OVÁDI PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A 2023. évi költségvetés a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése. A koronavírus-járvány megpróbáltatásaiból fellélegezve azzal találtuk szembe magunkat, hogy a szomszédunkban háború dúl. Magyarország Kormánya a koronavírus-járvány gazdasági hatásait példásan kezelte, és a megszorítások helyett a fejlesztésekben látta a lehetőséget. Megvédtük a magyar embereket, hiszen a munkahelyek megőrzése és az új munkahelyek teremtése került a fókuszba. Azonban a jelenleg kialakult helyzet, az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egy teljesen új helyzet állt elő, egész Európában jelentős az áremelkedés, az egekben vannak az energiaárak. Abban egyetértünk, hogy a legfontosabb feladat most Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése, valamint az ország energiaellátásának biztosítása és a rezsicsökkentés védelme.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon fontos, hogy minden költségvetés megtárgyalásának alkalmával elmondjuk, hogy milyen, soha nem látott lehetőségek nyíltak meg az elmúlt években országszerte mind a kistelepülések, mind pedig a nagyvárosok számára. Veszprém megye 1. számú választókerületében is az elmúlt években számos fejlesztés valósult meg, illetve jó néhány nagy volumenű beruházás vette kezdetét. A „Magyar falu” programnak köszönhetően a választókerület 24 települése közel 250 sikeres pályázatot tudhat magáénak több mint 2,5 milliárd forint értékben.

De nézzük meg pontosan, hogy ez mit is jelent egy-egy kistelepülés számára; ott van például a választókerület bakonyi települése, Olaszfalu. Az ezerfős település 2019 óta 11 sikeres „Magyar falu”-pályázattal rendelkezik, összesen 92,5 millió értékben. Megújult a településen egy járdaszakasz, önkormányzati út, önkormányzati temető, lehetőség nyílt falubusz és közterületek karbantartására alkalmas eszköz beszerzésére is. Nem maradtak ki a legkisebbek sem, hiszen a fiatal családok körében kedvelt településen megújult az óvodaudvar is, és új játszóeszközökkel gazdagodott a település. Nagyon örülök, hogy ezekben a nehéz időkben is kiemelt figyelmet fordít a kormányzat a kistelepülésekre és tovább folytatódik a vidék zászlóshajóprogramja, és 2023-ban is külön költségvetési soron szerepel a „Magyar falu” program.

Nem szabad elfeledkeznünk a „Modern városok” programjáról sem, amelynek keretében Veszprém, a királynék városa is fejleszt. 2016-ban a kormány és az önkormányzatok szövetséget kötöttek azért, hogy erős Magyarországot építsenek. Ennek a szövetségnek a részeként indult útjára ez a program. Akkor még csak álomnak tűnt, ma már valóság. Valóság, hiszen számos beruházást már használnak és szeretnek is nemcsak a Veszprémben, de a térségben élők is.

Ilyen például az oktatás vonatkozásában a teljesen megújult Csermák Antal Zeneiskola, vagy az országosan is egyedülálló „Szakipark  Veszprémi Iparos Park” projekt, a sportfejlesztéseket tekintve a veszprémi sportuszoda vagy éppen a tornászgyakorló, de a térség egyik legnagyobb turisztikai attrakcióját sem szabad elfelejteni, a folyamatosan megújuló Veszprémi Állatkertet. Vannak olyan programelemek, amelyek még folyamatban vannak, és 2023-ban be is fejeződnek. Ilyen például a veszprémi déli elkerülő fejlesztése, vagy épp a Veszprémi Petőfi Színház rekonstrukciójának első üteme.

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton-régió Európa kulturális fővárosa lesz, amelyhez kapcsolódóan szintén állami forrásokból valósulnak meg a beruházások. Ilyen például az egykori Heim Pál Gyermekkórház felújítása és új funkcióval való megtöltése, vagy az egykori Ruttner-ház megújítása. Ezúton is köszönöm Magyarország Kormányának, hogy elkötelezett a program sikere mellett, és 2023-ban is biztosítja a szükséges forrásokat. Biztos vagyok benne, hogy az ünnepi év sikeres lesz, és egy kis fényt tud hozni mindenki számára a mindennapokban. Ezúton is szeretettel invitálok mindenkit 2023-as programokra, minden képviselőtársamat is természetesen.

Nagyon örülök annak, hogy jövőre is folytatódnak a családtámogatások, megmarad a 13. havi nyugdíj, ami az infláció mértékének megfelelően emelkedik, a 2010 óta létrejött 1 millió új munkahelyet pedig meg fogjuk őrizni, és a Veszprém és térségében élők is tovább élvezhetik ezeknek az intézkedéseknek a jótékony hatásait.

Egy szó, mint száz, a 2023-as költségvetés egyértelműen azt mutatja, hogy Magyarország Kormánya megvédi az ország biztonságát, a rezsicsökkentést, a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családokat, és biztosítja hazánk biztonságának erősítését és a haderő fejlesztését. Arra kérem tehát képviselőtársaimat, hogy támogassák a jövő évi költségvetést. Én is ezt fogom tenni. Hajrá Magyarország! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage