OROSZ ANNA, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Múlt hét hétfő délután, fél kettőkor kaptunk egy sms-t a Gazdasági bizottság soron következő üléséről, amely másfél órával később, délután 3 órakor következett be. A téma a globális minimumadó irányelvének elutasítása volt. Egy héttel később még ezt is sikerült alulmúlniuk, merthogy 56 perccel a Gazdasági bizottság következő ülése előtt küldtek értesítést nekünk arról, hogy módosítani szeretnék a saját indítványukat.

A mai napon kivételes eljárásban tárgyalja a parlament a globális minimumadó kérdését, amelyet önök nyilván meg fognak szavazni. Mivel nincsen számunkra újdonság abban, hogy önök kiüresítik a parlament működését, nem is szeretnék sok szót arra fecsérelni, hogy mégis hogyan lehetséges az, hogy egy ilyen fajsúlyos kérdésben ilyen slendrián a bizottság és a parlament eljárásrendje.

(11.40)

Csak a miheztartás végett jelezném, hogy az újbudai önkormányzat bizottságaiban én ahhoz szoktam, hogy legalább öt nappal hamarabb kapunk értesítést és részletes indoklást ennél sokkalta kisebb horderejű kérdésekben is.

Túl a folyamatokra vonatkozó észrevételeimen ez a határozati javaslat azért is váratlan a Fidesztől, mert alig fél évvel ezelőtt, 2021 őszén, amikor a világ 137 országa állapodott meg a globális minimumadó bevezetéséről, ezzel Magyarország is egyetértett, sőt Varga Mihály és Szijjártó Péter miniszterek egymásra licitálva dicsérték a globális minimumadó legfrissebb tervezetét. Varga Mihály így fogalmazott: „Nagyon komoly eredményt értünk el, nyugodtan mondhatom, hogy egy magyar siker valósult meg.” Szijjártó Péter pedig ezt mondta: „Olyan kompromisszum jött létre a globális minimumadó ügyében, amely kezelhető a magyar gazdaság szempontjából, mindez pedig bizonyítja, hogy megéri küzdeni a nemzeti érdekekért.” Hangsúlyozom, ez fél évvel ezelőtt hangzott el.

A nyolcvanas évek óta a világ országai lefelé tartó versenyben állnak egymással a társasági adó mértékében. A kormányok saját maguk és egymás alatt vágva a fát, csökkentik újra és újra a vállalatokra kivetett adókulcsokat. Akkoriban 40-50 százalék körül volt a társasági adó leggyakoribb mértéke, ma ugyanez 20-25 százalék között mozog, Magyarországon még ennél is alacsonyabb, 9 százalék. Ezzel az adókulccsal a multinacionális vállalatok járnak jól, az állampolgárok pedig rosszul, hiszen így csökken a vállalatok által az államkasszába befizetett összeg, amelyből fejleszteni lehetne az iskolákat, a kórházakat, a munkahelyeket, be lehetne fektetni a jövőnkbe.

Természetesen ideiglenesen eredményezhet ez az alacsony adókulcs több beruházást, de ha nem fektetünk be az oktatásba és a jövőnkbe, akkor ez a pillanatnyi előny nagyon gyorsan tartós hátrányba is fordulhat. Ezt a lefelé tartó versenyt erősítette föl a globalizáció és a digitalizáció, amelynek köszönhetően egyre nehezebb nyomon követni, hogy a vállalatok hol, milyen gazdasági tevékenységet végeznek mekkora árbevétel és profit mellett, ráadásul egyre több nemzetközi multinacionális vállalat adózik adóparadicsomokban. Ennek a folyamatnak az eredménye, hogy évente globálisan akár 150 milliárd dollár potenciális adóbevétel is elveszik ebben a rosszul működő rendszerben. Ameddig a kormányok nem működnek együtt egymással annak érdekében, hogy megtörjék ezt a mindenki számára, még a vállalatok számára is ártalmas ördögi kört, addig nem lesz megoldás erre a helyzetre.

A globális minimumadó, amelyet önök is támogattak pár hónappal ezelőtt, pontosan erre a problémára kínál megoldást, egy olyan megoldást, amely egyrészről biztosít egy minimumadókulcsot minden országnak, amely alá egyetlen kormány sem ígérhet. Másrészről azt is biztosítja ez a javaslat, hogy az adókulcs ne veszélyeztesse az országok versenyképességét, hiszen az adó egy padlóérték, amely fölött szabadon versenyezhetnek az országok, és amely kellően alacsony ahhoz, hogy ne tántorítson el senkit a befektetéseitől. Ezért a bizottsági és a plenáris üléssel kapcsolatos folyamatok feletti hüledezés helyett inkább csak kérdéseket szeretnék föltenni önöknek.

Első kérdés: ha azért kellett most hirtelen elkaszálni a 137 ország által elfogadott javaslatot, hogy zsarolják az Európai Uniót, hogy az kifizesse a Helyreállítási Alap pénzeit Magyarországnak, akkor az a kérdésem önökhöz, hogy miért nem azzal érik el a Helyreállítási Alap pénzeinek kifizetését, hogy csatlakoznak az európai korrupcióellenes ügyészséghez, hogy átláthatóan használják föl az uniós pénzeket, vagy hogy együttműködnek az Európai Csalás Elleni Hivatallal abban, hogy megakadályozzák a visszaéléseket.

Második kérdésem: ha valóban a válság…  és Magyarország versenyképességéért aggódnak, miért nem tették ugyanezt, amikor pár héttel ezelőtt büntetőadót vetettek ki sokszor veszteséges vállalatokra, amelyekről tudták, hogy a terhet azonnal tovább fogják hárítani a lakosságra, akik folyamatosan magasabb árakat fizetnek, és ez az intézkedés csak tovább fűti az inflációt? Vagy miért nem szerepel az extraprofitadó alanyai között még véletlenül sem egyetlen Fidesz-közeli oligarcha, kaszinótulajdonos, építési vállalkozó, vagy mondjuk, bányatulajdonos?

A büntetőadó melletti érvelésük szerint válságidőben elvárható nagyobb közteherviselés a cégektől. Mi történt?  kérdezem én, két hét leforgása alatt, hogy hirtelen elkezdtek aggódni a 300 milliárd forint fölötti árbevételű vállalatokért, akik alanyai lennének a globális minimumadónak?

S az utolsó kérdésem: ahelyett, hogy a földbe állítják a társasági adó kulcsát, miért nem fektetnek a tudásba, a kutatásba, a fejlesztésbe? Mi nem az olcsó munkaerő és a multik irreálisan alacsony adójának köszönhetően szeretnénk versenyképesek lenni, ahogy a vállalatok sem kizárólag adókulcsok alapján hoznak üzleti döntéseket. A jó oktatási rendszer, benne megbecsült pedagógusokkal, a képzett munkaerő, a kiszámítható üzleti környezet, az együttműködés az állam, a vállalatok és a munkavállalók között, ezek olyan értékek, amelyek kifizetődnek a gazdaságban. Ha ez nem így lenne, nem lennének befektetések tőlünk nyugatra vagy a régiónkban, ahol egytől egyig magasabb a társasági adó kulcsa, ahogy azt Hollik képviselőtársam is elmondta, viszont jobb a köz- és felsőoktatás, az egészségügy állapota, megbízhatóbb a kormány.

A Momentum-frakció ezért egyértelműen nem támogatja az önök rövidlátó és felelőtlen javaslatát a globális minimumadó elutasításáról. Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage