SEBŐK ÉVA (Momentum): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A mai nap során nagyon sokan beszéltek az egészségügyről, nagyon sok megközelítésben. Az egészségügy problémája mindannyiunk számára ismert, nagyon sokrétű, orvos- és szakápolóhiány, finanszírozási problémák, várólisták, eszközhiány, brutális adminisztráció, kórházi adósságok, és még sorolhatnám. Mindezekről fontos beszélnünk, rendszerszintű átalakításokra van szükség, amely egészen biztosan nem lesz egyszerű. Ma azonban egy ennél gyorsabban orvosolható problémát szeretnék a tisztelt Ház, a kedves képviselőtársak elé hozni.

Orosháziként az egyik leggyakoribb probléma, amellyel hozzám fordulnak a térség lakói, az az orosházi kórház és SZTK, hivatalos nevén Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet helyzete. Az a baj, hogy természetesen újra és újra felmerülnek ugyanazok a problémák, amelyeket már említettem, amelyek országosan jelen vannak: hosszú várakozási idő, orvoshiány. Ezen túl az egyik leggyakrabban említett ilyen probléma, különösen ilyenkor nyáron, az orosházi kórház és SZTK klimatizációja, pontosabban annak hiánya. Kérem, mindenki próbálja meg beleképzelni magát annak a betegnek a helyzetébe, aki egy nagyműtétből próbál lábadozni egy olyan kórházi szobában, amelyet akár szaunaként is lehetne üzemeltetni! Gondoljanak bele abba, hogy mi most ebben a teremben egy klimatizált teremben vagyunk: kinek van nagyobb szüksége a megfelelő hőmérsékletre? Nekünk vagy annak, aki egy nagyműtét után lábadozik? De, kérem, képzeljük bele magunkat annak az anyának a helyzetébe is, akinél egy melegfront idején megindul a szülés, és akár 35-40 fokban kellene akár egy húszórás vajúdást végigcsinálnia, majd utána hasonló körülmények között végigcsinálnia a gyermekágyat! Meggyőződésem, hogy ennél jobbat érdemelnek a magyarok, ennél jobbat érdemelnek az orosháziak.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Mi, a Momentum frakciójának képviselői módosítót nyújtottunk be a költségvetéshez. Javasoljuk, hogy biztosítsunk keretet az orosházi kórház és rendelőintézet teljes klimatizációjához. Kérem, hogy támogassák módosító javaslatunkat.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Az elmúlt 15-20 évben milliárdos léptékben érkeztek fejlesztési támogatások Orosháza-Gyopárosfürdőre. Ez így volt a jelenlegi kormánypártok kormányzása és az MSZP idején is. Volt és van és lesz itt minden, építettek konferencia-központot, hogy aztán félig lebontsák, építettek 3D-mozit, hogy aztán félbehagyják, hamarosan talán lesz hajó alakú játszóház meg mesepark, van tanösvény meg beléptetőkapu, napelempart meg ajándékbolt, meditációs park és rendezvénytér. Hogy ezek közül mi volt helyes és mi volt hülyeség, arról ezen a ponton nincs mit vitázni, ami volt, megtörtént. Azt azért, ha személyes véleményemet megengedik, egy-két projekttel kapcsolatban egy jövőbeni ügyészségnek biztos, hogy lesz dolga jó néhány emberrel.

Viszont most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nagyon fennáll a veszélye annak, hogy mindezek a magyar és EU-s adófizetői pénzből épült beruházások mind végképp és teljes mértékben kidobott pénzzé fognak válni. Miért van ez? Azért, mert ameddig jó pénzért körbeépítettük Gyopárosfürdőt okos és kevésbé okos beruházásokkal, addig a politikai elit hagyta lerohadni pont azt a két dolgot, amely köré és amelyre épül a minden más csilliárdokért. Mind a fürdő, mind a gyopárosi tavak katasztrofális állapotban vannak. A gyopárosi élményfürdő teteje például beszakadt 2020-ban, az élményfürdő jelentős területe a mai napig nem használható. A városvezetés és a megyei közgyűlés azóta matekol, hogy hogyan és miből lehetne megoldani. A vendégek száma közben jelentősen csökkent, amely további nehézségeket okoz a koronavírus által a szektorban okozott károk után a térségnek. Ha bármi, bármi értelmet akarunk adni mindazoknak a beruházásoknak, amelyek az utóbbi húsz évben adófizetői pénzből létrehozásra kerültek Gyopárosfürdőn, akkor most bele kell tenni a pénzt abba, hogy az alapokat rendbe hozzuk. Mérjék fel a fürdőt, találjanak meg minden gányolást, minden elmulasztott karbantartást, és rakjuk bele a pénzt, hogy a fürdő stabil és teljes üzemképességgel rendelkezzen hosszú távon és megbízhatóan.

A fürdő mellett pedig a tavakat is rendbe kell tenni. Miközben a fenntartó horgászközösségek mindent megpróbálnak megtenni a gyopárosi tavak megmentése érdekében, azok területe folyamatosan nő, a vízmélység folyamatosan csökken, a tavak bolond mértékben iszaposodnak, a nádas kontroll alatt tartása pedig komoly kihívás. Kritikus lenne végre egy rendes kotrás, a mederfalak megerősítése, a nádas rendbetétele és több rendes móló kiépítése annak érdekében, hogy a gyopárosi tavak tavak legyenek és maradjanak, ne pedig pocsolyák.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Orosháza-Gyopárosfürdő alaphelyének a rendbetételéért a Momentum-frakció költségvetési módosítót nyújtott be. Arra kérem önöket, hogy támogassák a módosítót, támogassák, hogy beletegyük most ezt a pénzt annak érdekében, hogy ne veszítsük el azt a pénzt, amit már eddig beletettünk. Ez kritikus a térség turisztika-vendéglátás területén lévő munkahelyeinek megőrzésében, további minőségi munkahelyek létrehozásában. Mi a Momentumnál valljuk, hogy erre kell most a magyarok pénzét költeni, kórházra, iskolákra és munkahelyekre. Köszönöm szépen. (Orosz Anna tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage