PÓCS JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Az előttünk álló költségvetés a magyar agrárium vonatkozásában kell hogy emlékeztessen is. Az európai uniós csatlakozásunk idején az EU-s országok féltek Magyarországtól, mert pontosan tudták, hogy Magyarország területi, éghajlati adottságának, a magyar emberek szorgalmának köszönhetően Európa éléskamrája lehet. Az akkori baloldali kormány érdekérvényesítő ereje kimerült abban, hogy Ausztriában is nyithatunk kávézót, és örüljünk, hogy továbbra is ehetünk mákos gubát, sőt az akkori baloldali külügyminiszter azt hirdette, hogy merjünk kicsik lenni. Nem véletlen fogalmaztak akkor a gazdák úgy, hogy a magyar mezőgazdaságnak két ellensége van: a baloldali kormányok és az időjárás. Mára a baloldal a történelem süllyesztőjébe került, az időjárás viszontagságaira soha nem látott támogatások indultak el, így öntözésfejlesztésre, valamint országos jégkármérséklő rendszert alakítottunk ki.

Az európai támogatások többszörösét biztosítottuk hazai forrásból, melynek köszönhetően új állattartó telepek, modern fejőházak, korszerű mezőgazdaság jött létre. Tudjuk jól, bár nem elég, de soha nem látott szintre emeltük a hazai élelmiszer-feldolgozást és annak piacra jutását. Kérem, engedjék meg, hogy saját jászsági választókerületemből hozzak egy példát, ezzel szeretném megerősíteni, mely szerint a jászberényi és jászapáti mezőgazdasági cégcsoport által termelt, feldolgozott és értékesített helyi Jásztej és Mizo tej mennyisége az elmúlt években 50 százalékkal növekedett, meghaladva az éves százmillió liter termelést, és az árbevételük elérte a 21 milliárdot. Köszönet érte.

A nemzeti kormány gazdaságpolitikájának, a hazai többlettámogatásoknak, az előttünk és a mögöttünk lévő költségvetéseknek köszönhetően  a mezőgazdasági cégek dolgozóinak kiemelten köszönet és tisztelet  a legnehezebb időkben sem akadozott a hazai élelmiszer-ellátás, sőt most, a szomszédban dúló háború okozta nehéz helyzetben is kijelenthetjük, hogy a magyar élelmiszer nem tíz-, hanem húszmillió ember élelmiszer-ellátását is garantálni fogja. A mezőgazdaságban is különösen igaz, hogy van, akinek a kihívás is probléma, és van, akinek a probléma is kihívás.

Tisztelt Képviselőtársaink! Ahogy mindenki tudja, probléma az elmúlt és az előttünk lévő évben is akadt bőséggel. A koronavírus-járvány negatív hatásai a világ összes kormányát komoly és nehéz kihívás elé állították. A koronavírus-járványt követően a keleti szomszédságban kitört orosz-ukrán háború igencsak aggasztó, és ezt még tetézi az átgondolatlan brüsszeli energetikai politika, melynek hatására az inflációs nyomás felerősödött, ami elsősorban az alapanyag-, az élelmiszer- és az energiaárakon érezteti negatív hatását és társadalmi hatását. Az instabil nemzetközi környezet kihívásai ellenére számunkra a cél továbbra is változatlan maradt, mégpedig hazánk és a magyar családok védelme, a rezsicsökkentés megerősítése, valamint a gazdasági növekedés biztosítása, hogy Magyarország az új világgazdasági korszakban is a nyertesek közé tartozzon.

Tisztelt Képviselőtársaim! A 2023. évi költségvetési tervezet egy kiszámítható és tervezhető alapot ad az ország stabilitásának megőrzéséhez. A válságok ellenére is kiemelkedően magas beruházási ráta tovább fog emelkedni, köszönhetően a hazai gazdaság tőkevonzó képességének, a kecsegtető vállalati környezetnek, valamint a versenyképes adórendszernek. A 2023. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat XII., Agrárminisztérium fejezetében 2019,9 milliárd (sic!) forint előirányzat szerepel, míg 2022-ben 209,9 milliárd forint állt rendelkezésre. Így az Agrárminisztérium összességében 10 milliárd forinttal magasabb költségvetési keretből gazdálkodhat. A nemzeti agrártámogatásokra 74,5 milliárd forint keret áll rendelkezésre.

Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdaságban, a magyar agráriumban minden dolgos kézre szükség van, senki nem maradhat ki a támogatásokból, a kedvezményekből, épp ezért a támogatási rendszer háromszintű támogatást biztosít. A legkisebbek számára, akik nem rendelkeznek megfelelő önrésszel, az agrárium megfelelő támogatást biztosít, hogy el tudják kezdeni a gazdálkodást. A közepes méretűeknek a támogatás úgy épül fel, hogy pályázni tudjanak technológiai eszközökre, beruházásokra. A harmadik szint, a nagyobb méretű gazdaságok támogatására azért kerül sor, hogy valós komplex beruházásokat is végig tudjanak vinni  természetesen sokkal nagyobb önerővel kell majd rendelkezniük, hogy tudják élvezni a kedvezményeket.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azért dolgozunk, hogy a termelők  gazdasági mérettől függetlenül , a vásárlók és a fogyasztók együttműködését erősíteni tudjuk. Ehhez kérjük tisztelettel képviselőtársaink támogatását. Elnök úr, köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage