BARKÓCZI BALÁZS (DK): Tisztelt elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az a költségvetés, amelynek a vitája ma kezdődött itt a Házban, egyértelműen a brutális megszorítások és az orbáni három csapás költségvetése. Ez a költségvetés minden eddiginél több pénzt von el a magyar családoktól, és minden eddiginél több pénzt hagy a fideszes oligarchák zsebében. Ha úgy vesszük, ennek a költségvetésnek vannak nyertesei, de bármit is állítson a most ismét közpénzmilliárdokkal megtolt propagandamédia, ezek nem a magyar családok, hanem Orbán Viktor holdudvara és a fideszes kevesek. Önök elengedték a magyar családok kezét, 400 forintos euróval, elszabaduló inflációval, brutális megszorításokkal, áthárított különadókkal és minden eddiginél nagyobb áremelkedéssel sújtják őket. Nem véletlen, hogy az Eurostat friss felmérése szerint a magyarok a második legszegényebbek az Európai Unióban.

(Az elnöki széket dr. Oláh Lajos, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Orbáni három csapásról beszéltem, akkor menjünk sorban! Önök tehetnek arról, hogy a magyar családok többségének ma már egy közös nyaralás is luxusnak számít. Idevezetett 2022 nyarán a brutális infláció és az orbáni megszorítások, az ép ésszel felfoghatatlan drágulás ugyanis azt eredményezi, hogy idén nyáron egy Balatonon eltöltött hét nagyságrendileg pont ugyanannyiba kerül egy négyfős családnak, mint ha fognák magukat, útra kelnének, és ugyanebből a pénzből a horvát vagy a görög tengerparton nyaralnának. Igaz, egy különbség mégiscsak van, hogy Horvátországban és Görögországban a történelmien gyenge forint miatt nap mint nap azzal szembesülnének, hogy a fizetőeszközük jóval kevesebbet ér, mint a velük együtt nyaraló európai uniós családoknak. Ha pedig hazajönnek, akkor azt látják, hogy Orbánék ellopták a Balatont, az oligarcháik játszóterévé tették, és a magyar családokat már kiszorították a Balaton partjáról.

Varju László képviselőtársam említette, de hadd emlékeztessem én is önöket, hogy amikor 2008-ban 274 forint volt egy euró, akkor az önök miniszterelnöke  igaz, akkor még ellenzékben  azt mondta, hogy „a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak”. Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, ha a 274 forintos eurót forintválságnak hívták, akkor hogy hívnák most a 400 forintos eurót? Ha azt mondták a 274 forintos eurónál, hogy a forintválság megoldása a miniszterelnök-csere, akkor mit mondanának most a 400 forintos eurónál? Cseréljük le az egész kormányt? Jelzem, én benne lennék. S hiába is mutogatnak a háborúra  ez már többször elhangzott, Németh Szilárd képviselő úr és államtitkár úr szájából is , ugyanis azt látjuk, hogy a lengyel, a cseh, a bolgár, a román és a horvát valuta értéke alig mozdult el 0,5 százalékot az euróhoz képest, amíg a forint értéke az euróhoz képest 7,5 százalékot romlott.

Tehát bármit is mondanak önök, nem háborús veszélyhelyzet van, hanem inflációs veszélyhelyzet, amit nem a háború okoz, hanem a kormány és a Magyar Nemzeti Bank karöltve, márpedig ha valami igazán veszélyes a magyar családokra, az pontosan a gyenge forint és az elszálló infláció. Önök felelnek, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, a magyar történelem leggyengébb forintjáért. Emlékezzenek rá, hogy azt mondta Matolcsy György  de bárki mást is idézhetnék a Magyar Nemzeti Banktól , hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja. Hát, itt van mindennek az eredménye, ha ugyanis a magyar jegybanknak nincs árfolyamcélja, az azt jelenti, hogy nem védi meg a magyar forint értékét, és ha a jegybank nem védi meg a forintot, akkor a forint elértéktelenedik. Ez ennyire egyszerű, és ennek az eredményeit látjuk most a gyakorlatban.

Persze vannak olyanok, akik jól jártak a forint gyengülésével. El is mondom önöknek, hogy egyrészt jól jártak a hazai multik, akik forintban fizetik a béreket, és így évről évre egyre olcsóbban és olcsóbban tudják dolgoztatni a magyar munkavállalókat. Jól járt a Magyar Nemzeti Bank, amely a forint gyengítésén keresett hasznot saját magára költheti. Így lettek ingatlanjai, szobrai, luxusszőnyegei és Matolcsy György tudja még, hogy mijei. S végül, de nem utolsósorban az uniós pályázatokat nyerő fideszes vállalkozók is nagyon jól jártak, hiszen a gyenge forint azt jelenti, hogy az általuk ellopott pénz napról napra egyre többet és többet ér. Tehát ők jól jártak, miközben az önök elhibázott gazdaságpolitikájának az árát megint csak a magyar családok fizetik meg, azok a magyar családok, akiknek sajnos már nemcsak a nyaralás luxus, hanem a hó eleji nagybevásárlás is, ugyanis az élelmiszerek ára 20-30, de van, ahol 40 százalékos infláción van túl. 600 forint egy kiló fehérkenyér, ugyanennyiért kapunk tíz tojást és egy liter napraforgóolajat is. S ha a családok ezt még nagy nehezen ki is tudják fizetni, akkor kezdhetnek azon aggódni, hogy az önök elhibázott gazdaságpolitikája miatt a hiteleik törlesztőrészlete vajon mennyivel fog emelkedni.

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Ha önöknek egyáltalán fontosak lennének a magyar családok, akkor megállítanák az élelmiszer-drágulást. Ha fontosak lennének a magyar családok, akkor támogatnák a Demokratikus Koalíció kezdeményezését, nulla százalékra csökkentenék az alapvető élelmiszerek áfáját, és jövő januártól sem engednék, hogy az 5 százalék fölé emelkedjen. Éppen elég probléma a magyar családoknak, hogy ennyire megdrágult a bevásárlás, nincs szükségük arra, hogy még önök is az ő zsebükben turkáljanak. Még egyszer mondom, az élelmiszerár-drágulás éppen elég probléma, de önök a kasszánál még pluszban is megadóztatják őket.

De nem is állnának meg itt. Ha valóban számítana önöknek a családok sorsa nemcsak szavakban, hanem tettekben is, akkor egyszeri, minimum 100 ezer forintos támogatást adnának a gyermeket nevelő családoknak, ahogy azt a Demokratikus Koalíció szintén javasolta, hogy legalább valamilyen fájdalomdíjjal ellensúlyozzák az élelmiszer-drágulást, amit pedig nem mellesleg önök okoztak. Természetesen önök ezt nem teszik meg, ezeknek a problémáknak a megoldásán a jövő évi költségvetés nem segít. Egyetlen fillért sem irányoznak elő a családok problémáinak a kezelésére.

Mi van a költségvetésben ezzel szemben? Önök többet fordítanak a saját apparátusukra, többet fordítanak a saját propagandamédiájukra, a miniszterelnök és a miniszterek fizetésének az emelésére, lesznek főispánok, lesznek vármegyék, és lesz adóemelés is. Csak egyvalami nem lesz: segítség a magyar családoknak.

(15.00)

Három csapásról beszéltem, akkor menjünk is tovább a harmadik csapásra, ami viszont nem más, mint az extraprofitadó. Önöknek ez az újabb hazugsága, amikor azt mondják, hogy az extraprofitadót a cégek fogják megfizetni. Na, most van egy nagyon rossz hírem önöknek, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, a rideg valóság ezzel szemben az, hogy az extraprofitadónak nevezett orbáni különadót ismét a családok fogják megfizetni. A családoknak lesz magasabb a törlesztőrészlete, a családoknak lesz drágább a gyógyszer, drágább a bankolás, drágább a biztosítás, nekik lesz drágább a tévé- és az internet-előfizetés, és azok, akiket az elmúlt 12 évben önök elüldöztek ebből az országból, és most külföldön próbálnak szerencsét, azzal szembesülnek, hogy egyre drágábban és drágábban tudnak majd hazalátogatni az itthoniakhoz. Tehát bármit is hazudjanak önök a magyar családoknak, most már mindenki számára világos, hogy az extraprofitadó nem más, mint Orbán brutális megszorító csomagjának harmadik eleme.

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Önök az elmúlt 12 évben szinte minden tekintetben Európa sereghajtójává tették Magyarországot, olyan országgá, ahol álkérdésekről tartott érvénytelen népszavazásokkal akarják megvédeni a családokat az árstabilitás helyett.

Mindezek mellett pedig  erről is volt már szó  önök devizatartozásokat halmoznak fel, miközben már lassan söpörjük a forintot az utcán. A magyar államadósságnak a 23 százaléka, azaz több mint az ötöde devizaadósság. Ahogy Varju képviselőtársam is elmondta, ha önök ma felhagynának az ország eladósításával, az adósság akkor is napról napra emelkedne. A legszomorúbb ebben, hogy önök ezt pontosan tudják, hogy a magyar családok fogják megfizetni mindennek az árát, mégsem tesznek semmit.

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Önök eddig a vitában sokszor visszautalgattak a 2010 előtti állapotokra. Felszólalásomat én is hadd zárjam egy visszautalással, igaz, én 1990-ig mennék vissza, amikor az önök házelnöke mondta ezt az akkori kormány költségvetésére, azéra a kormányéra, akiket önök nem nagyon szerettek, de most már szellemi elődjükként tekintenek rájuk. Tehát idézet következik Kövér Lászlótól: ez a javaslat nem üti meg azt a mércét, amely szerint törvénynek lehet nevezni. A 2023-as költségvetés tervezete kapcsán abszolút egyet kell értenem vele. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a DK, a Momentum és a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage