BARKÓCZI BALÁZS (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A XV. kerület és Újpest egyéni országgyűlési képviselőjeként arra tettem esküt, hogy mindenkor választókerületem, vagyis a Budapest 12. választókerület lakóinak érdekeit fogom képviselni itt az Országházban.

A Fidesz által most előterjesztett orbáni három csapás költségvetéséből azonban azt látjuk, hogy a kormánypártoktól a rákospalotai, pestújhelyi, újpalotai és újpesti emberek ismét nem számíthatnak semmi jóra: adóemelések, megszorítások, elvonások, 400 forintos euró, brutális élelmiszer-drágulás és áthárított különadók. Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, önök ezt kínálják a magyar embereknek, többek között az észak-pestieknek is.

Ahogyan azt 2019 óta megszokhattuk már, a Fidesz a 2023-as költségvetéssel is az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, így többek között a XV. kerület és Újpest önkormányzatát bünteti. Így van ez, államtitkár úr, ezért dobják ki őket a rezsivédelmi rendszerből, ezért vontak el csak az elmúlt két évben több mint 7 milliárd forintot a XV. kerülettől, és ezért küldenek újabb milliárdokat az orbáni hazug propagandamédiának, ahelyett, hogy ebből a pénzből fejlesztenék a környezetbarát közösségi közlekedést a városban, hogy a 69-es és a 62-es vonalán is új, alacsonypadlós, klimatizált CAF villamosok futhassanak.

(Az elnöki széket dr. Oláh Lajos, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Ezért nem csökkentik 2011-es szintre a szolidaritási adónak nevezett sarcot, holott ebből a pénzből megújulhatna az Újpalotai Vásárcsarnok, megépülhetne a volt Észak-pesti Kórház területén az új kerületi uszoda, hogy arról már ne is beszéljünk, hogy ha újraindítanák a 2011-ben önök által elkaszált panelprogramot, akkor talán lenne esélyünk rá, hogy több mint 15 ezer kerületi panellakás energetikai korszerűsítését elvégezzük.

(16.00)

De a kormányt az itt lakók megfelelő egészségügyi ellátása sem érdekli, hiszen az önök kormánya az állami egészségügyi kiadásokat a GDP 4 százaléka alá kívánja csökkenteni, ami nemcsak a 7 százalékos uniós átlagtól marad el, hanem még a régiós átlagot sem éri el.

Bárkivel beszélek a XV. kerületben és Újpesten, szinte mindenki ugyanarra panaszkodik: a hosszú várólistákra, a túlterhelt orvosokra és ápolókra, az omladozó kórházakra. Emlékezhetünk rá, hogy amikor a Fidesz 2014-ben bezárta az újpesti Árpád Kórházat, a Károlyi Sándor Kórházban pedig megszüntették az aktív ellátást, akkor az észak-pesti régió mintegy másfél millió lakosának az ellátása is az eleve már túlterhelt Honvédkórházra hárult.

De hogy mondjak mást: az önök fideszes polgármestere és volt országgyűlési képviselője a XV. kerületben, László Tamás regnálása alatt indult el az a rendelőépítés, ahol a közbeszerzésen nyertes kivitelező konzorcium a munkát nem fejezte be, az épületet 22 százalékos készültségi fokon adta át. A hanyag munkavégzés és a félbeszakadt beruházás és kivitelezés miatt pedig az önkormányzat peres eljárást kezdeményezett a vállalkozóval szemben jogos kárának megtérítésére. Egyébként a csonkán maradt épület azóta is elcsúfítja a Karácsony Benő parkot.

A XV. kerület és Újpest felelős országgyűlési képviselőjeként ezért többek között az alábbi módosító indítványokat nyújtottam be a 2023-as központi költségvetéshez: biztosítsanak a már említett Deák utcai rendelőintézet megépítésére, illetve befejezésére 1 milliárd forintnyi forrást, hogy a felnőtt-háziorvosi praxisok, a Sződliget utcai gyermek-háziorvosi praxisok, valamint a védőnői tanácsadói körzet sok év után végre egy új és korszerű rendelőépületben kerüljön elhelyezésre.

A másik: szintén 1 milliárd forint szükséges ahhoz, hogy a Csobogós lakótelepen most meglévő, minden szempontból korszerűtlen, avult és költségrabló háziorvosi rendelő helyett egy új, a XXI. század igényeinek minden szempontból megfelelő háziorvosi rendelő épüljön.

Emellett pedig adják vissza az itt lakóknak az einstandolt szakrendelőket, és épüljön meg 16 milliárd forintból az az új, 230 aktív ágyas észak-pesti kórház, amelynek egyébként a koncepciója, a tervei már elkészültek  zöldmezős beruházás keretében épülne ez meg , hiszen ez szolgálja az itt lakók egészségét, a rákospalotai, pestújhelyi, újpalotai és újpesti emberek és az agglomerációban élő százezrek érdekeit.

Ezekre a kiadásokra természetesen bőven lenne pénz, ha önöknek nem a saját apparátusuk, saját propagandamédiájuk támogatása vagy a miniszterelnök és a miniszterek fizetésemelése lenne most fontos.

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Önök előtt két út áll természetesen, de ha az általam benyújtott módosító indítványokat leszavazzák, akkor sokadszorra is azt bizonyítják, hogy nem a rákospalotai, pestújhelyi, újpalotai és újpesti emberek pártján állnak, hanem saját oligarcháik és propagandistáik oldalán. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage