VARGA ZOLTÁN (DK): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Látszólag Debrecenről fogok beszélni, valójában a kiszolgáltatott magyar emberek és önkormányzatok sorsáról.

Palkovics miniszter úr szerint öt éven belül Hajdú-Bihar megye lesz Magyarország legiparosodottabb régiója, és Debrecenben hatalmas iparosodási, iparosítási program zajlik éppen. A kérdés persze az, hogy jóe ez Debrecennek, a debrecenieknek. Jó, válaszolnák, ha megkérdeznék ezt, csak nem így, ahogy önök gondolják. Mert jó az elektromos autókat gyártó BMW-beruházás, ami nagyjából ezer embernek fog munkát adni, az már kevésbé jó, hogy a gyárat a várostól északnyugatra lévő 400 hektáros, 45  45!  aranykoronás termőföldre építik. Ennél jobb termőföld Magyarországon nemigen található, de Európában is párját ritkítja. Persze hogy a környékbeliek könnyes szemmel nézték, amint a méter magas termőréteget ledózerolják, és a helyét betonnal öntik ki.

És ha ez nem lenne elég, újabban Debrecen déli részén szintén a legjobb földeket betonozzák ismét. A debreceni közgyűlés  nyilván kormányzati nyomásra  megszavazta, hogy az idetelepülő multik érdekében a beépíthetőséget 50-ről 60 százalékra növeljék, a minimális zöldfelületet viszont 30-ról 20-ra csökkentsék, holott még a kormányrendelet is minimum 25 százalékos zöldterületet ír elő. Ehhez az állami főépítész is hozzájárult, környezeti vizsgálatot nem tartott szükségesnek; szerinte a módosítás természetvédelmi érdekeket nem sért. Független klímaszakértők szerint azonban a város mikroklímája emiatt rövidesen felborulhat, és veszélyes hőszigetek alakulhatnak ki nyaranta.

A történetnek ezzel még közel sincs vége, hiszen a kormány most környezetszennyező akkumulátorgyárakat édesget éppen Debrecenbe: dél-koreai cég, amely katódokat gyárt majd lítiumakkumulátorokhoz, kínai cég, amely akkumulátorleválasztó filmeket, de már szándéknyilatkozatot tett 45 hektár megvásárlására egy újabb kínai, Európa, sőt a világ egyik leghatalmasabb akkumulátorgyártó cége is. És természetesen ismét a termőföldek és a zöldterületek lebetonozását tervezik nagymértékben.

Szemmel látható, tisztelt Ház, hogy az Orbán-kormánynak, önöknek semmi nem drága, újabban az országot és benne Debrecent akarják a mérhetetlenül szennyező, veszélyes akkumulátorgyártás fellegvárává tenni, ami ráadásul megint nem a magas hozzáadott munka, hanem az összeszerelés irányába fogja tolni a magyar gazdaságot. Ismerjük pedig elrettentő példaként most már például a gödi Samsung-gyár ügyét is a mind súlyosabb fizetési, környezetvédelmi és környezetszennyezési gondokkal.

Tisztelt Ház! A kérdés, hogy vajon miért lehet partnere Debrecen vezetése a kormánynak az iparosítási koncepció ilyen, a várost számos gazdasági, pénzügyi és környezeti kockázatnak kitévő lebonyolításában. Elárulom önöknek: azért, mert Magyarországon ma kétféle önkormányzat létezik. Az egyiket, a nagy többséget a kormány nemcsak hogy magára hagyta, nemcsak pusztán a forrásokat nem biztosítja számukra, hanem a legkülönbözőbb címeken kirabolja, kifosztja. És persze vannak a Fidesz vezette önkormányzatok, ilyen Debrecen is, ahol viszont elvárás a közvetlen kormányzati kézi vezérlés elfogadása. Ezért is kellett nagy valószínűség szerint Debrecennek átvenni például a mélyen veszteséges Nagyerdei Stadiont, ahogy az üzemeltetés már kényelmetlenné vált a kormány számára, vagy hogy a debreceni közgyűlés  persze ismét kormányzati nyomásra  ingyen átadta a kormánynak azt a repülőteret, amit még néhány éve vásárolt vissza Debrecen városa Kósa Lajos liblingjétől. Azon pedig már meg sem lepődtünk, hogy a kormányzati einstand, a repülőtér elvétele a közgyűlési döntés előtt már megjelent a Közlönyben, és ott már állami vállalatként szerepeltették az ezt üzemeltető céget.

Szörnyű kimondani is, tisztelt hölgyeim és uraim, de ma Debrecen és az itt élők élete helyett a kormánynak csupán a számára kedves multik a fontosak. Azaz Debrecent és a többi, elvileg kivételezett helyzetben lévő várost már rég nem a választott polgármester és a közgyűlés irányítja, hanem közvetlenül Orbán emberei és strómanjai.

Tisztelt Ház! Nagyjából ez lett az elmúlt 12 évben a magyar önkormányzatiságból. Gratulálok önöknek hozzá! (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage