SZABÓ TIMEA, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy itt már elhangzott, a 2023-as, azaz a jövő évi költségvetés a megszorítás költségvetése. Egy olyan több ezer milliárd forintos Orbán-csomag fekszik most itt előttünk, ami az elmúlt 30 év legnagyobb megszorítása, és ami az elmúlt 30 év, azaz a rendszerváltás legnagyobb szenvedését fogja elhozni a magyar emberek számára.

Önök és Orbán Viktor a Fideszben ezt pontosan tudják, mégsem azt mondják most, hogy akkor húzzuk meg a saját nadrágszíjunkat; mégsem azt mondják, hogy jó, akkor mi most 12 évig nyertesei voltunk ennek a nem kormányzásnak, ennek az elhibázott gazdaságpolitikának, hanem most is az embereket akarják sanyargatni.

Nem a saját fizetésüket csökkentik, ahogy a Párbeszéd javasolta, hanem Orbán Viktor fizetését emelik, 1,5 millió forintról havi 3,5 millió forintra emelik Orbán Viktor fizetését akkor, amikor a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a szociális dolgozók nem kapnak idén béremelést, és ezt pontosan látjuk a jövő évi költségvetésben. Az Orbán-csomaggal a Fidesz a válságot egy az egyben az emberekkel akarja megfizettetni. A 2023-as költségvetés ezért, mondjuk ki, Orbán Viktor és a Fidesz legnagyobb megélhetési, lakhatási és élelmiszerválságát fogja elhozni a magyar emberek számára.

De nézzük meg a részleteket! Nagyon érdekes volt hallgatni ma reggel Varga Mihály miniszter urat, aki azt mondta, hogy idén is nagymértékben emelkedtek a közszférában a dolgozók bérei. Hát, hadd cáfoljam ezt most meg önöknek, és nézzük meg, én mindig magammal hordom az önök által közzétett bértáblákat (Felmutat egy iratot.), a szociális bértáblát, az egészségügyi bértáblát és az oktatási bértáblát.

(13.10)

Nézzük meg az egészségügyi dolgozók bértáblája alapján még egyszer  a kormány által közzétett bértábla alapján , hogy mennyit keres ma egy kezdő ápoló. Egy diploma nélküli kezdő ápoló ma 170 ezer forintot visz haza, nettó 170 ezer forintot, de ugyanúgy egy diploma nélküli ápoló 30 év munkaviszony után, azaz egy élet ledolgozása után nettó 190 ezer forintot visz haza. Ez az önök bértáblája. Egy diplomás kezdő ápoló 220 ezret, 30 év után pedig 310 ezer forintot visz haza. Egyébként nem a kezdő bér a legfelháborítóbb  és ugyanezt látjuk az oktatás és a szociális szféra területén is , hanem az, hogy a kezdő bér és egy 30 éves munkaviszony után a különbség 30 ezer forint. Ha valaki ledolgozik a közszférában 30 évet, akkor 30 ezer forinttal fog ma többet kapni, mint amennyit kezdő pedagógusként vagy egészségügyi dolgozóként megkapott.

Ha megnézzük a szociális ágazati bértáblát, az még rosszabb. Tehát most azokról beszélünk, a bölcsődei dolgozókról és az idős szüleinket ápoló dolgozókról beszélünk, egy kezdő nettó fizetés 150 ezer forint, 30 év után 180, a diplomásé 200 ezer forint, 30 év után 260 ezer forint. Egy ledolgozott élet után egy idősotthonban dolgozó ember 260 ezer forintot visz haza. Ennyit költ el Rogán Antal egy hétvégén! Ezt nyújtották be önök, mert nincsen béremelés a jövő évi költségvetésben.

Na, ez a nagy családsegítő program, amit önök itt előadtak a mai költségvetési vitában. Hányszor hallottuk a családtámogatások rendszerét! Csak kíváncsi vagyok, hogy az önök családjain kívül pontosan kit segít ez a családtámogatási rendszer. Tudjuk, hogy Varga Judit például vidáman felvett 10 millió forint CSOK-ot a nyaralójára, teljesen jogszerűtlenül. Nem nagyon látjuk, hogy más családokon segített volna az elmúlt 12 év kormányzása vagy a jövő évi költségvetésben szereplő összegek. A pedagógusok ugyanúgy 240 ezer forintot visznek haza, miközben ürülnek ki az iskolák.

Varga Mihály említette külön az egészségügyi dolgozókat. Kiemelte, hogy a rezidensek mennyivel több pénzt visznek haza. De hát, érdekes módon a szakdolgozókat már ő sem merte megemlíteni, s nem véletlenül. Az általam felolvasott bértáblákból egyértelműen látszik, hogy annyira kínos, annyira felháborító az, hogy mennyire nem volt béremelés és mennyire nem lesz jövőre béremelés, hogy ezt már ő sem tudja elmondani.

Azt mondta Varga Mihály ma reggel, hogy négyszeresére nőttek az egészségügyi kiadások. Nézzük meg ezt is! Az idén valamennyit elkülönítettek béremelésre, de jövőre semmit, ez teljesen egyértelműen látszik. A KSH adatai szerint pedig 2010-ben GDP-arányosan 7,4 százalékot költöttek egészségügyre, míg 2021-ben GDP-arányosan már csak 6,3 százalékot. Tehát konkrétan csökkent! Amikor nő egy gazdaság, akkor többet kell költeni az egészségügyre, oktatásra, szociális kiadásokra és nem kevesebbet. Az emberekre kell költeni. Amikor arról beszélünk, hogy egészségügyi kiadás meg szociális kiadás, akkor arról beszélünk, hogy megbecsüljük az itt élő embereket. De önök nem ezt csinálták. Önök a saját fizetésüket emelték, és Orbán Viktor fizetését emelték.

Az uniós átlag egyébként 7 százalék, de ami még ennél a 6,3 százalékos GDP-arányos állami költésnél is felháborítóbb, az az, hogy amit az állam ezen belül ténylegesen fizet, tehát amit nem zsebből fizetünk, az 5-ről 4,3 százalékra csökkent. Tehát az állam összesen 4,3 százalékot költ GDP-arányosan az egészségügyre, ami az egyik legalacsonyabb az egész Európai Unióban. Úgyhogy ne jöjjenek azzal, hogy mennyit emelkedett az egészségügyi kiadás az elmúlt évben, meg mennyit fog a következő évben emelkedni, mert nem igaz. Pontosan tudjuk, hogy a magánegészségügyet erősítették, az önök haverjainak kiszervezték a magánegészségügyi ellátást, de az a baj, hogy egy válságban azok, akiket most hozzászoktattak a magánegészségügyi ellátáshoz, azok sem fogják tudni ezt kifizetni. Azok vissza fognak menni az állami ellátásba, és még leterheltebb lesz a rendszer, mint amilyen most.

S az a baj, képviselőtársaim, hogy ez önöket is fogja érinteni, mert önök a nagy fizetésükből most elmehetnek egy diagnosztikai vizsgálatra a magánegészségügybe, de ha kiderül, hogy rákosak, ha kiderül, hogy valamilyen nagyon komoly szívproblémájuk van, no azt már nem kezelik a magánegészségügyben, akkor lehet menni külföldre, mert az állami ellátás nem fogja tudni ellátni. Az a 30-40 millió forint, amibe ez kerül, az még lehet, hogy az önök zsebének is sok, nemhogy a magyar embereknek. A magyar emberek itt maradnak olyan várólistákkal, ami 2020 márciusában még 25 ezer embert jelentett, 2021 szep-temberében pedig már 41 ezer embert jelentett. 41 ezren várnak arra, hogy egyáltalán megvizsgálják őket ma Magyarországon.

Az oktatás területén sem jobb a helyzet. De még az egészségügyi témához egy gondolat: 2020-ban 17 ezer dolgozó ment el az egészségügyi területről. Gondoljanak bele, hogy ez mit jelent! Módosítsák ezt a költségvetést, mert itt katasztrófa lesz az egészségügyi ellátásban.

S akkor az oktatásról néhány szót. Önök beszélnek arról, hogy az oktatásban is milyen nagy béremelések voltak. De azt elfelejtik mondani, hogy az oktatásban a béremelés a 2014-es minimálbér szintjéhez van kötve. Ehhez képest volt egy 10 százalékos béremelés, miközben 50 százalékos béremelésre lenne szükség azonnal az oktatásban is. Pontosan tudjuk, hogy több mint 2 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Lehet ezen viccelődni, meg lehet ezt nem komolyan venni, de tudjuk, hogy az önök gyerekei is magánoktatásba, magánóvodába járnak. Ismerek olyan minisztert, akinek magánóvodába jár a gyereke, magániskolába. Nem fogok neveket mondani, mert ez az ő magánügyük. De nem ez a baj, hanem az, hogy önök tönkreteszik az oktatást, aztán viszik a magánba a saját gyerekeiket. Ja, hát az én gyerekem ne járjon ebbe a  nem akarok csúnya szót mondani  nem tudom, milyen oktatási rendszerbe! Oda majd járjon a magyar ember gyereke, aki nem tudja megfizetni ezt. Ezért aljasak maguk nagyon az elmúlt 12 év kormányzásával, és amit csináltak a jövő évi költségvetéssel.

S akkor azt mondja Pintér Sándor egy zártkörű eligazításon, hogy béremelés? Dehogy lesz béremelés, örüljenek, ha nem lesz elvonás! Nem tudom, hogy milyen béremelésről beszélnek önök a Fideszben meg a kormányban, mert Pintér Sándor ennek az ellenkezőjét mondta, meg azt, hogy majd rend lesz az oktatásban és az iskolákban. Jelentem, rend van az iskolákban, de pedagógus nincs az iskolákban. És ez a legnagyobb baj.

Varga Mihály azt mondta, hogy 5 százalékos béremelés volt a rendvédelmi szerveknél, és ez milyen üdvözítő  miközben 40 százalékkal emelkedett a kenyér ára. És önök ezt pontosan tudják. Tehát semmibe veszik a magyar embereket. Olyan megélhetési válságot hoznak az emberek nyakába, amit az elmúlt harminc évben nem láttak még. S akkor Parragh László, az Iparkamara fideszes elnöke azt mondja, nem baj, mert a rendőröket meg a tűzoltókat majd hajtja az adrenalin. Hát, hajtsa önöket az adrenalin, csökkentsék a saját fizetésüket, és becsüljék meg a pedagógusokat, az egészségügyi dolgozókat, a szociális dolgozókat és a rendvédelmi dolgozókat! Még egyszer, az elmúlt harminc év legnagyobb megélhetési, lakhatási és élelmiszerválságát hozzák el önök az Orbán-csomaggal és ezzel a 2023-as költségvetési javaslattal.

Nézzünk még egy pillanatra rá a lakhatásra! 90 százalékkal, tehát majdnem a duplájára nőttek az elmúlt tíz évben a lakásárak Magyarországon, de ugyanígy az albérletek ára is, és semmit nem csináltak ezzel kapcsolatban. Nem volt bérlakásprogram, nem volt semmilyen segítség, amit a magyar embereknek nyújtottak volna.

Nézzük meg a szociális ellátás területét! 2010-ben még 22 százalékot fizettek GDP-arányosan, 2021-ben pedig 18 százalékot. Tehát ez is csökkent. A családi pótlék 2010 óta nem emelkedett. A fogyatékossággal élők, akiket ha a családjukkal együtt nézünk, 2 millió embert érintenek Magyarországon. Rajtuk sem segítenek. A fogyatékossággal élőknek csak az egyharmada kap bármilyen, akár pénzbeli, akár természetbeni juttatást Magyarországon.

Ez nem a családokat segítő program; miközben azt látjuk, hogy a jövő évi költségvetésben olyan tételeket különítettek el, hogy 16,5 milliárd MotoGP-re. Hát, ez most tényleg marha fontos! Vagy kormányzati kommunikációra 100 milliárd; az MTVA-ra megint 110 milliárd forint; Paks II.-re, amiben még egy kapavágás sem történt, 150 milliárd; vasútfejlesztésre, amiről pontosan tudjuk, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonalat jelenti, 200 milliárd forint. Nem erre kell költeni! Nem a kínai befektetőkre kell költeni, és nem ebből kell ellopni a pénzt, hanem ezt az embereknek kell odaadni.

(13.20)

A Párbeszéd ezzel szemben azt javasolja, egyrészről határozottan visszautasítjuk az Orbán-csomagot, határozottan visszautasítjuk ezt a 2023-as megszorító költségvetést. Nem maguknak kell félretenni pénzt, hanem fizessenek a gazdagok, és tessék az embereknek segíteni!

A Párbeszéd javasolja azt, hogy az úgynevezett extraprofitadót…  tudjuk, hogy az embereken verik le a multicégek, mert már látjuk azt a finoman szólva is komikus párbeszédet, ami például mondjuk Nagy Márton és a Ryanair között zajlik. Látjuk azt, hogy az élelmiszerláncok is, az utazással foglalkozó multik is ezt egy az egyben ráterhelik a magyar emberekre; nem a multik fizetik meg, hanem az emberek. De ha már a multikkal akarják megfizettetni vagy a nagy cégekkel, akkor tessék a kaszinókra és az önök kaszinóira is kivetni ezt az extraprofitadót, tessék az önök építőipari multi cégeire is kivetni, azokra, amelyeket az elmúlt 12 évben teletömtek milliárdokkal.

Csökkenteni kell az önök és a miniszterek fizetését 20 százalékkal, amit nemrég benyújtottunk a Párbeszéd nevében, be kell vezetni a Tiborcz-adót, meg kell adóztatni a luxusjachtokat, a magánrepülőket és a leggazdagabbakat, a hatvanpusztai birtokokat. Nem önöknek kell, még egyszer, segíteni, hanem a magyar embereknek! Ebből a pénzből pedig, amit megspórolunk, béremelésre kell költeni a közszférában, a 2010 óta nem látott béremelésre.

Ezenkívül tessék elindítani végre egy bérlakásprogramot, mert a mai magyar fiataloknak nincs hol laknia. Lakhatási válság van, energiaszegénység van, azok, akik nem gázzal fűtenek, télen nem tudnak miből fűteni, olyan szegénység van és lesz Észak-, Északkelet-Magyarországon, amilyet még nem láttunk az elmúlt harminc évben. Nekik kell segíteni!

2010-ben önök megígértek egy energiahatékonysági, felújítási programot, azt ígérték, hogy évente 10 százalékkal növelik, vagy az összes lakásállománynak a 10 százalékát felújítják. Ehhez képest ellopták ezt a pénzt, átirányították a középületekre, és átirányítottak még a dohánygyáraknak is. Nem nekik kell segíteni, hanem a lakásokat kell felújítani, hogy egy valódi, 70 százalékos rezsicsökkentést tudjunk elérni.

Még egyszer összefoglalva: ez a 2023-as költségvetés a megszorítás költségvetése, az Orbán-csomag költségvetése. Ehelyett a Párbeszéd azt javasolja, hogy fizessenek a gazdagok, tessék az embereknek, a dolgozóknak, az elesetteknek és a szegénységben élőknek segíteni. Köszönöm. (Taps a Párbeszéd, a Momentum és az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage