GY. NÉMETH ERZSÉBET (DK): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Sajnálom, hogy az ebben a körben felszólaló Nacsa képviselőtársunk a Kereszténydemokrata Néppárt részéről már nem várta meg legalább ennek a körnek a végét, hogy lehessen reagálni arra, amiket ő itt elmondott. Három dologra szeretnék gyorsan reagálni ebben a két percben.

Az első, hogy a képviselő úr szemünkre vetette, azok szemére, akik itt most a parlamenti patkó másik oldalán ülünk, hogy a 13. havi nyugdíjat annak idején  kényszerűségből, ezt már csak én teszem hozzá  elvettük a nyugdíjasoktól. Szerettem volna megkérdezni Nacsa képviselő urat, hogy ők 11 évig miért nem adták akkor oda ezt a nyugdíjat. Bőven lett volna erre lehetőségük, láttuk az óriásplakátokon, hogy Magyarország jobban teljesít. Ha ez igaz, akkor nemcsak a választás évében kellett volna a 13. havi nyugdíjat odaadni a nyugdíjasoknak, hanem akár már jóval előtte is.

A második kitétele az volt, hogy többet költ az ország egészségügyre és oktatásra jövő évben, mint eddig bármikor. Szintén szívesen meghallgattam volna tőle, hogy akkor vajon miért van olyan állapotban a magyar egészségügy, hogy a magyarok kénytelenek elmenni a magánegészségügybe, hiszen ma már minden egyes egészségügyben elköltött forrásból egyharmadrész a magánegészségügybe vándorol. Illetve az oktatásban miért mutatnak sajnos a felmérések és eredmények annyira negatív tendenciát, mint amit mutatnak? Lehet, hogy ezek a pénzek nem jó helyre mennek, nem arra mennek, amire egyébként szánja ezt a fideszes többség?

Nagyon gyorsan még a végén az önkormányzatokról szeretnék két mondatot mondani, ezt már inkább államtitkár úrnak. Ő azt mondta, hogy az önkormányzatok milyen magas támogatást kapnak. No, nem kapnak, államtitkár úr. Ön azt mondta, hogy 95 milliárddal nő a támogatásuk. Viszont a másik ágon, a szolidaritási adó ágán elvesznek az önkormányzatoktól 88 milliárdot az úgynevezett szolidaritási adóból. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage