HERCZEG ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Urak! A 2023. évi költségvetés a rezsivé-delem és a honvédelem költségvetése. A költségvetés összeállításánál számos olyan terület került előtérbe, melyek hosszú távon támogatják a gazdasági növekedés fenntartását. A fókuszban továbbra is a biztonság, a rezsivédelem megőrzése, a családok támogatása és a nyugdíjasok védelme áll. A törvényjavaslatban külön fejezetként szereplő Rezsivédelmi Alap foglalja magában a lakosság rezsiárszint-védelméhez, valamint a kormány irányítása alá tartozó szervek energiaár-növekedése kompenzációjához szükséges kiadási és bevételi előirányzatokat. Az alap garantálja mindazon várható kiadások teljesítését, melyekre a rezsiárszint vé-delme érdekében a jelenlegi világpiaci ártendenciák mellett szükség lehet 2023-ban.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg a magyar családok fizetik a legkedvezőbb rezsidíjakat az Európai Unióban. Az a cél, hogy továbbra is fenntartsuk a rezsicsökkentést a magyar lakosság számára. Ezt szolgálja a Rezsivédelmi Alap, melyre a kormány 670 milliárd forintot fordít. A szomszédos országban kialakult háborús konfliktus rendkívül komoly biztonságpolitikai kihívások elé állítja az országot. Ez az új helyzet erős honvédség fenntartását követeli meg, kiemelt cél tehát a haderőfejlesztési program folytatása. A honvédelem fejlesztésében az új finanszírozási modell szerint a haderő működési és fejlesztési kiadásai külön fejezetben, a Honvédelmi Alapban kerültek megtervezésre külön hozzárendelt bevételi előirányzatokkal. Az alap 2023-ban betervezett mértéke 842 milliárd forint.

Tisztelt Képviselőtársaim! A legnagyobb érték a család, ezért a mostani rendkívüli helyzetben is folytatódik a gyermekvállalás és a gyermeknevelés kiemelt támogatása. Mint édesapa, nagypapa személyesen is nagyon örülök annak, hogy a 2023. évi költségvetés a családok támogatását szolgáló, közel 3225 milliárd forint összegű családpolitikai célú kiadásokat tartalmaz.

(16.50)

A rezsicsökkentés megőrzésén túl a kormány továbbra is elkötelezett a családok támogatása és életminőségük javítása mellett. Ezen belül továbbra is kiemelt szerep jut az otthonteremtési programnak, melynek keretében változatlanul jelentős állami támogatás segíti a gyermekes, illetve a gyermeket vállaló családokat a saját otthon megteremtésében és felújításában.

A családok támogatását a következő intézkedések által kívánja a kormány folytatni: családi adó- és járulékkedvezmény garantálása és a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességének biztosítása. A munka és a gyermeknevelés megbecsülésére épülő családi adórendszer fenntartása, mely Európa egyik legalacsonyabb egykulcsos személyi jövedelemadóját alkalmazza, a gyermeknevelést pedig családi adó-, illetve járulékkedvezménnyel segíti. Mindemellett az életük során legalább négy gyermeket nevelő nők mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól, a fiatalok munkaerőpiaci részvételét, önálló életkezdését és családalapítását pedig a 25 év alattiak átlagbér szintjéig biztosított szja-mentessége ösztönzi.

A családokat érintő adó- és járulékkedvezmény összege az első házasok kedvezményével együtt jövőre várhatóan meghaladja a 375 milliárd forintot. Ezen túlmenően a kormány jövőre 155 milliárd forintot fordít a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességének biztosítására. A családi adó- és járulékkedvezmény keretében a rendszer bevezetése óta, vagyis 2011-től kezdődően a jövő év végéig számítva összesen mintegy 3620 milliárd forint marad a magyar családoknál.

Az otthonteremtési program folytatása esetében a költségvetés jövőre több mint 490 milliárd forintot biztosít az otthonteremtési program folytatására. 2010-hez képest a kormány közel három és félszeresére növelte a lakástámogatásokra fordítható összegeket. A gyermekétkeztetés támogatása terén jövőre tovább nő a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mértéke, 2023-ban már közel 100 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Ez mintegy 67 milliárd forinttal több, mint 2010-ben. Ingyenes tankönyvellátás. A tankönyvellátás ingyenessége teljes körűvé vált a 2020/2021-es tanévtől. Erre a célra több mint 13 milliárd forintot fordít jövőre is a kormány.

Tisztelt Képviselőtársaim! A családok nem lenné-nek teljesek a nagyszüleik nélkül, ezért az idős, nyugdíjas honfitársaink kiemelt támogatást érdemelnek, hiszen évtizedeken át dolgoztak az ország építésén, miközben a jövő generációját nevelték fel. A kormány nyugdíjpolitikai céljai: a nyugdíjak értékállóságának, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása, a nők kiemelten megbecsült szerepének elismerése a nyugdíjrendszerben. A 13. havi nyugdíjra a 2023. évi költségvetés 371,8 milliárd forintot biztosít. A 13. havi ellátás mellett 2023-ban is fennmarad a nyugdíjprémium intézménye, hogy az idős emberek is részesüljenek a gazdasági növekedés eredményeiből. A kormány a 2023. évben  4,1 százalékos GDP-növekedéssel számolva  24,9 milliárd forintot helyezett céltartalékba a nyugdíjprémium kifizetésére. A nők családban betöltött szerepének elismerésére a kormány változatlanul biztosítja a 40 év jogosultsági idővel rendelkező hölgyek számára a korhatár alatti nyugellátás igénybevételének lehetőségét, illetve ennek fedezetét. A központi költségvetés erre 2023-ban 372,4 milliárd forintot biztosít.

Tisztelt Képviselőtársaim! A nemzeti ügyek kormánya 2010 óta nemcsak gazdaságilag, hanem pénzügyileg is stabilizálta az országot, egyensúlyban van a költségvetés és csökkenő pályán az államadósság. A szomszédunkban zajló háború ellenére is az a kormány fő célja, hogy az ország pénzügyi stabilitását és egyensúlyát 2023-ban is fenntartsa.

Kérem önöket, hogy a kitűzött célok elérése érdekében támogassák a törvénytervezetet. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage