GELENCSÉR ATTILA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Én hasonlóan a korábbi felszólalóhoz, Barkóczi képviselőtársamhoz, aki a saját választókerülete aspektusából tekint a ’23-as költségvetésre, ennek az évnek a legfontosabb törvényére  hasonlóan tekintünk erre a törvényre, magam is egyéniben megválasztott képviselőként, mégis, mintha egy alternatív valóságban élnénk, mert én teljesen más következtetésekre jutottam, mint ő. Ő valamiért egy rossz Magyarországot lát, nehéz helyzetet lát, én pedig sikereket, eredményeket látok, és nagyon sok érdemi lépést a választókerületemben, amit szeretnék is ebben a költségvetési vitában ideidézni, illetve összefüggéseket keresni abban, hogy amit eddig elértünk, ahhoz a ’23-as költségvetés milyen segítséget, milyen garanciát, milyen biztosítékokat tud számunkra nyújtani. Szóval, aprópénzre váltani a ’23-as költségvetést Kaposvár és a Zselic, vagyis egy vidéki város és annak agglomerációs 25 kisebb települése tekintetében; megnézni azt, hogy mit jelent egy ilyen óriási szám, amit a ’23-as költségvetés sarokszáma, végső száma mutat, mit jelent ez a hétköznapokban Kaposváron és a Zselicben; vane pénz a legfontosabb kérdésekre, ide egyszerűsíteném le a hozzászólásomat.

Mindenekelőtt azért szeretném elmondani, hogy háború van, és egy költségvetési vitában, amit egyébként jellemzően nagyon meghatároz a háború ténye, nem szabad elmenni úgy haza, hogy nem mondtuk el, hogy mi ott Kaposváron és a Zselicben békére, biztonságra, biztonságos energiaellátásra és az alacsony rezsi védelmére számítunk, és azt várjuk ettől a költségvetéstől. Vagyis meg kell védenünk a kaposváriak és a zseliciek biztonságát, a rezsicsökkentést, a helyi gazdaság munkahelyeit, a családok támogatását, és meg kell védenünk a nyugdíjasok tekintetében elért eddigi eredményeinket. A költségvetés ezért Rezsivédelmi és Honvédelmi Alapot is tartalmaz. Az alapok bevétele ’23-ban meghaladja az 1500 milliárd forintot, ami az extraprofit-különadókból és egyéb bevételekből származik. A kaposváriak is elvárják, tisztelt államtitkár úr, hogy azok a szektorok is járuljanak hozzá az ország védelméhez, amelyek ebben a háborús helyzetben extraprofitra tettek vagy tesznek szert.

Nézzük szépen sorban, jóléti ügyekben mi a helyzet arra mifelénk. Eddig mindig Brüsszeltől, a baloldaltól és a piactól kellett megvédenünk a rezsiköltségeket, ezt nagyjából megtanultuk itt az elmúlt években, most az a helyzet, hogy erre még rátett egy lapáttal (Vajda Zoltán: A Putyin!), ahogyan itt az előbbi vitában is elhangzott, a háború. Nem lehet nem észrevenni a háború energiaárakra gyakorolt hatását.

Egyébként elértük azt, hogy Európa legdrágább rezsiköltségéből eljutottunk 2022-re Európa legolcsóbb rezsiköltségéhez. Amikor hallgatom az ellenzéki hozzászólásokat, amelyek egy nagyon borús világot látnak, képtelenek egyetlenegyszer, egyszerűen genetikailag képtelenek arra, hogy azt mondják, ez jó. (Vajda Zoltán: Genetikailag?) Köszönik szépen, bennük van, a vérükben, a lelkükben, hogy egyszerűen erről nem lehet beszélni. Nem tudom, hogy miért vannak ennyire ellene, miért fáj nekik, ez furcsa számomra.

Szóval, 18 milliárd forintot jelentett Kaposváron és környékén a rezsicsökkentés folyamata. Egy ilyen számítást is szívesen hallottam volna Barkóczi képviselő úrtól, hogy mit jelent ez Újpesten. Valamiért fáznak ettől.

Másfélszer annyi üzemanyagot lehetett egyébként már ’21 végén, ’22 elején a minimálbérből vásárolni, mint 2010-ben. Szóval, nem akarjuk meghallani Márki-Zay Péter mondatait a piaci árak elfogadásáról, nem akarjuk azt, hogy kevesebbet fogyasszunk, és igenis szociális komponenst szeretnénk ebbe beleépíteni.

Nézzük a nyugdíjasokat! 18 ezer nyugdíjas él a választókörzetemben, akik szépen rendre megkaptak mindent, a nyugdíjprémiumot, a nyugdíjemelést, a 13. havi nyugdíjat, a „Nők 40” programot. De itt is hadd mondjak néhány érdekes számot, amit nem hallok a másik oldalról: 1219 hölgy élt a „Nők 40” programmal. 2010-ben az átlagnyugdíj 85 ezer forint volt, most pedig 170 ezer forint. Megnyugtató, hogy a nyugellátásokra fordítható költségvetési források összege jövőre megközelíti a 4900 milliárd forintot. A 2023-as költségvetés több mint 370 milliárd forintot különít el a 13. havi nyugdíjra  ezt köszönjük szépen.

Családi ügyek, családi támogatások. A családi adókedvezmény, ami 2009-ben 400 millió forint volt, 2022-re 8 milliárd forint lett. Ez egy hússzoros növekedést jelent.

Nézzük, mi a helyzet a több gyermeket nevelő édesanyákkal: az ő esetükben 230 kaposvári adózóról beszélhetünk, akik részesültek a kedvezményben.

Mi a helyzet a családi adó-visszatérítéssel? Tisztelt Országgyűlés! Közel 6 ezer adózó 5 milliárd forintot kapott vissza ebből a támogatásból.

500 adózó vette igénybe Kaposváron és a Zselicben az első házasok kedvezményét.

A 25 év alattiak 2600-an vannak arra mifelénk, az én választókörzetemben, akiknek személyijövedelemadó-mentessége lett, és lesz a jövőben is.

(16.10)

Egyébként mindezek hatására 1986-os rekordon van a házasságkötések száma, és 1985-ös mélyponton a válások száma. 1271 baba született a kaposvári megújított szülészeten csak az előző esztendőben, és ma már 5600 kisgyermek van a kaposvári életfán. Nem tudok másra gondolni, mint hogy egy gyógyuló társadalmat láthatunk egyébként az egész országban, de Kaposváron és a Zselicben is.

Ingyenes étkezés  mert ennek is megnéztem a forrását, hogy megvane a jövő évi költségvetésben, illetve az ingyenes tankönyvekét, ami rendkívül fontos. Ingyenes étkezésre 2010-ben 438 fő volt jogosult, 2022-ben 1343 fő. Ingyenes tankönyvet 2010-ben 2677-en, 2021-ben 13 779-en vehettek igénybe, ötszörös a növekedés.

A családtámogatási rendszer eredményességében akkor érhető el fordulópont a megítélésem szerint, ha a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mint ha nem vállaltak volna gyereket. Ezt a pontot keressük, szerintem ezt a pontot keresi a kormány, ezt akarjuk elérni, itt fog átbillenni majd.

Tehát mit látunk a ’23-as költségvetési évben? Azt, hogy 650 milliárd forinttal növekednek a családtámogatások. Nagy biztonságot jelent, hogy a családokat érintő adó- és járulékkedvezmények összege az első házasok kedvezményével együtt jövőre várhatóan meghaladja a 370 milliárd forintot. Ebben a büdzsében jövőre 155 milliárd forintot fordítunk a 25 év alattiak szja-mentességére. A családi adórendszer bevezetésétől, vagyis 2011-től kezdődően a jövő év végéig számítva összesen mintegy 3620 milliárd forint marad a magyar családoknál. Megnyugtató számunkra, hogy a költségvetés jövőre több mint 490 milliárd forintot biztosít az otthonteremtési program folytatására. 2010-hez képest közel 3,5-szörösére növekszik a lakástámogatásokra fordítható összeg. Jövőre tovább nő a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás is. ’23-ban már közel 100 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Ez mintegy 67 milliárd forinttal több, mint 2010-ben.

A tankönyvellátás ingyenessége teljes körűvé vált a 2020/21-es tanévtől. Erre a célra több mint 13 milliárd forintot fordít jövőre a kormány.

Nézzük a beruházásokat röviden a felszólalásom végén! Pécs nagy vita tárgyát képezte a korábbi vitában, és nem lehet más a helyzet Pécsett sem, mint Kaposváron, amely város gyakorlatilag kormányzati támogatásból nem tudott fejleszteni 2010-et megelőzően, kötvénykibocsátásból és hitelből tudott csupán fejleszteni. Ehhez képest a „Modern városok” programjával és az azóta elnyert támogatásokkal ma már szerintem valahol a 300 milliárd forintnyi beruházásnál tartunk. Fel se sorolom idő híján, a kaposváriak pontosan tudják és ismerik ezeket a fejlesztéseket.

De van ott még egy agglomeráció 25 településsel, ahol csak a 25 településen, tisztelt Országgyűlés, elkészült 40 út és járda, 17 épületenergetika, 22 gyermekintézmény újult meg, 19 szociális intézmény, 12 új falubusz, 13 hivatal vagy közösségi tér, 13 belvízelvezetési pályázat, 7 szennyvíz (sic!). Zselic tulajdonképpen a reneszánszát éli, újra élettel és lendülettel telt meg. Úgy látom, újra divat lett vidéken élni, divat lett a Zselicben élni. Azt szeretnénk, hogy ez a lendület ne törjön meg.

(Folytatás 15/2-ben!)

2022-2026. országgyűlési ciklus Budapest, 2022. június 23. csütörtök 15/2. szám

Országgyűlési Napló

Egyébként a közösségi fejlesztéseken túl egyre-másra számolhatunk be Kaposváron vállalati beruházásokról, és ami a legnagyobb öröm, hogy túl az üveggyáron, ami megvalósul állami segítséggel, a Kometa elképesztő, történetének legnagyobb fejlesztésére készül. Az a helyzet, hogy ma már ott tartunk, hogy egy Zselic-Farm nevű cég 4,5 milliárd forintos beruházást csinál egy faluban vidéken, ami nagyon örvendetes. Egyébként high-tech technológiával, 30 ezer négyzetméteren épít üveggyárat. Szóval, ez a Magyarország is létezik, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim.

Zárásképpen, 2023-tól és az azt követő évektől azt várjuk és azt kérjük Kaposvárról és Zselicről a parlamenttől és a kormánytól, hogy meg tudjuk építeni, fel tudjuk újítani a mosdósi kórházunkat, hogy meg tudjon épülni a Kaposvár-Szigetvár-kerékpárút, hogy a kaposvári ipari parkunkat be tudjuk fejezni  folyamatosan fejlesztjük ipari parkjainkat, de elég nagy az érdeklődés, és szükségünk lenne újabb helyekre. Az okosipari tudományos és innovációs parkunkra  komoly előkészületi helyzetben vagyunk  szeretnénk, ha forrást tudnánk kapni, a városlakók nagyon szeretik a Desedát, ott a kemping megépítése jó előkészítettségi helyzetben van, és bizony a munkaerő miatt munkásszállásra van szükségünk.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a lehetőséget, megtisztelő volt a figyelmük. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage