BÁNKI ERIK, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha megengedik, akkor Orbán Viktor miniszterelnök úrtól vett idézettel kezdeném a költségvetés méltatását. Miniszterelnök úr egy fórumon egyszer azt mondta, hogy ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy hogyan tudtunk háromszor egymás után olimpiai bajnokságot nyerni vízilabdában, akkor arra csak egyetlen magyarázat van: nemcsak az, hogy mind a háromszor mi voltunk a legjobbak, hanem az, hogy mind a háromszor elhittük magunkról, hogy mi vagyunk a legjobbak.

Nos, tisztelt hölgyeim és uraim, a 2023. évi költségvetés kapcsán azért jutottak eszembe ezek a gondolatok, mert egy nagyon komoly, kihívásokkal teli, nemcsak Európát, hanem az egész világot érintő gazdasági válság idején kell egy olyan költségvetést elfogadnunk, amely biztosítja azt valamennyi magyar ember számára, hogy nem lesznek rosszabbak a pozícióink, sőt jobbak tudunk lenni, mint az átlag.

Azt gondolom, hogy a költségvetés, amelyet pénzügyminiszter úr a parlament elé benyújtott, mindenféle tekintetben megállja a helyét, minden olyan kihívással számolt, amelyre 2023-ban, egy ilyen különleges évben számítanunk kell. Ez a költségvetés a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése. Az elhúzódó orosz-ukrán háború miatt rekordinflációval kell szembenéznünk, amely addig nem is fog csökkenni érdemben, amíg a háború nem ér véget. Nem tudunk mást tenni ebben az időszakban, mint azt, hogy olyan intézkedéseket hozunk, amelyekkel meg tudjuk védeni a magyar családokat, és el tudjuk érni azt, hogy a háború árát ne a magyar embereknek, ne a magyar családoknak kelljen megfizetniük.

(9.40)

Jelenleg a magyar kormány az egyetlen egész Európában, amely nem szankciókról és háborúról beszél, hanem arról, hogy békére van szükség, mert csak a béke hozhatja el azt a stabilitást és azt a nyugalmat, amely segít abban, hogy a gazdaság újra stabil növekedési pályára állhasson egész Európában.

A kormány legfontosabb célja  nagyon helyesen , hogy Magyarország maradjon ki a háborúból, az elhúzódó orosz-ukrán háború, a brüsszeli energia- és elhibázott szankciós politika miatt most az a legfontosabb feladatunk, hogy biztosítsuk Magyarország energiaellátását és biztosítsuk a rezsicsökkentés védelmét, illetve felgyorsítsuk a haderő fejlesztését. A költségvetés ezért a Rezsivédelmi és a Honvédelmi Alappal igyekszik megerősíteni ezeket a legfontosabb célokat. Az alapok bevétele 2023-ban közel 1450 milliárd forint, ami nagyrészt az extraprofit-különadókból származik. Nagyon helyes, ahogy a kormány döntött, hogy elvárjuk azt, hogy azok a szektorok járuljanak hozzá az ország védelméhez, amelyek a háborús helyzetben extraprofitra tettek, illetve tesznek szert a későbbiek során.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg a magyar családok fizetik a legkedvezőbb rezsidíjakat az egész Európai Unióban. Az a cél, hogy továbbra is fenntartsuk a rezsicsökkentést a magyar lakosság számára. Ezt szolgálja a Rezsivédelmi Alap, amelyre a kormány 2023-ban 670 milliárd forintot fordít. A Honvédelmi Alap pedig megteremti a további honvédelmi fejlesztések forrásait, valamint erősíti hazánk fizikai biztonságát. Az alap kerete a jövő évben 842 milliárd forintot tesz ki, így az összes honvédelmi kiadás  először a rendszerváltozás óta  eléri a 2 százalékos szintjét a magyar GDP-nek, ami egyébként, megjegyzem, a NATO elvárása is valamennyi tagország felé.

Nemcsak a háború, hanem a migráció miatt is szükség van a biztonság további erősítésére. A háború okozta világgazdasági válság várhatóan olyan újabb migrációs hullámot indít el Európa felé, amivel 2015 után egyszer már szembesültünk. Magyarország eddig is csak saját magára számíthatott a határok védelmében, úgy gondoljuk, hogy ez a jövőben sem lesz másként, erre ezért fel kell készülnünk a költségvetés forrásaival is.

Tisztelt Ház! A nemzeti kormányzás óta Magyarország gazdasági fordulatot hajtott végre, növekedési pályára állítottuk a gazdaságot. 2014 és 2019 között  ahogy azt a miniszter úr az expozéjában is említette  a magyar gazdaság átlagosan évi 4,1 százalékkal nőtt, miközben az európai országok átlagos gazdasági növekedése mindösszesen 2,1 százalék volt. Ez azt jelenti, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy évente 2,1 százalékkal erősebb növekedést tudtunk produkálni öt éven keresztül, ami segített abban, hogy felzárkózzunk fejlettségben is a nyugat-európai országok színvonalához. Ezt a kiugró növekedést a válság ellenére is megőriztük. A kormányzati intézkedéseknek és a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindításnak köszönhetően a növekedés már 2021 nyarára elérte a 2019-es szintet, sőt 2021 egészét tekintve egy rekordösszegű, 7,1 százalékos gazdasági növekedést produkáltunk.

Így továbbra is a magyar gazdaság az egyik legdinamikusabban növekvő gazdaság egész Európában. A növekedés 2022 első felében is fennmaradt, az első negyedév időszakában a 2021-es azonos időszakhoz mérve 8,2 százalékkal bővült a magyar gazdaság. Az a cél, hogy a növekedés jövőre is folytatódjon, a háború és annak gazdasági hatásai lassíthatják ezt, ennek ellenére a kormány 4,1 százalékos növekedéssel számol a jövő évi költségvetésben. A költségvetés minden tekintetben és minden területen biztosítja a gazdaság további növekedéséhez szükséges forrásokat.

Tisztelt Képviselőtársaim! A rezsicsökkentés védelme és Magyarország biztonságának erősítése mellett a jövő évi költségvetés kiemelt figyelmet fordít a magyar családokra és a nyugdíjasokra is. A családi támogatásokra 2023-ban 3225 milliárd forint forrást biztosítunk, ami közel három és félszerese a 2010-es időszakhoz mérve. A miniszter úr is kiemelte az expozéjában, hogy Magyarország GDP-arányosan a legmagasabb családtámogatást biztosítja, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

A 13. havi nyugdíj a következő évben is megmarad, a nyugdíjak az infláció mértékének megfelelően  ahogy azt a kormány már 2010-ben is vállalta  tovább fognak emelkedni. A 2023-as költségvetésben 4900 milliárd forint áll rendelkezésre a nyugdíjak és a nyugdíjjellegű kifizetések finanszírozására. Ez, tisztelt képviselőtársaim, 67,6 százalékkal több, mint ami 2010-ben, a kormányváltáskor volt, sőt  ami nagyon fontos  2010-hez képest több mint 20 százalékkal növeltük a nyugdíjak vásárlóértékét, azaz reálértékét.

Itt fontos megjegyezni, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy a baloldal nyugdíjasok iránt tanúsított folyamatos aggodalma felettébb meglepő, főleg annak ismeretében, hogy a szocialista kormányzás több olyan intézkedésről is döntött, amely komoly csapást jelentett az idős magyar emberek számára. Nézzük csak, mi is történt ezen a fronton! 2009-ben 2,2 millió embertől elvettek egyhavi nyugdíjat, ráadásul a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok idején is jelentősen csökkent a nyugdíjak reálértéke, a Gyurcsány-kormány idején 8 százalékkal, Bajnai Gordon kormányzása idején pedig 6,4 százalékkal. Ezzel szemben, tisztelt képviselőtársaim, a polgári kormány a tavalyi évben a teljes 13. havi nyugdíjat visszaadta, emellett az inflációkövető nyugdíjemelésekkel, valamint a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének köszönhetően kifizetett nyugdíjprémiumokkal összességében  ahogy az imént említettem  több mint 20 százalékkal növelte a nyugdíjak reálértékét. Erre mindannyian büszkék lehetünk.

Tisztelt Képviselőtársaim! Célunk továbbra is az, hogy a magas foglalkoztatás szintjét megőrizzük, a 2010 óta létrehozott közel egymillió új munkahelyet megőrizzük, valamint további új munkahelyek létrejöttét segítsük elő. Ezért a foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkáltatói és munkavállalói adószintek továbbra is alacsonyak maradnak, az állam pedig támogatja a munkahelyteremtő, valamint a hatékonyságot és a magasabb hozzáadott értéket teremtő vállalati beruházásokat. A gazdaság várható teljesítményével összhangban a nettó átlagkeresetek 2023-ban is 10 százalék felett bővülhetnek.

Tisztelt Országgyűlés! Annak érdekében, hogy a háború okozta többletköltségektől megvédjük a magyar családokat, rendkívüli árstopintézkedéseket vezetett be a kormány, amelyek fékezik az árnövekedést és segítik azt, hogy Magyarországon a közép-európai régióhoz képest 5-6 százalékkal alacsonyabb legyen az infláció, mint ami az árstopok bevezetése nélkül lenne. A kormányzat korábbi családvédelmi intézkedései, úgymint a gyermekesek személyijövedelemadó-visszatérítése, a legalább négy gyermeket nevelő nők személyijövedelemadó-mentessége, ami szintén unikum Európában, a 13. havi nyugdíj visszaépítése, valamint a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége, a minimálbér jelentős emelése és a közszféra béremelései is hozzájárulnak a családok vásárlóerejének fenntartásához, sőt annak erősítéséhez.

Előretekintve a növekedés három pilléren nyugszik. A rekordmagas foglalkoztatás mellett a jelentős reálbér-növekedés is támogatja a gazdasági növekedést. Az elkövetkező években is meghatározóak lesznek a termelőkapacitásokat bővítő beruházások, valamint a hatékonyságot javító technológiai fejlesztések, amelyeknek kitüntetett szerepük van hazánk növekedési képességének megerősítésében. Magyarország az európai uniós tagországok között Németország és Dánia társaságában azon országok közé tartozik, amelyeknél a legfejlettebb ipari technológia a legnagyobb mértékű a szektorban  ez is egy kiemelkedő teljesítmény. A válság ellenére a kiemelkedően magas, 27 százalékot meghaladó beruházási ráta tovább emelkedhet 2023-ban, köszönhetően a hazai gazdaság tőkevonzó képességének, a vonzó vállalati környezetnek, valamint a versenyképes adórendszernek.

Tisztelt Képviselőtársaim! Egy ország költségvetésénél talán a legfontosabb erény a stabilitás. Itt lényeges megjegyezni, hogy a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget szem előtt tartva az Országgyűlés  nagyon helyesen  idén is a nyári szünetet megelőzően tárgyalja a következő évi költségvetési javaslatot, ami e rendkívüli időkben is biztosítja a csaknem féléves felkészülési időt mindenki számára a költségvetési keretek és a kormányzati prioritások megismerésére. A költségvetés ezzel kiszámítható és tervezhető alapot ad az ország stabilitásának megőrzéséhez, a gazdasági növekedési pálya fenntartásához, valamint az egyensúlyi mutatók javításához.

A magyar költségvetés továbbra is jelentős pénzügyi támogatást nyújt a gazdasági-társadalmi célokat szolgáló fejlesztések finanszírozásához, így jövőre is számos beruházás és feladat valósul meg hazai forrásokból. Egyes kiemelt kormányzati feladatok, beruházások esetében a hazai források mellett  ahogy a miniszter úr azt említette  bővülő uniós forrásokkal is lehet számolni a következő évben.

(9.50)

A nemzeti kormány 2010 óta nemcsak gazdaságilag, hanem pénzügyileg is stabilizálta az országot, helyreállította a költségvetés egyensúlyát, és csökkenő pályára állította az államadósságot. Ennek dinamikáját a járvány és a háború ugyan megfékezte, de a célok továbbra is változatlanok. A 2020 és 2030 közötti évtized a veszélyek, a bizonytalanságok, a háborúk kora, fokozódó migrációs és inflációs nyomással, valamint soha nem látott energiaár-emeléssel szerte az egész világon. A XXI. század eddigi legnagyobb geopolitikai átrendeződése, valamint a globális energia- és élelmiszerválság olyan fenyegető külső körülmények, amelyekre időben fel kell készülni.

Azt gondoljuk, hogy a jövő évi költségvetés olyan tartalékokat is képezett, amelyek a váratlan fordulatokra is mozgásteret biztosítanak a kormány számára. Azt láthattuk már a Covid-járvány kitörése idején, mennyire fontos volt  ahogy miniszter úr említette , hogy nemcsak egy stabil és erős gazdasággal rendelkezik Magyarország, hanem olyan tartalékokat képeztünk a költségvetésben  amit az ellenzék 2019-ben egyébként kifogásolt, amikor a 2020-as költségvetést elfogadtuk , amelyek stabil alapot adtak arra, hogy a váratlan külső körülményekre is reagálni tudjunk. Ennek köszönhetően tudtuk elérni azt, tisztelt képviselőtársaim, hogy a világméretű gazdasági válság  amit a Covid-járvány okozott  idején Magyarország az uniós tagországok között is az elsők között volt, amelyek ki tudtak lábalni ebből a válságból, sőt olyan dinamikus növekedést tudtunk elérni, amelynek köszönhetően, ahogy már említettem, 7 százalék fölötti növekedést tudtunk elérni a tavalyi év során.

Tisztelt Képviselőtársaim! A háború gazdasági, társadalmi következményeinek kezelése érdekében a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos kormányzati célkitűzés, hogy stabil alapot biztosítson a kormányzati programok megvalósításához, garantálja a családok védelmét, hazánk biztonságának erősítését és a rezsicsökkentés megőrzését. Az előttünk fekvő költségvetésitörvény-javaslat ezeknek a céloknak minden tekintetben megfelel.

Azt gondolom tehát, hogy nyugodt lélekkel támogathatja mindenki a költségvetési törvényt, és kifejezetten arra kérem képviselőtársaimat, hogy ezekben a nehéz időkben mutassunk egységet, ellenzéki és kormánypárti oldalról egyaránt, s ne a politikai célok, hanem a társadalom iránti elkötelezettségünk legyen az elsődleges. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak, és kérem, támogassák a törvényjavaslatot. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage