VARGA ZOLTÁN (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ha már Kósa Lajos neve szóba jött, akkor maradjunk is Debrecennél, hiszen egy egészen friss információt szeretnék önökkel megosztani. A mai nap volt az a debreceni közgyűlés, ahol a debreceni közgyűlés a polgármester előterjesztésére tárgyalta azokat az előterjesztéseket, amelyek egyrészt gyakorlatilag tételesen igazolják, hogy még a Fidesz vezette önkormányzatok is a csőd szélén állnak, a semmi és a valami határán billegnek, minden ellenkező kormányzati propagandával szemben. Másrészt maga a debreceni példa cáfolja azt a hibbant propagandát, hogy „légy fideszes, élj egy Fidesz vezette városban esetleg, és akkor és ott majd eljön a Kánaán”.

Ma a debreceni polgármester üzeni önöknek a debreceni közgyűlés elé benyújtott kétségbeesett áremelési szándékával, hogy mindez, amit önök állítanak, szemenszedett hazugság. A Fidesz Debrecenben, az önök bezzegvárosában, ahova nem nézve se istent, se embert, éppen most édesget a kormány különben kínai és más ázsiai akkumulátorgyártókat, hadd szennyezzék csak a debreceniek életét, a környezetet, telepítsenek oda egészség- és természetkárosító gyárakat, hiszen az távol van a nagyságos urak felcsúti villájától, a Karmelita kolostortól, ugyanis éppen a mai napon emeli meg vagy emelte meg a fideszes többségű közgyűlés természetesen, ahogy az előbb is mondtam, a polgármester előterjesztésére magasan a becsült infláció felett, jóval 10 százalék felett nemcsak a közösségi közlekedés díjait, de az iskolai, óvodai, bölcsődei díjakat, az étkezési díjakat, sőt még az eddig is horribilis, a debreceniek nagy része által megfizethetetlen temetési költségeket is. Most nem szeretnék itt számokat mondani; higgyék el, ez így van.

Mindez, ahogy látjuk, év közben történik, egy rég elfogadott éves költségvetés közepén, ami azt mutatja, hogy Debrecen városa minden kormányzati propaganda cáfolataként egyrészt irdatlan nehéz helyzetben van, ezért kénytelen újabb és újabb terhet, fideszes sarcot rakni az ott élő, amúgy is szegény debreceniek vállára. Másrészt az Orbán-kormány ahelyett, hogy segítené Debrecent vagy generálisan az önkormányzatokat, az újabb és újabb elvonásokkal, a szolidaritási hozzájárulás irdatlan megnövelésével, ez Debrecen esetében most 3,2 milliárd forint…  és hogy mégiscsak egy számot mondjak, a tömegközlekedés megemelt díjából az önkormányzat, a polgármester most nagyjából 170 millió forint pluszbevételre számít, tehát tényleg csak egy csepp a tengerben.

(18.40)

Ezzel deklarálják azt, hogy teljesen tönkre akarják tenni, ki akarják véreztetni az önkormányzatiságot, és nem számít már számukra az sem  és itt lásd Debrecen példáját , hogy kormánypárti vagy ellenzéki vezetésű településről van itt szó.

Attól tartok, hogy a kormány tagjai nemhogy nem értik, hanem egyszerűen nem akarják megérteni, sőt nemhogy megérteni nem akarják, hanem meghallani sem akarják, hogy ez már rég nem politikai kérdés, amiről most beszélek; hogy nem az, hogy az ország második legnagyobb városában valójában csődben van a közösségi közlekedés, és különben jelen felszólalásomnak nem tiszte vizsgálni azt, hogy tekintetes Kósa Lajosnak ebben elévülhetetlen érdemei vannak; és például az sem, hogy a debreceni szociális intézmények az ötvenes éveket idézik, és méltatlan állapotban vannak, és felújítás nélkül inkább tekinthetők sivár börtönnek, mint egészségügyi és szociális bentlakó intézménynek.

Ezért is nyújtottam be módosító indítványokat a debreceni közösségi közlekedés sokmilliárdos veszteségeinek kompenzációjára és a szociális intézetek teljes körű felújítására. Mert olybá tűnik, hogy ez a Fidesz vezette városnak fontos lenne, a városvezetésnek már kevésbé, Kósa Lajost meg nem is érdekli. Persze, tudjuk nagyon jól, és tudja ezt a kormány képviselője is, aki itt ül, hogy ez csepp a tengerben, hiszen bár Debrecen iskolaváros lenne, a legkevésbé az érzékelhető, hogy akár a város, akár az éppen ispánokat és vármegyéket, meg a jó ég tudja, még mi minden őrültséget óhajtó, vizionáló kormány ezt bármilyen módon is respektálná, akár a debrecenieknek is.

Az ugyan kétségtelen, hogy Orbán kifejezett óhajára majdcsak 5 milliárd forint közpénzből  és még egyszer mondom: közpénzből  épült egy minden igényt kielégítő, valódi XXI. századi önkormányzati oktatási intézmény, és ez nagyon fontos, hogy önkormányzati oktatási intézmény, a Debreceni Nemzetközi Iskola, amit a Debreceni Önkormányzat évente már félmilliárd forinttal, egy picikével már többel is támogat, de ide csak azon debreceni családok gyermekei járhatnak, akik ki tudják fizetni az éves akár 5 millió forintot is elérő tandíjat.

Tehát egy átlagos debreceni tanuló a rácsokkal, kamerákkal és őrökkel védett intézményt legfeljebb kívülről csodálhatja meg, ha odaengedik a zárt parkolóba. És nemcsak a tanuló, hozzá kell hogy tegyem, de a tanár, aki nem olyan szerencsés, vagy nem olyan jó politikai kapcsolatokkal bír, hogy az átlagos tanári fizetés sokszorosát, akár másfél millió forintot is megkapva, ebben az iskolában taníthasson luxuskörülmények között.

Tudjuk nagyon jól, a nem egy fideszes keltető elit iskolában dolgozó pedagógus keresete lassan már az éhenhaláshoz is kevés. Tudom, önök mást mondanak erről, de meg kell hallgatni a pedagógusokat, közte a debreceni pedagógusokat is, hogy mi a véleményük erről, hogy számukra mi a valóság. Merthogy nem az önkormányzati fenntartású Debreceni Nemzetközi Iskola  ahova csakis a fideszes, úrhatnám és tőkeerős elit gyermekei járnak  az etalon, ha az oktatásról beszélünk, és hozzá kell hogy tegyem, ez sajnos így van.

Az orbáni világ szörnyű rögvalósága, ha már az oktatásnál tartunk, sokkal inkább Vlagyivosztok-alsót idézi, hogy hű legyek a jelenlegi kormány álláspontjához, mert tudják, egészen hihetetlen az, hogy Európa szívében egy kormány folyamatosan többet költ az állami bürokrácia működtetésére, mint például az oktatásra. 2022 orbáni Magyarországán, az ispánok, a vármegyék és sajnos a zsellérek világában most pedig ez a helyzet.

Az, hogy az oktatásra költött állami pénzek GDP-arányosan a jövő évi költségvetésben 3,4 százalékot jelentenek, ez az EU-átlag közelébe sem férkőzik. Szörnyű még csak belegondolni is, hogy a múlt évben például a 18-24 éves korúak 12,1 százaléka nem rendelkezett középfokú végzettséggel, és nem vett részt képzésben, tehát korai iskolaelhagyónak számít. Tudják, mikor csökkent ez a szám az elmúlt húsz évben egyedül Magyarországon? Tudja a kormány tisztelt képviselője? Hát, elárulom. 2004 és 2009 között, amikor Magyarország miniszterelnökét  milyen meglepő  Gyurcsány Ferencnek hívták.

Szavakat és jelzőket nagyon nehéz találni arra, ahogy az önök kormánya kezeli a pedagógusokat. A jövő évi költségvetés csak alátámasztja azt, amit Pintér Sándor belügyminiszter is büszkén hangoztatott a napokban, hogy nem lesz pedagógusbér-emelés. Hát, ez szörnyű! Lassan alig marad tanár a pályán, ezzel mindenki tisztában van. A Pedagógusok Szakszervezetének számításai szerint 12 ezer főállású pedagógus hiányzik most jelenleg a közoktatásból, és sajnos még nem értünk a gödör aljára. És hogy mennyire lyukas a jövő évi költségvetés a pedagógusok fizetésének vonatkozásában, mi sem mutatja jobban, mint hogy ma Magyarországon egy kezdő pedagógus bére a pályakezdéstől számítva akár 14 éven keresztül is változatlan maradhat.

Az önök, az Orbán-kurzus költségvetése semmilyen érdemi választ nem ad, nem kezeli azt a szégyent sem, hogy ma egy kezdő pedagógus bérét 16 300 forinttal kellene ahhoz kiegészíteni, hogy elérje a garantált bérminimumot. A magyar pedagógusok az országos átlagbér 66-75 százalékát keresik jobb esetben, ami még régiós összevetésben is rendkívül alacsony. Amíg az EU országaiban a bérek fokozatosan emelkednek a magasabb fokú oktatási szinteken, addig nálunk ez egyáltalán nem így van.

Az ágazat állami támogatásának gyengesége mellett az oktatási struktúra is sajnos a vármegyék időszakát idézi. Így a jelenlegi elavult, mondhatni, retrográd rendszer egyszerűen alkalmatlan korszerű ismeretek átadására. Mint ahogy elborzasztó az is különben, hogy önök az iskolát lassan, látva Pintér miniszter úr megnyilatkozásait, egyfajta rendőrőrsnek gondolják, annak minden szabályával és sarkosságával együtt, mint ahogy zsákutca a teljes központosítás is, az oktatási központosítás, az iskolai és az oktatói autonómia csorbítása pedig egyenesen főbenjáró bűn.

Rengeteg mindenről beszélhetnénk még. Ez az önök költségvetése pontosan olyan, amilyenek önök maguk: szörnyű. A kérdés az, hogy önök, az Orbán-rendszer képviselői, vazallusai képeseke felismerni mindezt, vagy továbbra is egy émelygő, cukormázzal leöntött, álnemzeti, rámás csizmás, bokacsattogtatós, pántlikás, hazug világot építgetnek, amíg tudnak, ispánokkal, vármegyékkel, királlyal és sajnos egyre több zsellérrel. Az a félelmem, hogy a válaszuk erre és a kormány válasza erre a kategorikus nem. Maguk semmit nem értenek, és semmit nem fognak fel a XXI. századi világból. Ez a maguk világa, Magyarország ebből előbb-utóbb nem fog kérni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage