DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A kormány számára a legfontosabb Magyarország békéjének, biztonságának megőrzése, a családok védelme, az energiaellátás fenntartása és a rezsicsökkentés megőrzése. A kormány már 2013 óta következetesen kiáll a rezsicsökkentés mellett, és ennek köszönhetően az Európai Unión belül ma Magyarországon a legalacsonyabbak az energiaárak. Ez óriási eredmény; a legutóbbi uniós csúcson is sikerült megvédeni a rezsicsökkentést.

Mi úgy gondoljuk és abban hiszünk, hogy az emberek ne fizessék meg a háború árát, és éppen ezért volt hatalmas eredmény az, hogy sikerült megállítani az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon.

A kormány rezsivédelmi intézkedései továbbra sem engedik azt, hogy az elszabadult európai áram- és gázárak megjelenjenek a hazai lakossági tarifákban. A távhő, a gáz és az áram ára átlagosan 23 százalékkal csökkent. 2013 óta a rezsicsökkentés eredményeként 2021 augusztusában körülbelül 2600 milliárd forint maradt az embereknél, a magyar családoknál. A háború és a brüsszeli szankciók az egekbe emelték az energiaárakat, ez pedig szinte valamennyi termékre kihatással van.

A kormánynak ebben a rendkívüli helyzetben rendkívüli döntéseket kellett hoznia, és az árak emelkedése ellen bevezette a négy stop politikáját, ez a rezsistop, az üzemanyagárstop, a kamatstop és az élelmiszerárstop. Nagyon jó hír, hogy a múlt héten az is bejelentésre került, hogy a benzinárstop és az élelmiszerárstop október 1-jéig, a hitelmoratórium és a kamatstop pedig december 31-éig meghosszabbításra kerül. Ezen intézkedések nélkül a magyar infláció valószínűleg 5-6 százalékkal lenne magasabb, így pedig a visegrádi négyek közül Magyarországon ma a legalacsonyabb.

Amennyiben megszűnnének a hatóságilag rögzített rezsiárak, akkor az áram ára több mint a 3-szorosára, a földgáz ára az 5,5-szeresére emelkedne, így összesen 4,5-szeres rezsiemelkedéshez vezetne egy átlagos magyar családnál. Egy ilyen helyzetben a piaci logikával szemben a családok védelmét kell előnyben részesíteni. A kormány célja tehát nem változott, továbbra is megvédi a magyar családokat és megőrzi Magyarország stabilitását.

Az elhúzódó háború és az energiaválság újabb világgazdasági válság veszélyével fenyeget, a kormány ezért olyan költségvetést állított össze, amelynek köszönhetően megvédjük a rezsicsökkentést, a magyar emberek biztonságát, és a biztonságos növekedési pályát megtartjuk. Éppen ezért Rezsivédelmi Alapot és Honvédelmi Alapot hoztunk létre. A Rezsivédelmi Alap célja a drasztikus és kiszámíthatatlan világpiaci energiaár-emelkedés hatásainak mérséklése, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése, ezáltal a családok anyagi biztonságának és energiaellátásának biztosítása.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy Magyarországon van a legolcsóbb üzemanyag ma Európán belül, és a benzinárstopnak köszönhetően, mivel folyamatosan emelkednek az árak, egy 50 literes tankolással számolva már 16 ezer forintot is meg tudunk takarítani. Azt gondolom, ez óriási eredmény, amely egyértelműen a magyar lakosságot és a magyar családokat védi. Európán belül már van olyan hely, ahol a 800-900 forintot is eléri az üzemanyag ára, sőt Norvégián belül 1000 forint felett is van.

A mikrocégek a korábbi időszakban is a középpontban voltak, és ez a jövőben is hasonló marad. Éppen ezért mintegy százezer kisvállalkozó számára továbbra is biztosítjuk a rezsicsökkentés eredményeit, tehát ez azt jelenti, hogy ugyanazon a kedvezményes áron fogják kapni az energiát, legyen szó akár villamos energiáról, akár gázról. Ennek az intézkedésnek mindenképpen pozitív hatása lesz a kis cégek működésére. A támogatással a kormány célja az, hogy a kisebb vállalkozások talpon maradhassanak, és ne kerüljön veszélybe tulajdonosaik és családjaik megélhetése. A munkahelyek védelme természetesen a járványhelyzet alatt is kiemelkedő prioritást foglalt el a magyar kormány számára.

Magyarország energiaellátásának biztonságát nem vagyunk hajlandóak feladni, és a kormány kiemelt célja a lakosság energiaellátásának biztosítása és a lakossági rezsicsökkentés fenntartása. Ezúton is köszönjük szépen képviselő asszony támogatását (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), és köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage