig a visegrádi országok tekintetében hátul kullogott, és hogyha a baloldali kormányokon múlt volna, akkor több száz milliárd forint veszteség érte volna az országot, a magyar embereket és a magyar gazdaságot.

Tisztelt Képviselő Úr! Mint ahogy azt jeleztük az elmúlt időszakban, folyamatosan tárgyalunk az Európai Unióval, mind a partnerségi megállapodás, mind pedig a Helyreállítási és Ellenállóképességi Alap tekintetében folyamatos a haladás. A célunk pedig az, hogy minél jobban felgyorsuljanak ezek a tárgyalások, és év végéig ezek a megállapodások aláírásra is kerülhessenek. Ennek érdekében tárgyalt múlt héten is Brüsszelben Navracsics Tibor miniszter úr, jelezve, hogy Magyarország kész a kompromisszumokra technikai kérdésekben  és megismételném: , természetesen ide nem értve a bevándorlással, valamint a gyermekvédelemmel kapcsolatos kérdéseket.

Eddig is azt képviseltük és most is arra törekszünk, hogy a nagyon érzékeny, az európai uniós forrásokkal és azok felhasználásával szorosan nem összefüggő kérdéseket leválasszuk a tárgyalásokról, azaz politikai témák ne keveredjenek szakmai kérdések közé.

(9.50)

Reméljük, hogy Navracsics miniszter úr múlt heti tárgyalásait követően ez mostantól az Európai Bizottság részéről is így lesz. Mi eddig is folyamatosan és nyitottsággal tárgyaltunk az Európai Bizottsággal, reflektáltunk az észrevételeikre, és ugyanígy fogunk a továbbiakban is tárgyalni.

A 2021-27-es programozási időszak fejlesztéspolitikai alapdokumentumát, a partnerségi megállapodást Magyarország az első tagállamok között 2021 decemberében benyújtotta, majd a bizottsági észrevételek alapján pontosított dokumentumot május 26-án nyújtottuk be ismételten. Fontos tudni azt is, hogy eddig csupáncsak tíz európai uniós tagország rendelkezik elfogadott partnerségi megállapodással.

Magyarország az operatív programok tekintetében is előrehaladott tárgyalásokat folytat, július 31-éig minden operatív program hivatalosan benyújtásra kerül, a hivatalos benyújtást követően pedig öt hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a programokat Brüsszelben jóváhagyják, és az Európai Bizottság vállalta is ezt. A partnerségi megállapodás megkötésével egy lépéssel közelebb vagyunk, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Alappal kapcsolatos tárgyalások esetében még több a feladat, ám reményeink szerint késő őszig ez a megállapodás is aláírásra kerül.

Tisztelt Országgyűlés! A baloldal politizálásából azonban az látszik, hogy egyetlen valódi céljuk az, hogy megakadályozzák, hogy Magyarország a neki járó európai uniós forrásokhoz hozzájusson. Képviselő úr, a Momentum európai parlamenti képviselői is Magyarország ellen foglalnak állást. Változtassanak a politizálásukon és ne akadályozzák, hogy Magyarország, a magyar emberek, magyar vállalkozások hozzájussanak ahhoz a pénzhez, amit ők termeltek meg különösen ilyenkor, amikor Európában háború dúl, és a háborús időszak miatt minden fillérre szüksége van a magyar embereknek és a magyar gazdaságnak.

Korrupcióról pedig, képviselő úr, legyen kedves, majd csak akkor beszéljenek, ha tisztázták az önökre települő mélyreható korrupciós ügyet, Cseh Katalin európai uniós források felhasználásával kapcsolatos ügyét. Addig erről ne beszéljenek! (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage