ARATÓ GERGELY (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Irigylem államtitkár urat és képviselő urat, akik már kora hajnalban ilyen rózsaszín optimista állapotba tudták a lelküket tenni és csodálatos győzelmi jelentésekkel tudtak megörvendeztetni minket. Az a baj, hogy sajnos ezeknek az égadta világon semmi köze nincs a valósághoz. (Halász János: De van!) Nincs köze ahhoz a valósághoz, ahol emelkednek az árak, ahol egyre nehezebben élnek a nyugdíjasok, ahol nem lehet kijönni egy tisztességes munkából, akár három műszakban dolgozó embernek a fizetéséből, ahol aggódniuk kell a gyerekes családoknak.

Ez a költségvetés sajnos nem javít, hanem ront ezen a helyzeten. Bármennyire is tagadják, Orbán Viktor 2023-as költségvetése a megszorítások, a brutális Orbán-csomag költségvetése, amely minden korábbinál több pénzt vesz ki a magyar emberek zsebéből és többet hagy a fideszes oligarcháknál. A jövő évi költségvetés azt bizonyítja, amit már az áprilisi választás előtt is tudtunk és jeleztünk: az Orbán-kormány megszorításra készül, soha nem látott, brutális adóemelésekkel hárítják át a magyar polgárokra az elhibázott gazdaságpolitikájuk és külpolitikájuk következményeit.

Szívesen beszélnék arról, hogy de legalább a jövőbe befektetnek, legalább azon gondolkodnak, hogy a következő generációk életét hogyan tegyék élhetővé és elviselhetővé. Szívesen beszélnék arról, hogy legalább azért megtesznek mindent, hogy a környezetünk, az életünk élhetőbb, jobb legyen, de ez sajnos nem így van. Önök a 2023-as költségvetésben, a megszorítások költségvetésében érdemben semmilyen fontos, a fenntarthatósággal, környezettel, klímavédelemmel kapcsolatos ügyben nem lépnek előre. Inkább költenek például Paksra újabb 150 milliárd forintot, egy olyan elhibázott atomerőmű-projektre, amelyről tudjuk, hogy egyrészt a nemzetközi szankciók miatt esélye sincs arra, hogy megépüljön, másrészt ráadásul éppen most derült ki, hogy fölötte kétséges, valaha kaphate engedélyt, egyszerűen azért, mert a szakma figyelmeztetésével szemben egy olyan területre sikerült kitűzni az atomerőmű-projektet, amely nem alkalmas az atomerőmű megépítésére.

(8.30)

Ha hallgatnak a szakmára, csak néhány száz méterrel kellett volna odébb rakni a tervezett erőmű helyszínét. Ettől ez még nem lenne egy jó beruházás persze, de ott legalább fizikai értelemben nem süllyedne el az erőmű.

Ezzel szemben nem fontos önöknek a megújulóra való átállás, nem fontos önöknek például az, hogy az emberek otthon létrehozhassanak napelemeket és szélkerekeket, hogy a magyar háztartások jelentős része energiatermelővé válhasson. Úgy tűnik, hogy a megújuló tekintetében is csak a nagy bizniszt látják, néhány kivételezett oligarchának juttatnak pénzeket naperőművek, hatalmas naperőműtelepek építésére. Hozzáteszem, ezek nem fogják tudni minimálisan sem kiszolgálni azt az igényt, hogy esély legyen leválni a fosszilis energiáról, esély legyen megszabadulni a Magyarországot stratégiai, nemzetpolitikai értelemben is fojtogató orosz földgáz- és kőolajfüggőségtől.

De nem delegálnak például forrásokat a nagyvárosokban az elektromos járművek bevezetésére, fejlesztésére, a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére. Ehelyett mire van pénz ebben a költségvetésben, arra rogyásig? Arra van pénz, hogy kínai vasutat építsenek, és egy olyan vasutat, amelynek kilométere 1,4 milliárd forintba, 1400 millió forintba kerül, és a legújabb számítások szerint röpke 975 év alatt megtérül.

Szeretném mondani, hogy a magánpénzüket rakják ilyen befektetésekbe, ne a közpénzt! Teljesen világos, hogy itt is csak arról van szó, hogy kinek kavicsbányája van, kinek bazaltbányája, jó üzlet az építés is. Ki lehet lapátolni  mondanám azt, hogy talicskázni, de hát ez nem a talicska nagyságrendje, ez a gigadömper nagyságrendje  a pénzt különböző haveroknak, rokonoknak, barátoknak és üzletfeleknek.

Az egyik legnagyobb fájdalmam, és ezt hosszasan kerestem ebben a költségvetésben, hogy mit terveznek önök annak érdekében, hogy megvalósulhasson Magyarország legfontosabb klímavédelmi és energiamegtakarítási projektje. Tudják, mi ez? A panelprogram folytatása, a lakóházak energetikai szigetelése.

Magyarországon sok-sok tonna kőolajat és főleg sok-sok köbméter földgázt égetünk el azért, hogy az utcát fűtsük, azért, mert nem hatékonyak a lakóházak, egy olyan időszakban épültek, amikor a maihoz hasonlóan azt gondolták, hogy az olcsó orosz energia, az olcsó orosz  vagy akkor szovjet  gáz örök időkre kitart, és mindig rendelkezésre fog állni. De ahelyett, hogy folytatnák egyébként azt a panelprogramot, amelyet a Gyurcsány-kormány idején nagymértékben, nagy számban tömegesen elindítottunk, és ami egy nagyon népszerű és nagyon sikeres program, és ami nagyon jelentős megtakarítást hozhatna az ország energiamérlegében, úgy számolják szakértők, hogy az ország összes energiafelhasználásának 10-15 százalékát meg lehetne valósítani egy kiterjedt lakóházfelújítási programmal  hozzáteszem, nemcsak a lakóházakra kellene ezt kiterjeszteni, hanem más forrásból a közintézményekre hasonlóképpen  , tehát egy energetikai felújítási programmal az összes energiafelhasználás 10-15 százalékát meg lehetne takarítani. Ez egyszerre szociális ügy, hiszen azt jelentené, hogy a rezsicsökkentés úgy valósul meg, hogy ugyanahhoz az életszínvonalhoz, ugyanahhoz az életnívóhoz kevesebb energiát használunk. Önök ezt magyarázzák félre vagy ezt értik félre szándékosan.

A cél nem az, hogy az emberek rosszabbul éljenek, sőt a cél az, hogy javuljon az életminőség, de ez megvalósítható ma kevesebb energiafelhasználással is. Ennek érdekében kellene befektetni. Ezért mondom, hogy ez nem egyszerűen csak arról szól, hogy javítja az emberek életminőségét, és nemcsak arról szól, hogy jelentősen csökkentené Magyarországon a klímaváltozást okozó gázok kibocsátását, hanem azt is jelentené, hogy egyébként növelnénk az ország energiafüggetlenségét, mert megújulók és energetikai korszerűsítés nélkül nincsen energiafüggetlenség, és hosszú távon ez gazdasági értelemben is egy megtérülő és fontos beruházás lenne.

Éppen ezért mi 60 milliárd forintot javaslunk beállítani a költségvetésbe a panelprogram folytatására. Hozzáteszem, ez csak az önrészre kell ahhoz, hogy minden magyar polgár számára, nemcsak a panelokban, hozzáteszem, hanem a régi építésű társasházakban is elérhető legyen ez a forrás, mert erre lehetne uniós forrást használni, tisztelt képviselőtársaim. Ha a kormány azt keresi, hogy hogyan tud végre lerakni egy olyan tervet uniós alapokra, amely támogatást kap, amely megfelel az uniós céloknak, akkor erősen javaslom, hogy ezt az energetikai felújítási elemet, a panelprogramot és a lakóház-felújítási energetikai korszerűsítési programot helyezzék ennek a programnak a középpontjába. Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen program találkozik az uniós elképzelésekkel és célokkal is. Hozzáteszem persze, ettől még kellenek jogállami garanciák arra, hogy ezt a pénzt valóban erre fordítják, és nem az oligarchák zsebét tömik vele.

Azt is el kell mondanom, hogy nagyon lényegesnek gondoljuk a városi levegőszennyezés csökkentését is. Éppen ezért nyújtunk be módosító indítványt annak érdekében, hogy nőjön a közösségi közlekedés támogatása, mégpedig jelentősen, fenntartható maradjon a közösségi közlekedés, és hogy jusson forrás a járművek cseréjére, új, alacsonypadlós villamosok, trolibuszok vagy éppen elektromos buszok beszerzésére nemcsak a fővárosban, hanem a közösségi közlekedéssel rendelkező többi nagyvárosban is.

Szeretnék beszélni röviden a saját választókerületem ügyeiről is, mert mindaz, amit elmondtam nagyban, országosan, az igaz helyben, Kőbányán és Kispesten is. Ott is hasonlóak a problémáink, mint amelyeket most említettem. Fontos és lényeges elem, hogy jusson például forrás a kőbányai és kispesti vasútállomások korszerűsítésére. Kőbánya-Kispest az ország egyik legnagyobb vasútállomása, ennek ellenére szinte elviselhetetlen állapotban van. Önök évek óta ígérik ennek a felújítását, valójában nem történik semmi, de hasonló a helyzet Kőbánya alsó és Kispest vasútállomással is.

Fontos, hogy jusson a Kőrösi Kulturális Központ, leánykori nevén Pataky felújítására is forrás. Ez egy ikonikus épület, amely sem energetikai, sem más szempontból nem felel meg a mai elvárásoknak. Rendezni kell a Mázsa teret. Oda a kormány ígért egy beruházást, ami elmaradt, de a gödör ott maradt a helyén. Foglalkozni kell a kispesti piac és a kispesti uszoda ügyével is. Ezek mind olyan ügyek, amelyek a kőbányaiak és a kispestiek számára fontosak, amelyek a fenntarthatóságot, a klímasemlegességet, a zöldebb Kőbányát és Kispestet szolgálják. Ezért módosító indítványokat nyújtunk be ezekben a javaslatokban, és várom a kormány és a kormánypárti képviselők támogatását is, hiszen ők képviselik Budapestet, Kőbányát, Kispestet, az országot is. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage