SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési törvény mindig világosan megmutatja, hogy egy kormány, illetve a kormánypártok mennyire gondolják komolyan azt, amit mondanak, amit képviselnek, hiszen a költségvetés keretet, pénzügyi-gazdasági keretet ad az értékeinknek. Prioritást állít fel, hogy melyek azok a területek, amelyeket az adott időszakban a lehetőségek között az ország és a nemzet érdekében fontosnak, illetve még fontosabbnak lát, azaz a gyakorlatban a mindennapi életben ebben a keretben biztosítja az ország és a nemzet fennmaradását, megóvását, illetve működését és fejlődését.

A T/152. számon előterjesztett, Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat nagyon nehéz időben, a pandémia után és az orosz-ukrán háború, a háborús infláció és a gazdasági válság kihívásai közepette kívánja betölteni ezt a szerepet, pénzügyi-gazdasági keretet adni a jövő évben, ilyen gazdasági és nemzetközi helyzetben is az értékeink, eredményeink megvédésére; fenntartani az ország működőképességét, és megvédeni a magyar társadalmat és családokat a válság káros, beláthatatlan hatásaitól. Ezért a 2023-as költségvetés a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése; ez a költségvetés megvédi ezen túl a családtámogatásokat és a nyugdíjakat, valamint a munkahelyeket is. Az említett háborús infláció és gazdasági válság közepette is pénzügyi stabilitást fog jelenteni az ország számára.

Tisztelt Ház! A KDNP a családok pártja, ezért számunkra létkérdés, hogy a családok, a nyugdíjas, idős emberek számára továbbra is biztosítsuk a költségvetés keretein keresztül is a mindennapi élet kiszámíthatóságát és biztonságát. Ám ezen túlmenően a KDNP nemcsak a családok pártja, hanem a közösségek pártja is. Nem működhet egy ország, egy nemzet a családok mellett az élő közösségek nélkül sem. Ezért tartottuk létkérdésnek az előző időszakban is a családok mellett a közösségek segítését és kiszámítható költségvetési támogatását is. Ezek azok a közösségek, amelyek társadalomból nemzetet formálnak, az életnek értelmet és önazonosságot adnak, és amelyek az országot hazává teszik az állampolgárok számára. Ilyen közösségek a határon túli magyar külhoni nemzeti közösségeink, az egyházaink és a Magyarországon élő nemzetiségek.

A most tárgyalt jövő évi költségvetésitörvény-javaslat ezen közösségek számára továbbra is megteremti a biztonságos gazdálkodás lehetőségét, a nehéz külső gazdasági körülmények ellenére továbbra is fenntartja a működés és a fejlődés kiszámítható tervezését és a munkájuk, tevékenységeik, szolgálatuk pénzügyi alapjait. Éppen ezért a KDNP országgyűlési képviselőcsoportja támogatni fogja a T/152. számon előterjesztett, a 2023. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy most ezekről a területekről egy kicsit részletesebben is beszéljek, először a nemzetpolitika területéről. A 2023. évi költségvetési tervezet tanúsítja, bizonyítja azt, hogy Magyarország semmilyen körülmények között nem engedi el a külhoni magyar közösségek kezét. Megmutatja azt, hogy ahogyan a járványhelyzetben, úgy jelenleg, az orosz-ukrán háborús konfliktus okozta helyzetben is folyamatos és folyamatos lesz a határon túli magyarság támogatása.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a törvényjavaslat tartalmazza a rendkívül nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyar közösség intézményeinek, szervezeteinek működéséhez, illetve tevékenységük megvalósításához szükséges forrásokat. Ezek az intézmények és szervezeteik a jelenlegi háborús helyzetben az alapfeladatukon túl humanitárius feladatokat is ellátnak a Kárpátaljára érkezett ukrajnai menekültek támogatásában, elszállásolásában, étkeztetésében, illetve egyéb formában történő támogatásukban. Az Ukrajnából, illetve Kárpátaljáról Magyarországra, valamint a belső-ukrajnai területekről Kárpátaljára érkezett menekültek közvetlen támogatása mellett tehát így közvetett módon is hozzájárulunk ahhoz, hogy akiknek a háborús helyzet miatt kellett elhagyni otthonukat, megkapják, megkaphassák a szükséges segítséget. Potápi Árpád államtitkár úr éppen tegnap jelentette be, hogy a kárpátaljai magyarság támogatására kárpátaljai szociális programcsomagot hirdet, amelynek célja az, hogy a rendkívül nehéz helyzet ellenére se kelljen elhagynia a szülőföldjét a kárpátaljai magyarságnak.

Tisztelt Ház! Az elindított és évek óta folyamatosan működtetett nemzetpolitikai programok további működését a törvényjavaslat biztosítja, így a Határtalanul! programét is, amely már több mint 500 ezer magyarországi diák külhoni tanulmányútját biztosította. Megvalósulhatnak a járványhelyzet miatt szünetre kényszerült Kőrösi Csoma Sándor- és Petőfi Sándor-program új szakaszai is. A diaszpóra- és szórványközösségek az ösztöndíjasok segítségével az elmúlt években számos új tevékenységet, rendezvényt, programot tudtak megvalósítani. Folytatódhat a nemzetpolitikai szempontból kiemelt feladatot ellátó külhoni magyar intézmények és szervezetek működésének és tevékenységének folyamatosságot biztosító „Nemzeti jelentőségű intézmények” program, valamint a működéseik, fejlesztéseik, eszközbeszerzéseik és rendezvényeik, programjaik megvalósításához szükséges pályázati forrásokat biztosító „Nemzeti újrakezdés” program is. A programok keretében évente több ezer külhoni magyar közösség, szervezet részesülhet támogatásban.

A költségvetés-tervezetben az egyes ágazatok külhoni magyarságot érintő támogatásai is biztosítva vannak. Folytatódhat az egységes Kárpát-medencei tér építése a köz- és a felsőoktatás, az ifjúság, a kultúra, az egyházak, az agrárium, a turizmus és az örökségvédelem területén is. Megvalósulhat többek között a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyeletével 2021-ben első alkalommal megvalósított Diaszpóra felsőoktatási ösztöndíjprogram, de további fejlesztések valósulhatnak meg a már évek óta nagyszerűen működő Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program további működésével és annak keretében. Az Agrárminisztérium felügyeletével tovább folytatódik a Kárpát-medencei falugazdász-hálózat építése.

Tehát a Miniszterelnökség, az Agrárminisztérium, a Belügyminisztérium, a Technológiai és Ipari Minisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, illetve a Bethlen Gábor Alap összességében több mint 53,1 milliárd forintból tud gazdálkodni a következő esztendőben, amelyről így tehát nyugodt szívvel mondhatjuk azt, hogy nemcsak az ország költségvetése, hanem az egész magyar nemzet költségvetése is lesz.

(17.10)

Másodszor, hadd beszéljek még az egyházpolitika területéről. A 2011-es népszámlálás szerint Magyarországon az emberek több mint 55 százaléka valamilyen egyházhoz, többnyire a történelmi keresztény egyházak valamelyikéhez tartozónak vallja magát. 2010 óta több mint a duplájára emelkedett az egyházi fenntartású köznevelési intézményekbe, illetve szakképző intézményekbe járók száma, amely ma már több mint 240 ezer fő.

A szociális és gyermekvédelmi ellátások terén az egyházi jelenlét jelentősen emelkedett. A szociális szakellátások területén 15,1 százalékról 25 százalékra, a gyermekvédelmi szakellátások területén 6,5 százalékról 72 százalékra nőttek. Az elmúlt 12 évben Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein több mint 3 ezer templom újult meg, és közel 200 új templom épülhetett meg magyar kormányzati támogatással. A kormány 2021-ben meghirdette a 25,7 milliárd forint keretösszegű magyar templomfelújítási programot, amelynek természetesen a következő esztendőben is lesz költségvetési hatása. Ennek keretében 1800 már megkezdett projekt fejeződhet be, illetve indulhatnak el új projektek.

Az egyházi személyek jövedelempótlékára szánt forrás keretösszege tovább emelkedik, amely így a tavalyi szinthez képest közel a háromszorosára nő, ennek az elosztásáról, a konkrét egy főre jutó összegről az egyházak saját hatáskörben dönthetnek. A külhonban magyar nyelven szolgálatot teljesítő egyházi személyek kiegészítő támogatása tekintetében a korábbi tendenciát folytatva itt is nagyobb összegű keret fog rendelkezésre állni.

A hittanoktatási támogatások 2021. szeptembertől emelkedtek, 2022-től összesen évi 5 milliárd forint kiegészítő forrás áll ehhez rendelkezésre. 2022-ben az egyházi iskolai hittanoktatáshoz átlagbéralapú támogatás további 6 milliárd forint keretösszeggel került bevezetésre. Ezzel összesen 17,9 milliárd forint keretösszeg áll majd rendelkezésre a kötelező és fakultatív hittanoktatásra.

Összesen, mondhatjuk azt, hogy az elmúlt három esztendőben 20 százalékos növekedés mutatkozik a költségvetési törvények szerinti eredeti előirányzattal számolva. Nyilvánvalóan évek közben a költségvetésben módosítások is történtek, ami egyelőre a következő évben még természetesen nem látható.

Tisztelt Képviselőtársaim! Végül a nemzetiségpolitika területéről szeretnék néhány gondolatot megemlíteni. Magyarországon 13 őshonos nemzetiség él: bolgárok, görögök, horvátok, lengyelek, németek, örmények, romák, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének és ukránok. A 2001-es népszámláláshoz képest másfélszeresére nőtt a nemzetiségi identitásukat megvallók száma és lakosságon belüli aránya. 2011-ben 644 524 fő, vagyis a lakosság majd 6,5 százaléka fejezte ki valamelyik nemzetiséghez való tartozását.

Magyarország nemzetiségi politikája európai szinten is példaértékű; 2010 óta soha nem látott mértékben nőtt a hazánkban élő őshonos nemzetiségek támogatása. 2022-ben a támogatás mértéke már a 12 évvel korábbi összeg hatszorosára nőtt. A nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott iskolák száma mintegy nyolcszorosára emelkedett: míg 2010-ben 12, a 2021/22-es tanévben már 100 ilyen intézmény működött Magyarországon, ezekben több mint 18 ezer diák tanul.

A nemzetiségi pályázatok keretösszege 2022-ben 1,6 milliárd forintra emelkedett. 2010 óta folyamatosan újulnak meg valamennyi őshonos nemzetiségünk óvodái, iskolái, kulturális és közösségi intézményei.

2020-tól kezdődően tettük közzé a nemzetiségek beruházási, felújítási és karbantartási tevékenységeinek költségvetési támogatására vonatkozó egyedi kérelem benyújtására irányuló felhívást. Eddig összesen 761 projekt támogatása valósult meg, és ezek folytatódnak a következő esztendőben is.

A nemzetiségi oktatást-nevelést végző pedagógusok nemzetiségi pótléka az elmúlt években folyamatosan emelkedett. Ennek mértéke 2020-tól már 40 százalékra emelkedett, emellett a pótlék differenciálására jogosultak köre is kiterjesztésre került, ami szintén folytatódik a következő esztendőben.

2019-től nemzetiségióvodapedagógusi ösztöndíjprogramot vezetett be a kormány, a 2020/21-es tanévtől minden nemzetiségipedagógus-hallgatóra kibővítettük ezt, eddig összesen 920 millió forint kormányzati támogatásnak a biztosításával.

A nemzetiségi tanulmányi ösztöndíj esetében 2021 szeptemberétől kibővült az ösztöndíjasok létszáma, középfokú iskolánként a korábbi négy tanuló helyett akár 12 tanuló is részesülhet ilyen ösztöndíjban. 2011-21 között hét nemzetiség összesen 272 tanulója részesült összesen több mint 238 millió forint értékű ösztöndíjban.

Végül érdemes megemlíteni, hogy a magyarországi nemzetiségek bevonásával határokon átívelő, illetve anyaországokkal közös projektek is megvalósulnak, ezek természetesen tovább erősítik a kapcsolatokat nemzetiségeink anyaországaival.

Tisztelt Képviselőtársaim! A nemzetiségi célokat szolgáló költségvetési keretek az elmúlt esztendőkben 112 százalékkal emelkedtek, ami azt jelzi, hogy ezen a területen egy komoly fejlődés van. Az elkövetkezendő esztendőben ezt tovább szeretnénk folytatni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk álló, emberileg kiszámíthatatlan bizonytalanságok között a jövő évi költségvetés tervezete a családjaink, az időseink és a közösségeink számára is kiszámíthatóságot és biztonságot igyekszik teremteni. Megvédjük a külhoni nemzeti közösségeinket, egyházainkat és a Magyarországon élő nemzetiségi közösségeinket. A költségvetés pénzügyi keretei közepette is megóvjuk az általuk képviselt értékeket, és támogatjuk működésüket és fejlődésüket. A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőcsoportja éppen ezért támogatja a jövő évi költségvetés tervezetét, és azt elfogadásra javasolja a többi frakció számára is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage