BALLA MIHÁLY, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Ennek a törvényjavaslatnak a célja az, hogy az Európai Unió tagállamai, másrészt az Örmény Köztársaság között közös légteret létrehozó 2021. évi november 15-ei megállapodás Magyarország részéről is megerősítésre és kihirdetésre kerüljön, a minden felek közötti hatályban lévő kétoldalú légi közlekedési megállapodás vonatkozó rendelkezéseinek helyébe lépjen.

Első látszatra ez csak egy egyszerű nemzetközi szerződés, amely technikai lehetőséget vagy technikai együttműködési fejlesztést is jelenthet, de ebben a háborús időszakban nagyon fontos az, hogy minden olyan légtér, amelyet az Európai Unió használ más országokkal, más térségekkel, azok minél biztonságosabbak legyenek. Tudjuk jól, hogy az Örményország és az Európai Unió közötti kapcsolatok egészen az 1999-ben hatályba lépett partnerségi és együttműködési megállapodásig nyúlnak vissza, melynek eredménye a jogállamiság, az emberi jogok és a demokratikus elvek tiszteletben tartása, illetve a piacgazdaság megszilárdítása volt. Az Európai Unió 2004-ben kiterjesztette az európai szomszédságpolitika hatályát Örményországra is, majd pedig 2006-ban az ország cselekvési tervét is elfogadta.

2015-ben Örményország csatlakozott az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz, amely miatt az Európai Uniónak újra kellett gondolnia a kapcsolatok szorosabbra fűzésének kereteit. Fontos, hogy a párbeszéd és a cselekvés terén olyan megoldások szülessenek, melyek teljes mértékben összeegyeztethetők Örményország eurázsiai gazdasági uniós tagságával. Ezt segítheti az is, hogy az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió között erősödni fognak a kapcsolatok. A közös légtér létrehozása tehát fontos lépés lehet minden fél számára. A megállapodás szövegének értelmében az útvonalakhoz és a kapacitásokhoz való hozzáférés kölcsönösen biztosítva lesz, ahogy a gazdasági szereplők számára a megkülönböztetésmentesség és az egyenlő feltételek is. Minden uniós légifuvarozó számára lehetőségeket biztosít a kereskedelemben többek között a járatmegosztás, a földi kiszolgálás, a szabad árképzés és az intermodalitás területén.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! A Fidesz képviselőcsoportja támogatja a törvényjavaslatot. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage