BANAI PÉTER BENŐ pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Nagyon rövid leszek, hiszen F. Kovács Sándor képviselő úr a lényeget elmondta, de valóban, Gréczy Zsolt képviselő úr és Varju László képviselő úr hozzászólása engem is néhány tény elmondására ösztönzött.

Hadd nyúljak vissza azért! A képviselő úr a Covid-válságot mondta, Gréczy Zsolt képviselő úr pedig a 2010-es kiváló helyzetet. Úgy fogalmazott Gréczy Zsolt, hogy 2010-ben konszolidált viszonyokkal adta át az akkori kormány a kormányzást. Én arra emlékszem tényszerűen, hogy 2004 óta folyamatosan túlzottdeficit-eljárásban voltunk, az új tagállamok közül egyedül. Én arra emlékszem, hogy a 2008-2009-es gazdasági válság hatásaként 13 százalékos hozamszinteken sem tudtuk értékesíteni az állampapírjainkat. Én arra emlékszem, hogy az IMF és az Európai Bizottság rendkívüli pénzügyi segítsége kellett, az uniós tagállamok közül elsőként fordultunk pénzügyi segítségért hozzájuk, és fogadta el akkor a kormányzat azokat az intézkedéseket, javaslatokat, amelyeket a nemzetközi szervezetek fogalmaztak meg. Tehát én nem úgy emlékszem, hogy 2010-ben tele kasszával kezdte volna meg a kormányzást az akkor megválasztott Fidesz-KDNP-többségű, -hátterű kormányzat. Épp azért említem ezt az időszakot, mert a 2008-2009-es válság után a következő nagy válság a Covid-válság volt.

A „kanyarban előzés” kifejezést pedig arra használjuk, hogy ha egy ország megteheti, mert van egy szilárd gazdasági háttere, van egy szilárd pénzügyi alapja, amelyet például a hitelminősítők is elismernek, ne adj’ isten, a Covid-válság alatt is felminősítenek, lásd Magyarország, a Moody’s lépése, akkor lássuk meg a lehetőséget ebben a válságban. A magyar kormány azt az utat választotta, hogy élve a pénzügyi mozgásterével plusztámogatásokat ad beruházásokhoz, adócsökkentésekkel biztosítja a vállalkozások talpon maradását és fejlődését. És igen, ennek az az eredménye, amit F. Kovács Sándor képviselő úr mondott. Ha a DK európai pártnak minősíti magát…  képviselő úr, nézze meg az Eurostat-adatokat, itt vannak a kezemben, szívesen odaadom az összes országgal együtt. (Iratokat mutat Varju László felé.) Magyarországon kisebb volt a gazdasági visszaesés, mint az Európai Unió átlagában 2020-ban, és nagyobb volt a helyreállás 2021-ben és 2022 elején is. De szerintem, ami ennél még fontosabb, az az, hogy a foglalkoztatottak szintje magas szinten maradt, és a reálkeresetek is nőttek, még 2020-ban is. Tehát azt gondolom, hogy igenis az a kanyarban előzés a számok alapján sikeres volt.

Még egy gondolatot hadd mondjak F. Kovács Sándor képviselő úr hozzászólása kapcsán, ami talán a különböző padsorokat ismét egy közös gondolatra késztetheti: nevezetesen a területi fejlődés. Maximálisan egyetértek képviselő úrral, hogy figyelnünk kell arra, hogy Magyarország különböző régiói, különböző megyéi eltérő helyzetben vannak, különböző intézkedéseket is igényelnek. Épp ezért lényeges szerintem a „Magyar falu” program fenntartása, épp ezért lényeges az, hogy azokat az európai uniós forrásokat, amelyeket, ismétlem, anno az Európai Tanács és a Parlament is elfogadott, Magyarország megkapja, és ezekből a forrásokból valóban növelni tudjuk a területfejlesztési operatív programnak a keretösszegét, ahogyan azt a kormány tervezte, megkapjuk azokat az uniós átutalásokat, amelyek a kormány által megelőlegezett kifizetésekhez kapcsolódnak, és ezáltal azt a területi fejlesztést, amit a képviselő úr mondott, effektíve tudjuk finanszírozni.

A „Magyar falu” program, a TOP Plusz mellett még azért felhívom a figyelmet a vidékfejlesztési támogatásokra is, ahol radikálisan növelte a kormányzat a társfinanszírozást, és ez a magyar vidék, a GDP szempontjából még kevésbé fejlett területek felzárkózását hitem szerint növelni tudja. Ismétlem: a jövő évi költségvetésben számolunk azokkal a forrásokkal, amelyek az ország egészének és az országon belül az egyes megyéknek a felzárkózását szolgálják, és abban bízom, hogy közös érdek a különböző padsorok képviselői között, hogy ezeket az európai uniós forrásokat megkapjuk, és mindenki itthon és külföldön mindent megtesz annak érdekében, hogy az a megegyezés megszülessen, amely valóban biztosítja, hogy a Magyarországon rendelkezésre álló forrásokat fel tudjuk használni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage