TORDAI BENCE, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! Az Orbán-kormány nagyon kétségbe lehet esve, mert látják, hogy most omlik rájuk az a kártyavár, amit az elmúlt években építettek. De nemcsak rájuk omlik a kártyavár, hanem mindannyiunkra, hiszen mindannyiunkat sújtani fog az az elképesztő méretű megszorítás, amit az Orbán-csomagba pakoltak bele.

Bokros Lajos is megnyalná a tíz ujját, hiszen a GDP 7 százalékára rúgó megszorításra készül a Fidesz a következő másfél évben. Több mint 4000 milliárd forintot vonnak el a magyar emberektől, a magyar vállalkozásoktól, a magyar önkormányzatoktól, vagy éppen emelnek adókat, megint csak olyan adókat, amik a vállalkozásokat, az önkormányzatokat és a magyar családokat sújtják.

Orbán Viktor csomagol tehát, bár nem azért, mert venné a kalapját és távozni akarna, noha igény az volna rá, hanem azért, mert látja, hogy az eddigi népszerűsködő politikája nem tartható tovább, és egy olyan brutális csomagot pakolt össze, amely tényleg minden magyarnak fájni fog. Kivétel: a fideszes oligarcháknak. Mert egy dologra vigyáztak, amikor a megszorításokat tervezték, mégpedig arra, hogy a Mészáros Lőrincek véletlenül se vállaljanak részt a pluszterhekből. Orbánék így képzelték el a társadalmi igazságosságot.

De arra is figyeltek, hogy az emberek nehogy túl sokat foglalkozzanak az Orbán-csomaggal, nehogy túl sokat foglalkozzanak a fideszes megszorításokkal, ezért bedobtak néhány vaskos gumicsontot. Most lehet akkor elmélkedni arról, hogy valóban a feudalizmus vagy a Horthy-kor iránti vonzalmukat fejezik ki akkor a kormánypárti képviselők, amikor meg akarják szavazni, hogy megye helyett vármegye, kormánymegbízott helyett meg főispán legyen majd Magyarországon.

Értjük a dolog abszurditását, annál is inkább, mert néhány évvel ezelőtt még maga a Fidesz-KDNP is leszavazta az erre vonatkozó indítványokat, nem tették bele a gránitszilárdságú Alaptörvényükbe, abba az egypárti tákolmányba, amelyet Szájer József pötyögött össze a repülőn az iPadjén. Szóval, korábban még maguk sem gondolták ezt komolyan, maguk is viccnek szánták ezt a főispánozást, most meg ezzel próbálják szánalmas és átlátszó módon elterelni a figyelmet arról a húsba vágó megszorító csomagról, amit Orbán-csomagként ismer most már az egész közvélemény.

Persze, próbálnak ezen túlmenően is minél kevésbé átlátható módon költségvetést prezentálni, sikerült a költségvetési átláthatóságban Ruanda szintje alá süllyednünk. Mély tiszteletünk Banai Péter Benő államtitkár úré, aki kénytelen az arcát adni ehhez a szakmai szégyenhez. Nagyon sajnálom, mert államtitkár úr elég régóta vesz részt költségvetések készítésében, és személyesen is nagyon kellemetlen lehet megélni azt, hogy ilyen mélyre süllyedtek, és hogy ennyire a politikai szempontok dominálnak. (Banai Péter Benő a fejével nemet int.) De hát mit is várhatnánk akkor, amikor az idei költségvetést például senki nem tudja, hogy hogy néz ki. Sok tucat módosítás után egyszerűen nincs egy olyan hely, ahol a magyar kormány közzétenné, hogy a magyar adófizetők pénzét milyen szerkezetben költi el, hogy mire mennyit fordítanak az idén.

Ezt nem lehet látni. Újra és újra átírják. A tavaszi költségvetés intézménye megbukott, különösen megbukott egy ennyire súlyos válságokkal terhelt időszakban, de önök nem képesek beismerni a tévedésüket, nem képesek korrigálni, nem képesek egy jobb gyakorlatra át-, illetve visszaállni, és minél több adat, tény és ismeret birtokában tervezni költségvetést, hogy legalább ennyivel megbízhatóbb és biztosabb legyen a jövő évi gazdasági kilátásokról szóló tudásunk.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

A Fidesz gazdaságpolitikája és költségvetési politikája láthatóan megbukott, pedig még így is túlságosan optimista, tehát a valóság még ehhez képest is sokkal cudarabb lesz. Csak egy apró példa: jövőre 2000 milliárd forint uniós pénzt várnak, hogy majd befolyik Magyarországra. Nem tudom, feltűnte önöknek, az Európai Unió felismerte azt, hogy Magyarország nem jogállam, folyik az Orbán-kormány ellen egy jogállamisági eljárás, és amíg ez megnyugtatóan le nem zárul, addig nem fognak ezermilliárd forintokat, uniós adófizetői pénzeket Magyarországnak adni. Aminek megint csak a magyar emberek, önkormányzatok és vállalkozások isszák meg a levét, de önök felelőtlenül betervezték ezt a jövőre 2000 milliárd és idén is majdnem ilyen nagyságrendű összeget bevételként a költségvetésbe.

Na, most két lehetőség van. Az egyik, hogy vagy megjavulnak, Orbán Viktor hirtelen jófiú lesz, és mindent nemcsak megígér, mint ahogy eddig, hanem teljesíti is, csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, abbahagyják a közpénzek szétrablását, a fideszes politikusok és strómanok és oligarchák kitömését közpénzekkel, és végre egy jogállami módon működtetett, a közpénzeket tiszteletben tartóan és tisztán kezelő politikát folytatnak, vagy nem jönnek közpénzek. Én értem azt, hogy közben önök játsszák a kisded játékaikat, és próbálják megzsarolni az Uniót; ennek a zsarolásnak a része az is, hogy a globális minimumadót, amit eddig támogattak, most hirtelen vétózzák. Pontosan értjük azt, hogy miután új szakmai érvek nem merültek fel, a Fidesz nagyon büszke volt, még a Pénzügyminisztérium külön tájékoztatót adott ki arról, hogy milyen nagyszerű megállapodást sikerült végül kiharcolni a globális minimumadó, azaz a legnagyobb világcégek tisztességes megadóztatása ügyében; nem szakmai fordulat történt, nem érdemi változások következtek be, hanem ezt is csak arra használják, hogy kizsarolják maguknak  merthogy nem a magyar embereknek  az uniós pénzeket.

(13.00)

De nagyon optimista költségvetés akkor is, amikor azt mondja, hogy az euró jövőre átlagosan 377 forintba fog kerülni. Ez egy vicc, kedves képviselőtársak! Mi is nagyon szeretnénk 377 forintos eurót, nagyon jó lenne, hogyha a magyar gazdaság erős lenne, hogyha a magyar cégek versenyképességét az exportpiacokon nem azzal biztosítanák, hogy folyamatosan leértékelik a forintot, de hát, nem javul a versenyképesség, nem nő a termelékenység, ami nem is csoda, mert nem fektetnek be a magyar társadalomba, az emberekbe, a szürkeállományba, a tudásba, nincs mitől javuljon a versenyképesség, tehát a magyar versenyképesség és termelékenység szégyenteljesen alacsony. A forint gyengítésével tudják csak elérni, hogy a magyar cégek úgy-ahogy helytálljanak a külpiacokon. Csak ennek a másik oldalon az árát a magyar fogyasztók, az emberek fizetik meg, amikor a jelentős részben importált fogyasztási cikkeket megvásárolják. Ezt hívják úgy, hogy infláció.

Azért is szaladtak el ennyire az árak, mert rettentően gyenge, és folyamatosan gyengül a forint, az emberekkel fizettetik meg a maguk válságot okozó gazdaságpolitikájának az árát. És ezek az emberek, nem hiszem, hogy nagyon jót fognak nevetni, amikor önök azzal próbálják áltatni őket, hogy most ugyan 400 forint az euró, de jövőre 377 lesz  ez egy vicc! Nyilván arra készülnek, hogy akár még idén átírják ezeket a számokat, tehát a költségvetés teljesen irreális alapokra épül.

Szintén irreális alap a 4 százalék fölötti gazdasági növekedés, miközben éppen a magyar gazdaság orral készül a földbe állni. Egy stagflációs időszakra érdemes felkészülni, amikor az árak robognak, önöknek nem is célja megállítani az árak elszabadulását, hiszen elinflálva az emberek jövedelmét próbálják majd úgy-ahogy egyensúlyba hozni néhány év alatt a költségvetést. De miközben ez a száguldó infláció van, a gazdaság teljesítménye  éppen az infláció miatti kiszámíthatatlanság okán  romlani fog. Lassulni fog a gazdaság, álláshelyek, munkahelyek vesznek oda.

Nem lesz itt 4 százalék fölötti növekedés, stagfláció lesz, kedves fideszes kollégák, és ez nem az a típusú nem növekedés, amit a zöldek javasolnak, ami arról szól, hogy fontoljuk meg, hogy mik azok a tényleges szükségletek, amiket ki kell elégíteni, mik az embereknek a valódi vágyai és igényei, hogy ne azokat a mesterségesen keltett igényeket elégítse ki a gazdaság, amik semmire nem vezetnek, csak a Föld elpusztításához, az emberi civilizáció felszámolásához, és közben persze bizonyos státuszszimbólumok megtermeléséhez. Nem az ilyen típusú nem növekedésben gondolkodnak önök, mert azon még érdemes is volna közösen agyalnunk, hogy hogyan lehet átállni egy olyan gazdaságra, amely tiszteletben tartja az ökológiai korlátainkat, és a társadalom szükségleteit elégíti ki, az emberek valódi igényeit elégíti ki. Ennek a célnak kellene alárendelni a gazdaság működését. De nem, önök kizárólag a profit és a GDP hajszolásán járatják az agyukat, de ez sem megy túl jól.

Magyarország az Európai Unió második legszegényebb tagállama. Hogyha nem a GDP-t nézzük, ami egy teljesen fals szám akkor, hogyha az emberek életszínvonaláról szeretnénk beszélni vagy megtudni valamit, hanem a tényleges egyéni fogyasztást, azt a pénzt, amit elkölthetnek az emberek a boltban, akkor azt látjuk, hogy nemcsak Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, de Románia is ellépett mellettünk, a balti államok már réges-rég, és Bulgáriával versengünk az utolsó helyért. Magyarország az EU második legszegényebb tagállama lett.

És ebbe a lecsúszó, válságos gazdasági helyzetbe jön még ez az elképesztő durva megszorítás, az Orbán-csomag. Úgyhogy értem én a kétségbeesésüket, meg is van rá minden okuk, nem irigyeljük önöket, de azt szeretnénk kérni, hogy ne az emberekkel fizettessék meg a maguk elhibázott gazdaságpolitikájának az árát, mert egyelőre arra készülnek, hogy a fideszes oligarchák meg a nemzetközi óriáscégek nem fizetnek több adót, de a katások, a kisvállalkozók, az önfoglalkoztató kényszervállalkozók, na, ők igen. Arra készülnek, hogy a vagyonokat, az összeharácsolt, közpénzből felhalmozott, összerabolt magánvagyonokat, a tíz- és százmilliárdokat nem fogják megadóztatni, de a kisemberek fogyasztását igen, marad a világrekord áfa. Arra készülnek, hogy a szupergazdagok továbbra is élhetik a világukat, és bizony, az emberek fizetik meg az önök válságot okozó költségvetésének és gazdaságpolitikájának az árát.

A Párbeszéd ezzel szemben egy zöld-Magyarországot szeretne, és olyan költségvetési módosító csomagokat nyújtunk be, amelyek ennek az igazságos, szolidáris, biztonságos zöld-Magyarországnak az alapjait fektetik le, ennek a körvonalait rajzolják fel. Mi hiszünk abban, hogy az emberi méltóságból kell kiindulni; hiszünk abban, hogy a létbiztonság mindenkinek jár; hiszünk abban, hogy tényleg nem lehet az út szélén hagyni senkit, és ezért idén is, ahogy az eddigi években is, benyújtjuk az alapjövedelem költségvetését. Megmutatjuk azt, hogy mi is át tudunk rendezni több ezer milliárdot, nem csak önök, azzal a különbséggel, hogy nálunk a gazdagok fizetnek, és a szegények kerülnek sokkal jobb jövedelmi helyzetbe, ellentétben az önök rendszerével.

Benyújtjuk azokat a költségvetési módosító indítványokat is, amelyek bemutatják, hogy hogyan lesz a zöld-Magyarország fenntartható társadalmi-gazdasági és ökológiai értelemben egyaránt, hogyan kell befektetni nem betonba és acélba, hanem az emberi tudásba, a társadalmi rendszerekbe és a környezet helyreállításának és megóvásának a programjába, sőt abba, hogy a gazdaságot is átállítsuk egy sokkal fenntarthatóbb működésmódra.

Erről szól a zöld-Magyarország programja és költségvetési csomagja. Ennek része az alapjövedelem, ami a létbiztonságot garantálja, és ennek része az a több száz milliárdos, zöldfejlesztésekre, elsősorban a háztartások zöldítésére és másodsorban a gazdaság világának zöldítésére szánt támogatásoknak a köre, aminek megvan a fedezete, megfizetik a gazdagok, megfizetik a globális multi cégek a mi forgatókönyvünkben, és éppen ezért javasoljuk önöknek ezt szíves felhasználásra, mert látjuk, hogy hol vannak a források, hogyan lehet egy igazságosabb, szolidárisabb költségvetést készíteni, hogyan lehet bevonni a közteherviselésbe azokat, akik el bírják viselni a közterheket, és hogyan lehet megóvni azokat, akiknek már az Orbán-csomag eddigi terhei is túlságosan nehéznek bizonyultak.

Úgyhogy ennek a zöld-Magyarországnak a megteremtésére hívunk mindenkit, beleértve akár a kormánypárti kollégákat is. Fogadják meg a javaslatainkat, ne azokat nyomorgassák, akiknek már így is nehéz az élete, hanem fizessenek a gazdagok, és kapjanak több támogatást a közszféra dolgozói, a kis keresetű emberek, a nehezen élő családok, az idősek, a betegek és mindenki, akinek erre szüksége van. És hogy ezt pontosan milyen változtatásokon keresztül tervezzük megvalósítani, arról pedig Szabó Timea, a Párbeszéd társelnöke fog szólni. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage