DR. MELLÁR TAMÁS (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Szeretném külön megköszönni Banai Péter államtitkár úrnak, hogy reflektált a hozzászólásomra, és azt pedig külön köszönöm, hogy szakmai véleményt mondott, és nem személyeskedett. Ebben a Házban ez ritkán szokott előfordulni, hogy szakmai viták is kialakulhatnak.

Egyetlenegy dologban szeretnék vitatkozni államtitkár úrral. Ő azt mondta, hogy az elmúlt években sokkal, de sokkal jobb volt a költségvetés tervezése, mint a 2010 előtti időszakban, akkor sokkal több mellélövés, sokkal több probléma és hiba jött elő.

Nos, tehát csak három számot szeretnék mondani a 2021-es költségvetéssel kapcsolatosan, hiszen erre vonatkozólag már vannak számok. Ott a GDP növekedésének a tervszáma mínusz 4,8 százalék volt. Valójában a tény 7,1 százalékos növekedés volt, vagyis 12 százalékpontos mellélövés történt. Az államháztartási hiány vonatkozásában 2,9 százalékos államháztartási hiány volt betervezve; ehhez képest 6,8 százalékos államháztartási hiány lett, vagyis több mint kétszerese lett az államháztartási hiány. Aztán a költségvetési tervben az volt benne, hogy az adósság/GDP hányados 72,6 százalékról le fog csökkenni 69,3 százalékra. Ehhez képest valójában az történt, hogy 2020-ban nem 72,6, hanem 79,6 százalék volt az adósság/GDP hányados, és ez csökkent le az év végére 78,2 százalékra, nyilván, ha hozzávesszük nagyon helyesen az Eximbank kintlevőségeit is.

Tehát azt gondolom azért, hogy ezek igen súlyos mellélövések voltak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Úgyhogy talán indokolt lett volna akkor, éppen a Covid-járvány idejében később elindítani a tervezést annak érdekében, hogy megalapozottabb számok legyenek. Köszönöm szépen. Elnézést a túllépésért.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage