KORDÁS LÁSZLÓ (DK): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársak! Tőlem nem szokatlan módon, a munkavállalók szemüvegén keresztül próbálom meg értelmezni azt a költségvetést, amit önök benyújtottak és letettek, és azt látom, hogy a 2023-as költségvetés a megszorítások és az Orbán-csomag költségvetése, ami minden korábbinál több pénzt vesz ki a családok zsebéből, és minél több pénzt hagy az oligarchák zsebében.

A jövő évi költségvetés azt bizonyítja, amit a Demokratikus Koalíció már az áprilisi választások előtt tudott és jó előre jelzett: ha a Fidesz nyer hatalmat, újra Orbán Viktor lesz Magyarország miniszterelnöke, akkor brutális megszorítások lesznek. Hiába tagadta ezt a Fidesz, mi előre jeleztük. De ne legyünk igazságtalanok! Az önök költségvetése nem csupán a megszorítások költségvetése, hanem a családok költségvetése is. A bökkenő csupán az, hogy nem a megélhetésükért küzdő magyar családok költségvetése, hanem az Orbán-, a Mészáros-, a Tiborcz-, a Garancsi- és a NER-oligarchafamíliák költségvetése.

Én úgy gondolom, hogy ebben a környezetben, amikor egy ilyen gazdasági helyzet van, akkor nagyon fontos lenne, hogy ezek a vállalkozások is befizessenek a Rezsivédelmi vagy a Honvédelmi Alapba. Ugyanakkor azt látjuk ebben a költségvetésben, hogy nem igazán vannak ezek a vállalkozások terhelve, sőt igazából a kedvezményezettjei ennek a költségvetésnek.

Az önök 2023-as költségvetése sajnos pontosan annyira becsüli a magyar emberek munkáját, mint amennyire a Fidesz-kormány az elmúlt 12 évben becsülte a magyar dolgozó munkáját, azaz semennyire. Ezért sajnos egyértelmű, hogy még csak nem is gondolkoztak a pedagógusbér-emeléseken, az ápolók, az idősgondozók, a humán szférában dolgozó több tízezer ember tisztességes béremelésén.

A megszorítások költségvetése tehát nem a magyar dolgozók, hanem a magyar dolgozókat kiszipolyozó kormány költségvetése. Nem lehet másnak, csak elégtelennek nevezni azt a költségvetést, amely nem különít el forrásokat a minimálbéren lévő közalkalmazottak fizetésemelésére, pedig múlt hét óta tudjuk, lesz szabályozása az európai minimálbérnek. Uniós kötelezettség lesz az emberek életszínvonalának emelése amellett, hogy ez a Demokratikus Koalíció politikai közösségének és a DK EP-képviselőjének, Dobrev Klárának a sikere, a kormányra nézve pedig kötelezettségeket fog róni. Ugyanis az önök számára véget ért az a korszak, amikor tudatosan tarthatták alacsonyan a magyar dolgozók bérét, hogy így szolgáltassák ki őket a nagy cégeknek. Pontosan az önök nemtörődömsége mutatja meg azt, mekkora szükség van az európai minimálbér-szabályozásra.

Önöknek pedig, ha tetszik, ha nem, ideje forrásokat biztosítani a legalacsonyabb keresetű emberek béremelésére. Tudják, hihetetlen, hogy a jövő évi költségvetés alapján a kormány szerint továbbra is rendben van, hogy a nemek közötti bérszakadék Magyarországon az egyik legmagasabb az Európai Unióban.

Az Eurostat felmérése szerint a nők bruttó órabére átlagosan 18,2 százalékkal haladja meg a férfiakét. (Sic!) Tudják, egészen hihetetlen, hogy miként történhet meg Európa szívében, hogy egy kormány folyamatosan többet költ az állami bürokrácia működtetésére, mint például az oktatásra. Márpedig 2022-ben az orbáni Magyarországon újfent ez a helyzet! Az oktatásra költött állami pénzek GDP-arányosan a jövő évi költségvetésben 3,4 százalékot jelentenek. Ez közel sincs az európai uniós átlaghoz, pedig lassan nem marad tanár az osztálytermekben. A pedagógus-szakszervezetek számítása szerint 12 ezer főállású pedagógus hiányzik az osztálytermekből.

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Önök a magyar történelem leggyengébb pontjai. (Közbeszólások a kormánypártok padsoraiból, köztük: Jaj!  Azta’!  Taps ugyanott.) Önök felelnek a magyar történelem leggyengébb forintjáért.

Emlékezzenek arra, hányszor mondták azt Matolcsy Györggyel együtt, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja, és íme, a bőrünkön érezzük ennek a hatását. Ha a magyar jegybanknak nincs árfolyamcélja, az azt jelenti, hogy nem védi meg a forint értékét. És ha a magyar jegybank nem védi meg a forint értékét, akkor az elértéktelenedik. Ez ilyen egyszerű; látjuk most ezt a gyakorlatban is.

Ennek a gyenge forintnak három nyertese van. Először: azok a multinacionális vállalkozások, amelyek magyar forintban fizetik a munkabéreket, de a termékeiket és a szolgáltatásaikat euróért adják el. A második nyertese maga a Nemzeti Bank, hiszen a gyenge forintárfolyamon keresett összeget magára költi. Ebből lett luxusszőnyeg, ingatlan, luxusautó és minden egyéb, amit egyébként az újságokban olvashatunk. És harmadszor, természetesen nyertesei az uniós pályázatokat elnyerő fideszes vállalkozások is, hiszen azokból a forrásokból, amiket így elnyernek, napról napra több jut nekik anélkül, hogy bármilyen teljesítményt letennének az asztalra.

És mielőtt elkezdenének háborúra, külső okokra és egyéb más ügyekre hivatkozni, hogy egyébként az infláció nem a magyar gazdaságpolitika következménye  márpedig azé , hanem valami külső kiváltó ok következménye, mi tudjuk azért jól, hogy a lengyel złoty, a cseh korona vagy a horvát kuna ugyanebben az időszakban nem gyengült el ennyire, csak a magyar forint van a halállistán. Csak a magyar forint az, ami ekkorát tudott gyengülni a régióban.

Emlékeztetném önöket arra is, hogy bizonyos élelmiszerek ára 20-30 vagy akár 40 százalékos infláción is átesett az elmúlt időszakban. Ha valami valóban veszélyes a családokra, akkor ez az, az önök gyenge forintja és az elszálló infláció. Ha önöknek egy kicsit is fontosak lennének a családok, akkor megállítanák az élelmiszer-drágulást, elfogadnák a DK javaslatait, és nulla százalékra csökkentenék az alapvető élelmiszerek áfáját az év végéig, és utána sem emelnék 5 százalék fölé. Ha egy kicsit is fontosak lennének önöknek a családok, akkor minimum egyszeri 100 ezer forintos támogatást biztosítanának azoknak a családoknak, amelyek gyermeket nevelnek, hogy ezzel próbálják meg ellensúlyozni azt a brutális élelmiszerár-növekedést, amit el kellett szenvedjenek az elmúlt időszakban.

Összefoglalva tehát, a 2023-as költségvetés a megszorítások és az Orbán-csomag költségvetése, ami minden korábbinál több pénzt vesz ki a magyar családok zsebéből, és még többet hagy a fideszes oligarcháknál.

(11.50)

Ezzel a költségvetéssel a kormány nem védi meg a legelesettebbeket, cserben hagyja a nyugdíjasokat, és nem oldja meg az oktatás és az egészségügy problémáját. Ezzel a költségvetéssel önök nem szolgálják, hanem szolgává teszik a magyar népet. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage