DR. DÁVID FERENC, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Orbán-kormány és a globális minimumadó közös története mindent elmond arról, hogy miért van cudar helyzetben a magyar gazdaság, a magyar költségvetés és a magyar diplomácia. Születik az Európai Unió műhelyében egy átfogó, minden szempontból előremutató javaslat, amelyet üdvözöl a világ és az Európai Unió közössége, és van egy, azaz egyetlen kormány, a magyar, amelyik meg akarja akadályozni, mindenki másnak, hogy ez miért rossz. (Sic!) Nem tud meglenni az Orbán-kormány konfliktus nélkül akkor sem, ha Magyarország érdekeiről van szó. A kormány a globális minimumadó elutasításával nemzetellenes magatartást képvisel, súlyos gazdasági, pénzügyi és diplomáciai károkat okoz.

Miről van szó tulajdonképpen? Az előzetes tervek szerint 2023-tól érvénybe lépő globális minimumadó a 750 millió euró feletti konszolidált árbevételt elérő nemzetközi vállalatcsoportokra vonatkozik majd. Magyarországon ez várhatóan 20-160 milliárd forinttal növelné a multinacionális cégek adóterheit. Áttörésnek számít a globális minimumadó a nemzetközi adóztatásban, mert közel 140 ország társaságiadó-szabályainak összehangolásával egy világszintű társadalmi adórendszer alapjait teremti meg. A várhatóan 2023-tól bevezetendő 15 százalékos teljesítményalapú új adónem a nemzetközi vállalatcsoportokra vonatkozik majd.

A múlt héten sebtében összehívott Gazdasági bizottságban már volt okunk értetlenkedésre és gyanakvásra. Hivatkozva az orosz-ukrán háborúra, amely valójában orosz agresszió egy független állam ellen, valamint hivatkozva az inflációra és a gazdasági válságra, a fideszes többség a következő javaslatot fogadta el a Gazdasági bizottságban. Szó szerint idézem: az Országgyűlés ellenzi a multinacionális csoportokra az Unióban alkalmazandó globálisminimumadó-mértékről szóló tanácsi irányelvtervezet elfogadását.

Itt szeretnék megállni és jelezni, hogy itt ellenzi a Fidesz, holott a bizottságban kértük, hogy halasztásról legyen szó. Ezt a kérésünket elutasították. Ellenzéki képviselőtársaimmal együtt tiltakoztam a napirendre vétel ellen, hiszen egy ilyen súlyú kérdés megvitatását alaposan elő kellett volna készíteni. Ez nem történt meg. Ennek ellenére a Fidesz-többség kierőszakolta a hirtelen döntést.

Tisztelt Képviselőtársaim! Miközben az Orbán-kormány árbevétel-alapú extraprofitadót vet ki az élelmiszer-kereskedelemre, a gyógyszerre, és nem sorolom tovább, és az infláció miatt minden drága ma Magyarországon, de nem vetett ki adót például az azóta megszűnt lélegeztetőgép-kereskedő cégekre, és a magyar vállalkozások helyett a külföldieket védi. A kataügyben vállalkozások sokaságát tartja bizonytalanságban, de úgy látszik, hogy a külföldi multi megmenekül. Európa minden tagállama, legyen bal- vagy jobboldali kormánya, támogatja, hogy ezek a milliárddolláros nyereséget termelő cégek igenis járuljanak hozzá az európai fejlődéshez, hiszen ezek az európai polgárok miatt is gazdagodnak. Az Orbán-kormány azonban lemond erről a pénzről, és inkább a saját polgárait és a magyar vállalkozásokat sanyargatja.

Az a tény, hogy az Orbán-kormány elutasítja a globális minimumadót, előcsalta belőlem azt a feltételezést, hogy a Fidesz képviselőinek és a kormánynak az a szándéka, hogy az általuk kijelölt, még egyszer hangsúlyozom, árbevételen alapuló extraprofit adóalanyain  kiskereskedelem, légiközlekedés, pénzintézetek, biztosítók  túl más nemzetközi nagyvállalatoknak ne keletkezzen többletbefizetési kötelezettsége. Azaz a termelőágazatban érdekelt, a Fidesszel baráti globális cégeket ne fenyegesse a globális minimumadó bevezetésének réme.

A Fidesz egyértelműen a globális nagy multinacionális cégek pártjára állt. Ráadásul e cégek jelentős része ide-oda dugdosva a profitot, adóparadicsomban ússza meg a valódi adózást. Nem is beszélve arról, hogy a cégek egy része bizony jelentős környezetkárosítást is okoz. Tehát az Orbán-kormány a globális minimumadó elutasításával az adóelkerülést támogatja, egyúttal feladja a küzdelmet a környezetünk védelméért, a gyermekeink, unokáink jövőjéért. Nem nehéz azt feltételezni, hogy a kormány, illetve kormánypárti képviselők így vagy úgy, de zsebében lehetnek bizonyos multiknak. Más magyarázat aligha lehetséges, hiszen a globális multiadó orbáni elutasítása rontja a magyar költségvetés helyzetét, további bizonytalanságnak teszi ki a forint árfolyamát, tovább gyengíti az amúgy is törékeny bizalmat a magyar pénzügyi rendszer iránt. Márpedig a költségvetés hiánya rekordméretű, a forint soha nem volt ilyen gyenge, az Orbán-kormány hatalmas hitelfelvételekkel próbálja megőrizni az ország fizetőképességét.

(11.10)

Közben semmi más nem történik, mint a választás előtti jóléti kiadásokat veszi vissza az emberektől  erről elfelejtettek beszélni a választás előtt, vagyis becsapták a magyarokat. Nehéz lesz megmagyarázni, hogy az állítólag mindig a magyar emberekért dolgozó, éjt nappallá téve a magyar emberekért verejtékező kormánynak miért van rendben, hogy a veszteségbe hajló légitársaságok adóforintjai kellenek a megroggyant költségvetésnek, de a valóban profitábilis transznacionális vállalkozások nyereségének egy része meg nem kell.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tényleg az lenne a magyar nemzet, a magyar emberek érdekének képviselete, hogy a kormány hagyja elszabadulni a rekordméretű inflációt, de a multi ne adózzon többet? A bérből és fizetésből élő magyarok milliói a 27 százalékos áfán keresztül fizessenek többet strandért, lángosért, húsért, gyümölcsért, zöldségért, babakocsiért, autószerelésért, gyakorlatilag bármiért, egyre többet és többet, akár évi 500 milliárddal többet, de a világcég adója ne nőjön? Tényleg az lenne a magyar nemzet, a magyar emberek érdekének képviselete, hogy az Orbán-kormány megemeli a postai díjakat, de a világcég ne fizessen többet? Tényleg az lenne a magyar nemzet, a magyar emberek érdekeinek képviselete, hogy az Orbán-kormány megemeli a bankok, hitelintézetek terheit, amelyek ezt mind továbbhárítják az emberekre, és emiatt megint ők fizetnek többet, de a világcég akkor sem? Magyar mikro- és kis- és közepes vállalkozások nyögik a megemelt terheket, de a világcégek ne fizessenek többet! A magyar ember fizessen többet a telefonálásért, de a világcég ne fizessen többet! A magyar ember fizessen több lakáshitelt, de a világcég ne fizessen többet! Biztos, hogy ez a magyarok érdeke? A környezetet is pusztító, dúsgazdag, olykor adóelkerülő világcégek terhei ne nőjenek, de a magyar kisembereké meg a magyar önkormányzatoké igen? Már fideszes polgármesterek is panaszkodnak, fizetőképtelenségről beszél Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András, de a világcég ne adózzon többet?

Tisztelt Képviselőtársaim! A globális cégek adója hasznos, és nem csak azért, mert bevezetését a Demokratikus Koalíció ígérte meg a 2019-es európai parlamenti választási kampányban. Számunkra már akkor egyértelmű volt, véget kell vetni annak, hogy éppen a legnagyobb, leggazdagabb cégek kerülik el az adófizetést valamelyik adóparadicsomban. Mostanra erről már nemzeteken átívelő egyetértés alakult ki az EU-ban is. És akkor megérkezik Varga Mihály vagy Orbán Viktor, és nemet mond. A magyar pénzügyminiszter kerek perec kijelentette, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzetben a nagy külföldi cégek jelentős veszteséget szenvednek, ezért nem szabad őket sanyargatni. Vajon a pénzügyminiszter úrnál vagy a miniszterelnök úrnál miért nem szólal meg a vészcsengő, amikor az elmúlt hetekben az Orbán-csomag brutális megszorításait a magyar emberek nyakába zúdították? A tisztességes magyar családokat ezek szerint lehet sanyargatni, az eurómilliárdos árbevételű cégeket viszont nem.

Az a probléma, tisztelt képviselőtársaim, hogy Orbán Viktor e globális cégek farzsebéből kukucskál. Nem kell neki a pluszbevétel, amit oktatásra, egészségügyre, a magyar cégek támogatására is lehetne fordítani, ha a kölcsönös elkötelezettséget, a globális vállalatokat valamilyen sérelem érheti.

A felelős baloldali politika alapja, hogy ahol nagyobb a vagyon, ott nagyobb a felelősség, ezt vallja a Demokratikus Koalíció is. Azt még valahol megértem, hogy Orbán Viktor szociálisan érzéketlen, a külföldi nagyvállalatok és a gazdagok oldalán álló kormányának mindez nem fér be a világképébe, azt azonban nem leszek hajlandó elfogadni, hogy ezzel a magatartással az ország hosszú távú érdekeit, magyar kis- és középvállalkozásoknak pedig a rövid távú talpon maradását veszélyeztessék. Ilyet egy európai kormány nem tehet meg, pontosítok: ilyet egy felelősen és törvényesen viselkedő európai kormány nem tehet meg.

Van ennek az újabb ostoba és kártékony orbáni döntésnek még egy következménye azon kívül, hogy ettől a pénztől elesünk, és hogy a brutális orbáni megszorítócsomag a magyar embereket sújtja, sokakat tönkre is tesz, ez pedig a diplomáciai veszteség. Azzal, hogy egyedül Orbán Viktor mondott nemet a globális multiadóra, ismét sikerült e kormánynak bebizonyítania, hogy képtelen az együttműködésre, képtelen arra, hogy a nemzeti és az európai érdekeket együttesen képviselje. Az Orbán-kormány ezzel a vétóval még inkább elszigetelte magát Európában. A magyar miniszterelnök a haza szégyenére magányosan, elhagyatottan, számkivetetten jön-megy a brüsszeli tárgyalótermekben, és most már mindenki átnéz rajta. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból.)

Ha azért mondott nemet a globális multiadóra, hogy ezzel zsarolja az Európai Uniót, hogy a jogállam felrúgása miatt visszatartott pénzeket megkapja, akkor nyilvánvalóan téved. Ettől még kevésbé nyílnak meg az uniós pénzcsapok, hiába megy könyörögni Navracsics Tibor, inkább felgyorsul az a folyamat, hogy az Európai Unió úgy dönt, a magyar kormány nélkül, teljes konszenzus nélkül is döntésképessé teszi az Európai Uniót. Az Orbán-kormánynak pedig marad a magyarok sanyargatása, a globális cégekkel a mutyista biznisz, meg a hitelfelvételekkel megtámasztott, omladozó költségvetés.

Tisztelt Képviselőtársaim! Európa és a világ tudja az irányt. A Demokratikus Koalíció és Dobrev Klára (Derültség a kormánypártok soraiban.) már a 2019-es európai parlamenti választás előtt megmondta (Közbeszólások a kormánypártok soraiban.), megharcol az európai minimálbérért és a nagy világcégek nagyobb teherviseléséért. Mindkét ígéretünkben sikeresen haladunk. Ez Magyarország, ez a magyar nemzet és ez a magyarok érdeke. Tehát ha tehetjük, kevesebb terhet az amúgy is megterhelt magyar családoknak, és több terhet a dúsgazdag világcégekre! Orbán Viktor néha még beteheti a botot a küllők közé, lassítva egy-egy folyamatot, de nem érheti el a célját. A globális cégek minimumadója meg fog születni, ahogy az európai minimálbér is.

Tudom, az Orbán-kormány és a Fidesz sosem képes korrekcióra, bármilyen hibát, bűnt követnek el, olyanok, mint a biciklivel felboruló ember: ők így akartak leszállni róla. Mégis, a szavazás előtt arra kérem a kormánypárti képviselőket, ne szavazzanak a magyar emberek tönkretételére és terheinek növelésére, engedjék, hogy a globális minimumadó igazságosabbá, egyenletesebbé tegye a terhek eloszlását. Elhihetik, hogy a többi uniós ország vezetői nem ostobák, és nem akarnak ártani saját nemzetük polgárainak, amikor mindannyian támogatják a globális minimumadót. A magyarok érdekében önök is támogassák! Köszönöm szépen a türelmet. (Taps az MSZP és a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage