DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! A Fidesz-kormány kényelmes helyzetben van, mert a most benyújtott költségvetési tervezetet, a jövő évi költségvetést előkészítő salátatörvényt az emberek nagy többsége nem olvassa. Egy átlagos választópolgár, köztük a Fidesz-szavazó nem fogja átböngészni ezt a teljes anyagot, és nem fogja átlátni a költségvetési tervezet soraiból és a salátatörvény egyes pontjaiból kiolvasható jövőképet. Pedig ha átolvasná és átlátná, akkor a Fidesz-kormány által előterjesztett költségvetési javaslat soraiból kirajzolódna számára, hogy arra a kormányra nem szavazna, amely ezt a költségvetési tervet előkészítette. Mert ez a költségvetés nem egy fejlődő, egészséges, boldog és stabil jövőt biztosító országot akar. Ez a költségvetés a bizonytalanság költségvetése.

Ez a bizonytalanság költségvetése, mert létbizonytalanságban tartja az alacsony keresetűeket. A költségvetés soraiból kiolvasható, hogy a szociális területre GDP-arányosan a korábbi évekhez képest kevesebb forrást szán a kormány, miközben brutális az áremelkedés, növekszik a szegénység, komplett társadalmi rétegek szakadnak le. Az embereknek létbiztonság és nem bizonytalanság kell, tehát pont most lenne szükség arra, hogy a szociális területen a valódi felzárkózás elkezdődjön. Erőforrásokat kell arra mozgósítani, hogy szűküljön a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti olló.

Ez a bizonytalanság költségvetése, mert bizonytalanságban tartja az egészségügyet és létbizonytalanságban tartja az egészségügyben dolgozókat. A költségvetés soraiból nem olvasható ki az a szükséges és elengedhetetlen bérfejlesztés, amire az egészségügynek égetően szüksége van. Pedig ennek a területnek ez lenne a megoldókulcsa, hiszen, 30, sőt egyes vélekedések szerint 50 százalékos azonnali béremelésre van szükség a teljes egészségügyi munkavállalói szegmensben. A szakmailag megalapozott elemzések szerint 10 ezer orvos, 30 ezer nővér és szakápoló hiányzik az egészségügyből a normális működéshez. A nyugdíjkorhatárt elérő orvosok és nővérek a lehető leghamarabb nyugdíjba mennek, a fiatal, egészségügyi végzettséggel rendelkezők pedig inkább külföldön vállalnak munkát, mert a szaktudásuk kompatibilis a nyugat-európai orvosi intézményekkel. Ha nem lesz nagyon komoly bérfejlesztés az egészségügyben, akkor rövid időn belül az előbb jelzett orvos- és nővérhiány a sokszorosára fog nőni.

Ez a bizonytalanság költségvetése, mert bizonytalanságban tartja az oktatást, és létbizonytalanságban tartja az oktatásban dolgozókat. A költségvetés soraiból nem olvasható ki, hogy a kormány fejleszteni akarná az oktatást. Pedig szükséges lenne a tantermek és az oktatási eszközök modernizálása, digitalizálása, és szükséges lenne a pedagógusok bérrendezése. A fiatalok magas szintű és modern oktatása az országunk jövője. Az automatizáció és a mesterséges intelligencia térnyerése miatt a jövőben sok tízezer munkahely fog megszűnni, és sok tízezer olyan munkahely fog keletkezni, amelyek betöltéséhez az új típusú tudás elengedhetetlen lesz. Ehhez már most látszódnia kellene a szükséges pénzügyi háttérnek az alábbiakhoz, ami megfelelő mennyiségű és minőségű modern eszköz és progresszív tananyag, jól képzett, a tudásuknak megfelelő szinten megfizetett és megbecsült pedagógus szakember.

Ez a bizonytalanság költségvetése, mert létbizonytalanságban tartja a nyugdíjasokat. A költségvetés soraiban szereplő, és szándékosan alultervezett inflációhoz kötött nyugdíjemelésről pontosan tudható, hogy közel sem tudja majd követni az egyre brutálisabban növekvő árakat. Idén is láttuk, hogy az elszabadult infláció legnagyobb vesztesei a nyugdíjasok. Hát, a jövőben sem érezhetik magukat biztonságban.

(9.00)

Ez a bizonytalanság költségvetése, mert bizonytalanságban tartja a vállalkozókat. A költségvetés soraiból, a benyújtott salátatörvényből és az elmúlt időszak rendeleteiből olyan jövőkép rajzolódik ki a vállalkozók számára, mely teljes bizonytalanságot hoz számukra, holott pont a vállalkozóknak van szüksége a stabil, kiszámítható és előre tervezhető gazdasági környezetre. Most viszont például a mintegy 450 ezer katás vállalkozónak lövése sincs, hogy milyen várható költségekkel kell számolnia a jövőben. Vagy például a közép- és nagyvállalatok sem lehetnek biztonságban, mert bármikor, bármilyen extraadót vagy egyéb terhet róhat ki rájuk a Fidesz-kormány.

Ez a bizonytalanság költségvetése, mert létbizonytalanságban tartja az önkormányzatokat. A költségvetés soraiból az látszik, hogy tovább folyik az önkormányzatok kivéreztetése és teljes anyagi ellehetetlenítése. Így ahhoz, hogy az önkormányzatok életben maradhassanak, teljes mértékben az állami extrapénzekre, pluszforrásokra és pályázati pénzekre lesznek rákényszerülve. Úgy sejtem, így alapozza meg az Orbán-kormány a főispánok személyes hatalmát és az önkormányzatok Fidesztől való teljes függőségét.

Ez a bizonytalanság költségvetése, mert maga a költségvetési terv is bizonytalan. Bizonytalan, mert az alapját a hurráoptimista növekedési számok adják. Bizonytalan, mert a benne levő inflációs terv csodaszámba menne. Bizonytalan, mert az előrevetített euróárfolyam és dollárárfolyam teljesen irreális. Bizonytalan, mert a bevételi oldalon olyan számok is vannak, melyek a jelen állás szerint csak a lakosságot érintő adóemeléssel valósulhatnak meg, de nem látjuk az adótörvény módosítását hozzá. Bizonytalan, mert olyan európai uniós forrást is szerepeltet a bevételi oldalon, amely megítélése a mostani Orbán-kormányzás mellett valószínűtlen. Bizonytalan, mert, ahogy több képviselőtársam is rámutatott, néhány tétel nem a megfelelő sorban van feltüntetve.

Az egész tervezet meglehetősen gyenge lábakon áll. Az a fajta biztonság és alaposság hiányzik a költségvetési tervből, amely stabil alapot tudna biztosítani az országnak, az embereknek. Itt a számok világában nem bír működni a rogáni propagandagépezet álomrajzolása. Ezek adatok, melyekről szakmai és nem politikai vitát kellene folytatni.

Ez a bizonytalanság és az embereket sújtó megszorítás költségvetése. Igen, kedves kormánypárti képviselőtársaim, ez bizony megszorítás! Hiába érvelnek azzal, hogy számszakilag bizonyos területekre több pénzt szán a kormány, mint 2022-ben, mert ez a tavalyi évhez képest mutatott növekedés pár fontos területen a reálisan várható két számjegyű inflációt sem éri el. Ellenben például annyival magasabb szja-bevétel szerepel benne, ami adóemelést sejtet a személyi jövedelemadóban. Vagy például azt is tudjuk, hogy a multikat terhelő extraadót az emberek fizetik majd meg, és nem tudja a kormány ezt megakadályozni. De a kiadási oldalon levő spórolást sem önmagán kezdi a kormány. Elég, ha végignézzük a minisztériumok működési költségeinek növekedését.

Tehát ez egy megszorító költségvetés, ez a bizonytalanság költségvetése. Köszönöm. (Dr. Keresztes László Lóránt tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage