SZTOJKA ATTILA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az embernek az az érzése a DK-s véleményezés kapcsán, mintha a 2010 előtti kormányok által készített költségvetést véleményezték volna. Kritikai észrevételeiket ebből a szempontból talán még értené is az ember, de ehhez képest nézzük meg a jelent, illetve a ’23. évi költségvetést!

Ezt látva egyértelműen azt mondhatjuk, hogy ez a magyar családok védelmét szolgálja, de ki kell emelni azt is, hogy a családok védelme mellett fontos, hogy az elmúlt 12 év eredményeit is megőrizzük. Az elhúzódó háborús és brüsszeli szankciók miatt egész Európában jelentős az áremelkedés, az egekben vannak az energiaárak. Most a legfontosabb feladatunk Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése mellett az ország energiaellátásának biztosítása és a rezsicsökkentés védelme.

A kormány az elhúzódó háborús helyzetben is megvédi az ország biztonságát, a rezsicsökkentést, a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családokat, és a haderőfejlesztéssel biztosítja hazánk biztonságának erősítését. A költségvetés, ahogy ma már többször elhangzott, a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése, de emellett az eddig elért eredményeink megvédésének költségvetése is. Ahhoz, hogy értsük az eredményeket, látnunk kell, hogy honnan indultunk. 2010 előtt a baloldali szociálpolitika mindig is kizárólag a segélyekben tudott gondolkodni a nehezebb sorsú állampolgárokat illetően. Munkát és méltóságot nem, legfeljebb segélyt adtak a munkanélkülieknek  lehetőséget nem. 2002 után megszüntették a kamattámogatott kölcsönöket, ellehetetlenítették a családi otthonteremtést, amivel a devizahitelezés felé terelték a magyar családokat, adósságcsapdába terelve őket.

Az egyik legsúlyosabb örökség a lakossági devizahitelek magas állománya volt, és ebből adódóan a bajba jutott hitelesek egyre növekvő száma. Ha a szociálpolitikai részét vagy a szociális intézkedéseket nézzük, 2007-ben évente 30 ezer forinttal csökkentették az egy ápolt után járó normatívát az idősotthonokban. Az emelt szintű ellátást biztosító bentlakásos intézményeknél közel 100 ezer forint volt a csökkenés. Kormányzásuk alatt kétszeresére nőtt a villamos energia ára és háromszorosára a gáz ára. Ezek után talán nem túlzó, ha azt mondjuk, hogy példátlan módon a Fidesz-KDNP kormányzása alatt fordult elő először, hogy az új évben a rádióban nem azt hallottuk, hogy emelkednek a villamosenergia-árak és a távhőszolgáltatások, hanem azt, hogy csökkennek az energiaárak, úgy, hogy a gazdasági mutatók minden téren javulást mutattak.

Amikor a szegénység elleni küzdelemről beszélünk, azt nem elegendő önmagában kezelni, hanem azt ténylegesen és hatékonyan gazdasági intézkedésekkel lehet. A mi szociálpolitikánk arról szól, hogy aki tud és akar, az munkából tudjon megélni, mert ha munka van, minden van. Ez a munkaalapú társadalom alapmondata.

Az elmúlt tíz évben egymillió új munkahely jött létre, ezen belül a romák foglalkoztatottsága 50 százalékkal nőtt. A minimálbér a baloldali kormányzások idején 2009-ben 71 500 forint volt, a garantált bérminimum pedig 87 ezer; jelenleg 200 ezer, illetve a garantált bérminimum pedig 260 ezer forint.

A 2023. évi költségvetés az elért eredmények megőrzésének és továbbvitelének költségvetése is. 2023-ban 4,1 százalékos növekedéssel számolunk a gazdaság területén. Biztosított a 13. havi nyugdíj, sőt az infláció mértékének megfelelően további emelések is várhatóak. Biztosítottak a családi adórendszer adókedvezményei, sőt a családpolitikai kiadásokat összességében közel 450 milliárd forinttal megnöveli a kormányzat, és ez összességében 3225 milliárd forintra fog növekedni.

Jövőre tovább nő a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mértéke. 2023-ban már közel 100 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

A költségvetés jövőre több mint 490 milliárd forintot biztosít az otthonteremtési program folytatására. 2010-hez képest a kormány közel 3,5-szeresére növelte a lakástámogatásra fordítható összeget. A tankönyvellátás ingyenessége teljes körűvé vált; erre a célra több mint 13 milliárd forintot fordít jövőre is a kormány.

2010 óta kézzelfogható eredményekről beszélhetünk az esélyteremtés és a felzárkózás területén. A Fidesz-KDNP-kormányzat volt az, amelyik a részben európai uniós források felhasználásával létrehozott intézkedéseket intézményesítette. Jelenleg 107 gyerekház működik hazai költségvetési támogatásból, és még az idén 41 kerül ismét a hazai ellátórendszerbe a hazai ellátás finanszírozása keretében. A jövőben pedig a tervek szerint a ’21-27-es időszakban 50 gyerekház fejlesztését tervezhetjük. Ez közel 200 „Biztos kezdet” gyerekház, ahol a gyerekek korai fejlesztésének lehetőségét tudjuk majd megvalósítani.

Továbbra is biztosított 183 tanoda működése a hazai költségvetési támogatással. A tanodák átlagosan 5500 gyermeknek segítenek évente a korai iskolaelhagyás csökkentésében és a továbbtanulás ösztönzésében.

2012-től egy teljesítményalapú ösztöndíjrendszert hoztunk létre Útravaló néven. Évente 10 ezer gyerek részesül ösztöndíjban. Ennek eredménye az, hogy ma már számottevően nőtt a középfokú iskolai végzettséggel rendelkező, hátrányos helyzetű személyek száma. Az ösztöndíjprogram keretösszege több mint 150 millió forinttal emelkedett az előző évi kiíráshoz képest. A 2023. évi költségvetésben 2 milliárd 641,8 millió forint áll rendelkezésre.

Tisztelt Országgyűlés! A munkának van jövője Magyarországon, ez segíthet a nehezebb időkben is. Én arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, támogassák a ’23. évi költségvetést, amelyben az esélyteremtés, a felzárkózás forrásai rendelkezésre állnak. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage