GY. NÉMETH ERZSÉBET (DK): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt azért itt az elején rögzítsük, hogy nagyon kevesen vagyunk már egy ilyen késői órán a költségvetés vitájánál, de azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy azért elhangozzanak azok a mondatok, amiket az ember szeretne itt elmondani a ’23-as költségvetés kapcsán, ami, az én véleményem szerint is egyértelmű, hogy a megszorítások költségvetése, és itt egy Orbán-csomaggal fogunk találkozni mi, akik nem szavazzuk meg, de sajnos azok is, akik majd megszavazzák, és főleg azok, akik ennek az egésznek az ódiumát majd viselik.

A költségvetés azt bizonyítja, amit a Demokratikus Koalíció már az áprilisi választások előtt tudott és jó előre jelzett: ha Orbán Viktor marad a miniszterelnök, akkor soha nem látott, brutális megszorítások jönnek. Hiába tagadta akkor ezt a Fidesz, sajnos igazunk lett, önök nem védik meg a legelesettebbeket, ezért hagyják cserben a nyugdíjasokat, ezért nem foglalkoznak az oktatás és az egészségügy problémáival. Ez bizony-bizony a megszorítások költségvetése.

Most nézzük akkor konkrétan a szociális ágazatot! A 2023-as költségvetés, a kormány szociális hozzáállása olyan, mint egyébként az Orbán-kormány: arrogáns, érzéketlen és felelőtlen. Az önök büdzséje még csak látszólag sem akar törődni azzal a problémával, hogy Magyarországon a legkisebb a társadalmi mobilitás, és hogy az európai OECD-országok közül ez azt jelenti, hogy egy szegény családnak több mint 200 évig tart kiemelkedni a szegénységből, és középosztálybelivé válni.

Az Eurostat az egyes tagállamokban tapasztalható szegénységről és annak mértékéről évente egyszer hivatalos adatot közöl, így a magyarról is.

(18.30)

Ezek a statisztikák összehasonlításképpen is azt mutatják, hogy mennyire növekedett az egyes csoportokban, például a nyugdíjasok és a romák között a szegénységben élők, a szegénységi küszöb alatt élők száma, másrészt a szegénység mértékére is adnak némi támpontot.

Az adatokból teljesen egyértelműen nyilvánvaló, hogy Magyarországon egyre nagyobb ütemben mélyül a szegénység. Európai összehasonlításban is gyászos kép rajzolódik ki: jelenleg Romániát lehagyva is a legutolsó helyen állunk. A legjobb helyeket Finnország, Csehország és Málta foglalja el.

Tudják, egészen lesújtó belegondolni abba, hogy míg az állami propagandagépezet ékkövére, az MTVA Zrt.-re 110 milliárd forintot terveznek elkölteni jövőre, addig semmilyen épkézláb tervük nincs arra, hogy hogyan számolják föl a magyarországi gyermekéhezést. Az UNICEF és az Eurostat adatai alapján tudható, hogy a magyar gyermekek közül mintegy 50 ezren tartósan, 200 ezren pedig időszakosan éheznek, és még ennél is többen alultápláltak, további százezrek asztalára legfeljebb kenyér, tészta és krumpli kerül. Nekik nem segít a családi adókedvezmény, tisztelt államtitkár úr, a CSOK, amiről tudjuk, hogy hitel, nem pedig támogatás. Nekik az segíthetne, ha növekedne a családi pótlék.

Aki az önök 12 éves ámokfutását közelről követte, annak a számára nem egészen meglepő, de mindenesetre felháborító és elfogadhatatlan, hogy 2008 óta a családi pótlék összege nem változott. Reálértéken ez hozzávetőlegesen 30 százalékkal ér kevesebbet, mint akkor. De talán közérthetőbb államtitkár úrnak is, ha úgy mondom, hogy egy háromtagú család közös pizzázását sem fedezi a családi pótlék összege.

Itt egyébként újra jól kitapintható a Fidesz családpolitikája: a különböző támogatások és kedvezmények jellemző célcsoportja továbbra is a politikailag preferált úgynevezett középosztály, viszonylag magas jövedelemmel, adókedvezménnyel, CSOK-kal és egyéb dotálásokkal megtámogatva. A kiskeresetűek, a munkájukat elvesztettek továbbra sem kapnak érdemi támogatást, hiszen, ahogy már mondtam, a családi pótlék összege 2008 óta, 14 éve, államtitkár úr, önöknek ez a 13. költségvetése, tehát 14 éve változatlan a családi pótlék.

És ha a rászorulók abban reménykednének, hogy majd az önkormányzatok támogatják és segítik őket, hát, nem, ne reménykedjenek! Ezeknek is, mármint az önkormányzatoknak sem lesz forrásuk, hogy a települések lakóinak temetési segélyt, rendkívüli segélyt, fűtési vagy egyéb támogatásokat adnak vagy tudjanak adni.

Önök csökkentik az önkormányzatok támogatását. Itt már beszéltünk ma arról, ugyan államtitkár úr azt állítja, hogy az önkormányzatok támogatása növekedik, no, ez a támogatás úgy növekedik, hogy önök ezt egy másik ágon elvonják. 95 milliárddal emelkedik az önkormányzatok támogatása, önök pedig 88 milliárdot kapásból elvonnak, és ezt az összeget ugyan a kedvezőtlen gazdasági helyzetben lévő önkormányzatok támogatására akarják fordítani, az elosztás azonban nem átlátható, és jellemzően a kormányhoz hű önkormányzatok büdzséjét javítja majd.

Maga a szolidaritási adó kiesése egyes esetekben akár milliárdos lyukat is üthet az érintett helység költségvetésében. Például Budapesttől 2023-ban 56 milliárd forintot kívánnak elvonni. Ugyan azt mondta államtitkár úr egy előbbi válaszában, hogy viszont az iparűzési adó, mivel a kis- és középvállalkozásoktól elveszik a bizonyos 1 százalékot, tehát újra fizetniük kell, kiegyenlíti majd ezeket az elvonásokat. No, megnéztük a képletet. Államtitkár úr, a képlet alapján Budapesttől pontosan annyit vonnak el, illetve bocsánat, 1 milliárddal többet, és olyan képletet raktak be ebbe a számításba, ami alapján a 18,7 milliárdos ’21-es növekményt most 20 milliárddal elvonják a Fővárosi Önkormányzattól.

A Budapesttől összességében 56 milliárddal elvont szolidaritási adóra pedig, ezt pontosan szeretném önnek is elmondani, meg a kedves nézőknek, akik így este még talán követik a Házban a vitát, hogy ez az 56 milliárd forint pontosan annyi, mint amennyi pénzt a miniszterelnök veje, Tiborcz István  remélem, ezt a nevet még ki szabad itt mondani a tisztelt Házban  kapott a Kisfaludy-programból vissza nem térítendő támogatásként szállodafejlesztésre. Én azt gondolom, hogy ez nagyon-nagyon nincs így rendben.

Nehéz helyzetben lesznek tehát az önkormányzatok által fenntartott intézmények, szociális intézmények is. Az állami normatíva itt sem fedezi a száguldó inflációval emelkedő költségeket, márpedig ezeket a szolgáltatásokat a települések lakóinak jó színvonalon kell nyújtani és jó színvonalon kell működtetni. Az óvodás gyerekek, az idősotthonokban lakók nem számíthatnak és nem várhatnak arra, hogy majd néhány év múlva jobb körülményeket biztosítanak nekik.

Érthetetlen például az számomra, hogy az oktatási ágazathoz hasonlóan önök a szociális ágazatban is megkülönböztetik az igénybe vevőket a fenntartó alapján. Az egyházi fenntartók a szociális területen is legalább kétszer akkora normatív támogatást kapnak, mint az önkormányzatok.

Kedves Képviselőtársaim! Nem tudom, hogy méltóságosnak kelle majd itt valakit előbb-utóbb szólítani, de ez nyilván ki fog derülni, amikor elfogadják önök ezeket az új törvényeket, de én azt gondolom, hogy ez így nagyon-nagyon nincs rendben. Nem lehet az idősotthonban lakókat, az időseket diszkriminálni, egy tisztességes állam által sem lehet ilyet csinálni. Bár néha kétségem van, hogy az önök esetében lehete és szabade még tisztességes államról, tisztességes kormányról beszélni.

Természetesen mindig, minden társadalomban lesznek leszakadó rétegek, de az elvárás és nemcsak a társadalmi elvárás, hanem az Európai Unió egyik rögzített célja is, hogy ezeket a helyzeteket kezelni kell, nem lehet a szociálisan rászorultakat és leszakadókat ott hagyni, ahova önhibájukon kívül kerülhettek.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy már említettem, önök a 13. költségvetést készítik, 13. éve fognak kormányozni jövőre ebben az országban. Kósa Lajos nagyon büszke volt itt néhány órával ezelőtt, hogy neki már a 33. költségvetési vitájáról van szó, a 33. alkalommal beszélhet ő itt. No, én azt szeretném önöknek javasolni, hogy kicsit nézzenek körül ebben az országban, ne csak azokat a rétegeket és azokat az embereket, társadalmi csoportokat lássák, akiknek önök tényleg az elmúlt 12 évben nagyon sok mindent adtak, hanem vegyék észre végre azokat az embereket is ebben az országban, akik ez alatt a 12 év alatt hátrányos helyzetbe kerültek, leszakadtak, és esélyük sincs arra, hogy önerőből kikerüljenek ebből a helyzetből.

Én azt javaslom, hogy az ellenzék által benyújtott módosító indítványokat fogadja el majd a tisztelt Ház. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage