Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Erős a kísértés, hogy reagáljak államtitkár úrra, aki egyébként korrekt módon reagált a képviselőkre. Az egészségügyi szakdolgozók béremelését igen nehéz egy olyan egészségügyi csomagba beleképzelni, amely lényegében 4 százalékkal költ több forrást a korábbiakhoz képest. Még maga a kormány is 5,2 százalékkal vagy 5,4-es inflációval számol. Összességében tehát nehéz belevizionálni ebbe a csomagba az egészségügyi szakdolgozók bértömegének jelentős emelését. Tehát a saját számaik leplezik le a kormányzat ezt illető megnyilvánulásait.

De két nagyon fontos felvetésünket szeretném megosztani önökkel. Egyrészt az elmaradt tartásdíjak tekintetében nagyon örültem, hogy tavaly a kormány végre elkezdett valamit csiszolni a megoldás irányába, viszont ez egyáltalán nem teljes körű. A mi javaslatunk, a Jobbik javaslata szerint elmaradt tartásdíjak esetén a magyar államnak, Magyarországnak meg kellene előlegeznie a teljes elmaradt összeget  ez mindenképp hasznosuljon a gyermek szférájában és a lehető leghamarabb , majd azt követően azoktól az emberektől, akik nem fizetik a tartásdíjat, Magyarország kísérelje meg azt behajtani. Értem én, hogy ez a kockázatot némiképpen áttelepíti a magyar költségvetésre, viszont számtalan gyermeket nevelő család gondjain érdemben enyhíthet. Érdekel bennünket tehát a kormányzat álláspontja erről.

Mint ahogy egy módosító javaslatot a családi pótlék szférájában is benyújtunk. Itt nem titkoltuk, hogy nemcsak duplázást tervezünk, hiszen nagyjából az érték fele párolgott el az elmúlt tíz évben, hanem egy családi kártya nevű konstrukción keresztül tennénk elérhetővé ezt az összeget. A családi kártyával viszont kizárólag gyermeknevelési cikkeket és az ideértendő alapvető élelmiszereket lehetne megvásárolni. Érdeklődünk, hogy a kormány álláspontja a családi kártya tekintetében micsoda, tehát vállaljae azt a nagyon komoly elhatározást, hogy ezek az összegek szigorúan és dedikáltan csak a gyermek érdekkörében hasznosulhassanak. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage