DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország 2023. évi költségvetése a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése. Egy olyan időszakban élünk, amikor egy ilyen mondat foglalja össze a legtömörebben a jövő évi költségvetés lényegét.

Vegyesek az érzelmek ezzel kapcsolatban, hiszen rendkívül sajnálatos, hogy az utóbbi években válság válságot követ. Alig kezdtünk kilábalni a koronavírus-járvány okozta nehézségekből, máris egy komoly katonai konfliktus bontakozott ki a szomszédunkban, amely energiaválságot és háborús inflációt hozott magával, ugyanakkor valamilyen szinten szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, hogy nem vagyunk teljesen kiszolgáltatott helyzetben. Erős gazdasági alapokról indulunk, amelyek az évek óta tartó nehézségek ellenére is engedik, hogy ilyen külső körülmények között is megfelelő mértékben áldozzunk Magyarország békéjének és biztonságának a megőrzésére.

Az előttünk fekvő költségvetési tervezetből egyértelműen kirajzolódik, hogy a kormány az elhúzódó háborús környezetben is megvédi az ország biztonságát, a rezsicsökkentést, a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családokat, és biztosítja hazánk biztonságának az erősítését, a haderőfejlesztést, amelyről a felszólalásomban szeretnék egy kicsit részletesebben szólni.

Elsőként hangsúlyozni szeretném, hogy mi a béke pártján állunk. Az év elején a választási kampány hajrájában világossá vált, hogy a baloldal háborúval kapcsolatos álláspontja belesodorna bennünket a konfliktusba, egy olyan háborúba, amihez semmi közünk sincsen.

(10.40)

Vannak, akik abban érdekeltek, hogy ez a háború minél inkább elhúzódjon, és abban is, hogy Magyarország valahogy bekerüljön a tűzvonalba. Világosan láthatók az ez irányú próbálkozások.

Újra hangsúlyozom: mi a béke pártján állunk. Nem kell fegyvereket küldenünk Ukrajnába, azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazzuk. Mielőbb békét szeretnénk. A kormány ezen dolgozik, minden, a háborúval kapcsolatba hozható döntését ennek a fényében hozza meg. Ez azonban nem valami vadonatúj álláspont, miniszterelnök úr a háború kitörése előtt is a békéért fáradozott. De még korábbra visszamennék: a két ciklussal ezelőtti miniszter, Simicskó István honvédelmi miniszter által elindított haderőfejlesztési programra utalnék.

A most tárgyalt költségvetési javaslat haderőfejlesztésre vonatkozó részei hazánk védelmét kívánják erősíteni a béke megőrzése és a magyar emberek biztonságának megőrzése céljából. Ezt a célt pedig haderőfejlesztéssel lehet elérni, hiszen erő kell ahhoz, hogy a békét fenn tudjuk tartani. Azért erősítjük, fejlesztjük a magyar haderőt, mert valljuk, hogy saját biztonságunkért elsősorban mi vagyunk felelősek. Tagjai vagyunk a világ legerősebb katonai szövetségének, de nem valamiféle csatlósként, hanem olyan tagként, aki részvételével erősíti az egész közösséget. Ezt azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert korábban voltak olyan baloldali kormányaink, amelyek egészen máshogy gondolkodtak ebben a kérdésben. NATO-tagországként szerintük elég volt olyan fegyverekkel rendelkezni, amikkel hazánktól távoli békemissziókban vettünk részt. Itt-ott ellébecoltunk a szövetségben, és ha ne adj’ isten, baj volt, akkor a nagytestvérek „majd megvédenek bennünket”  hangzott. Teljes tévút volt ez, a történelem vagy a geopolitika ismeretének hiánya mutatkozik meg ebben.

A NATO a kollektív védelem elve alapján megvédi Magyarországot, de a szövetség csak akkor erős, a védelem csak akkor hatékony, ha minden NATO-tag erős. Nem távoli konfliktusokba kiküldött segítségekkel vívjuk ki a helyünket, hanem a saját védekezőképesség megerősítésével. Ugyan miért ajánlaná a NATO, hogy a védelmi kiadásaink GDP-arányosan elérjék a 2 százalékot? Valószínűleg nem azért, hogy úgy gyengítsük a hadseregünket, mint ahogy azt a szocialisták tették Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején.

Az imént említettem a NATO védelmi kiadásokra vonatkozó ajánlását. Tisztelt Képviselőtársaim! Itt fekszik előttünk az a költségvetési javaslat, ami az eredetileg tervezett 2024-es céldátum helyett már 2023-ra ígéri a GDP-arányos 2 százalékos védelmi kiadási szintet. Évek munkája van már mögöttünk a haderőfejlesztés terén, és még mindig van hová fejlődni. A GDP-arányos 2 százalékos ráfordítási szint elérése egy fontos mérföldkő ebben a folyamatban, amit szeretnénk a jövő évben teljesíteni, és ezáltal mintegy 41 százalékkal megnövekszik a költségvetés honvédelemre fordítható része.

Az előttünk fekvő javaslat 51. fejezetében Honvédelemi Alap címszóval 840 milliárd forint van elkülönítve. Ez a bázis biztosítja a haderőfejlesztési program folytatását. A Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési programról beszélek, amely mellett a kormány már 2016 óta elkötelezett. A program beszerzéseinek, fejlesztéseinek köszönhetően katonáink már használják az új gyakorlóruhákat, a cseh licenc alapján hazánkban gyártott kézifegyvereket, a korszerűsített Mistral légvédelmirakéta-rendszert, a Leopard 2A4 harckocsikat, a Gidrán négykerék-meghajtású harcjárműveket és a homokfutókat, az új gránátvetőket, már a magyar légtérben repülnek a többfeladatú Airbus H145M helikopterek, ezenkívül új szállító repülőgépek beszerzésére is sor került.

Folyamatban van a Gripen-flotta modernizációja, az Airbus H225M közepes szállító helikopterek beszerzése, az L-39 kiképző repülőgépek beszerzése, valamint az Embraer KC-390-es rámpás taktikai szállítógépek beszerzése, amely légi utántöltő képességgel rendelkezik. Szintén folyamatban van a NASAMS légvédelmi rakétarendszer és az ELM-2084-es radarok beszerzése is.

A szárazföldi képességeink továbbfejlesztése érdekében folyamatban van az új Leopard 2A7+ harckocsik, a PZH 2000 önjáró lövegek, valamint a Lynx gyalogsági harcjárművek beszerzése is, amelyek jelentős részét itt Magyarországon fogják gyártani.

A program további tervei között szerepel még a hazai lőszer- és robbanóanyag-gyártás megújítása, ami részben már túljutott a tervezési szakaszon. Az aknavető képességeink és kibervédelmünk további fejlesztése, az új laktanyák létesítése, az egyes meglévők felújítása szintén napirenden van.

Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország védelmi képességei az elmúlt időszakban jelentősen növekedtek, ez a térség biztonságát is javítja. Tisztelettel kérem, hogy támogassák a 2023-as költségvetést, ami az ország biztonságát tovább fogja növelni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage