GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A költségvetés kapcsán ritkán esik szó a kultúráról, és ha most, de legalább beszéljünk róla. Az ambiciózus növekedési remények, amelyek megjelennek a költségvetésben, a kulturális élet megérdemelt volna ez alapján egy önálló kulturális tárcát, nagyjából 3-3,5 százalékos gazdasági növekedés fölött érdemes, hiszen önállóan láthatóvá válna, de ahogy az egészségügy, a munka világa, a környezetvédelem és az oktatás, úgy ezen a téren a kultúra is elvérzett. Nyilván az is egy furcsa helyzet, hogy a kultúra területei több tárca között oszlanak el. A magyar film például a Rogán Antal vezette minisztériumhoz tartozik, oda, ahova a titkosszolgálatok és a propaganda.

Ami a magyar filmet illeti, azt már megállapíthatjuk, hogy aggasztó, hogy fontos, jelentős alkotók hiába pályáznak. Olyanok is, akik százezreket tudtak bevinni a moziba, népszerű filmeket alkottak, és olyanok is, akik számos nemzetközi sikerrel erősítették a magyar film hírnevét. Szükség lenne arra, hogy ezek az emberek is végre támogatáshoz jussanak.

A kormány négy év alatt több mint 50 milliárd forint közpénzt juttatott a Demeter Szilárdhoz köthető Magyar Kultúráért Alapítványnak. Ez a fajta intézményi és ideológiai koncentráció a Demokratikus Koalíció szerint elfogadhatatlan. Múzeumok, alkotóházak, kastélyok tartoznak ide, de az onnan irányított kultúrharc nem tesz jót a magyar kultúra egészének. Nagyon fontos lenne, hogy ne csak a Fidesz ideológiája és értékrendje jelenjen meg a magyar alkotásokban, és ezek is a megfelelő módon legyenek terjesztve a média mindenféle felületein. Ráadásul Demeter Szilárd közölte, hogy ő csak Orbán Viktornak tartozik elszámolással, ami azért nyilván egy furcsa helyzet, hogy a fideszes képviselőknek semmilyen ráhatása nincs az ő tevékenységére.

Megoldatlannak látjuk az akadémiai kutatóintézetek sorsát is, a Várból kiköltöztetés megtörtént, az épületek egy része pedig magára hagyatva áll jelenleg, miközben más látványberuházásokra pedig nagyon sok pénzt költ a kormány. Nagyon sajnálatos a DK szerint, hogy figyelmen kívül hagyták azokat a panaszokat és aggodalmakat, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban nagyon sok könyv, ritkaságok is veszélyben vannak, illetve a porban várnak a pusztulásra. A nemzeti könyvtár rég kinőtte a Várban neki jutó területet, megoldatlan a raktározás. Egy új, a XXI. század követelményeinek megfelelő új intézményre, egy új könyvtárra lenne szükség, erről pedig nincsen szó a költségvetésben. Látható, hogy a kormány ide-oda rakosgatja a Balassi Intézetet, most a külügytől visszakerült az innovációs tárcához, végre talán azzal a céllal, hogy erősítse a magyar kulturális diplomáciát.

(19.20)

Korábban a Gyurcsány-kormány ezt eszerint működtette, és nagyon jó lett volna látni a költségvetésben, hogy lesznek magyar kulturális hetek a világ fontosabb fővárosaiban is, de ez egyelőre nem valósult meg.

A városligeti projekt, illetve az ott tervezett további beruházások ügyében azt javasoljuk, hogy a fővárossal mindenképpen egyeztessen a kormány. Ott van egy Biodóm nevű épület is, amelyik jelenleg pusztul. Ez egy alaposan túlméretezett beruházás, és naponta több millió vagy talán több tíz millió forint veszteséget termel az, hogy ott áll ez az épület és nem törődik vele senki. Végig kellene gondolni, hogy mit lehet vele csinálni.

Részben tartozik a kulturális költségvetéshez az állami média ügye. Döbbenetes, de nem meglepő, hogy ismét több mint százmilliárd forint lesz az állami média költségvetése, ahol gyakorlatilag csak kormánypárti hírek jelennek meg. Ha ellenzéki politikusok megjelennek mégis, akkor csak a lejáratás a cél.

A kereskedelmi rádiókra ugyanez a szabály vonatkozik, ott sem jelennek meg az ellenzéki hírek. Ez manipuláció, félrevezetés és a sajtószabadság elárulása a Demokratikus Koalíció álláspontja szerint. Időnként előkerülnek zokogó, meghasonlott műsorvezetők, akik elmondják, hogy ők milyen fenyegető körülmények között olvasták be a Fidesz által generált híreket, de aztán ez is elcsendesül, majd utána folytatódik ugyanez, mintha mi sem történt volna.

Összegezve, a 2023-as költségvetés szanaszét aprózott; a kultúrára vonatkozó számaiból és tendenciáiból inkább az ideológiai háború, a kultúrharc további folytatása olvasható ki, valamint az is, hogy több tárca is megszerzett magának részterületeket, ahelyett, hogy egységes, önálló kulturális tárca felügyelné a magyar kulturális életet. Látva a költségvetés ingoványos talajra meghatározott számait, az sem biztos, hogy ezek a számok egy fél év múlva már aktuálisak lesznek.

A DK aggódik, hogy az általános infláció, a rezsiemelkedés, az emberek elszegényedése kihat majd a kulturális fogyasztási szokásokra is. Ha nincs pénz ruházkodni, enni, még kevesebbet tudnak majd az emberek költeni mozira, színházra, könyvre, koncertre, mert ezek ára is folyamatosan emelkedik.

Az Orbán-kormány által létrehozott megélhetési válság ma még ismeretlen mértékű veszélyeket rejteget a kultúrát szerető magyarok számára, ezen is mindenképpen érdemes lenne változtatni. A Demokratikus Koalíció számára pedig nagyon fontos a nemzeti kultúra. Köszönöm a figyelmet. (Taps a DK padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage