ILLÉS BOGLÁRKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Először is engedjék meg, hogy köszönetet mondjak a Pénzügyminisztérium munkatársainak, kiemelten Varga Mihály miniszter úrnak, Banai Péter államtitkár úrnak, hogy a tervezhetőség, a kiszámíthatóság és a megfelelő felkészülési idő biztosítása érdekében a választást követő lehető leghamarabbi időpontban összeállították és a tisztelt Ház elé tárták a jövő évi költségvetés tervezetét. Ennek a ténynek a nem magától értetődősége talán világosabbá válik, ha felelevenítjük. A baloldal kormányzása alatt volt, amikor még azzal együtt is időhiányra panaszkodtak, hogy a tisztelt Ház nem júniusban, hanem novemberben tárgyalta a költségvetést. Igen, ez jellemezte a baloldal tücsökpolitikáját. Köszönjük, hogy legalább hárommillió érvünk van amellett, hogy a magyar emberek ezt pontosan tudják.

Éppen ezért áttérek a költségvetésre és annak a külügyeinket érintő soraira. A költségvetést, ahogy korábban, úgy idén is öt szempont szerint vizsgáltam. 1. szempont: megegyezike, tükrözie a kormányprogram szerinti vállalásokat? 2. szempont: reflektále a szomszédunkban dúló háború okozta kihívásokra? 3. szempont: a nehéz helyzet ellenére megőrzie a prioritásokat? 4. A célok eléréséhez szükséges eszközökhöz biztosítjae a megfelelő forrásokat? 5. A forrásokat a megfelelő feladatokhoz rendeli-e?

Az 1. pont vonatkozásában kijelenthető, akkor is, ha a költségvetés egészét, akkor is, ha a külgazdasági és külügyi sorokat veszem alapul, hogy a kormánypárt a választási kampányban ígérteknek maradéktalanul eleget tesz. A 2023-as költségvetés egyértelmű célja, hogy biztosítsa Magyarország békéjét és biztonságát. Mint ahogy a nemzeti kormány számára a válságok és veszélyek korában sem elhanyagolható, hogy biztosítsa keresztény kultúránk és hagyományaink ápolását, gyakorlását, továbbá teljesítse ebből fakadóan a társadalmi felelősségvállalás és a szolidaritás kritériumait. Úgy vélem, az elkövetkezendő időszak ezen a területen is sorsdöntő lesz.

Nemcsak a kérdés, hogy meg tudjuke őrizni a magyar és ezáltal európai kultúránkat, hanem az is, hogyan tudunk mintává, követendő példává válni a neomarxista erőkkel szemben. Ne feledjük, Magyarország Kormánya elsőként ismerte fel, hogy a migrációs válság okozta krízishelyzetre a választ a nehéz helyzetben élők szülőföldön való boldogulásának elősegítése jelenti olyan keresztény közösségek támogatásán keresztül, akik a béke megteremtését erkölcsi kötelességüknek, az életet küldetésnek, a szülőföldjük felvirágoztatását feladatnak tekintik.

A Hungary Helps program erről szól. Helyben reagál a felmerülő szükségletekre, civil és vallási szervezetekkel együttműködve kíván a problémákra megoldást nyújtani, melynek eredményei magukért beszélnek; beszéljünk akár iskolák újjáépítéséről, amely iszlamista támadások elől menekülő gyerekeknek nyújt a tudásnál is sokszor többet, megfelelő körülményeket, figyelmet és menedéket, vagy gondoljunk akár a szegénynegyedekben épült szaktantermekre, műhelyekre, ahol a szakma nemcsak a fiatalok, de a társadalom jövőjét is jobb irányba fordíthatja.

De nemcsak épületekkel, a tudásátadás körülményeinek megteremtésével, hanem ösztöndíjprogrammal is a fiatalok mellett állunk. A Hungary Helps programhoz kapcsolódó ösztöndíjprogram ugyanis lehetőséget biztosít felsőfokú tanulmányok folytatására magyarországi képzési helyeken, olyan 18 és 30 év közötti fiatalok számára, akik saját hazájukban vallási üldözöttek, akár közvetett, akár közvetlen fenyegetésnek vannak kitéve. Az ösztöndíjprogram eredményeként eddig több száz afrikai hallgató érkezett Magyarországra, akik tanulmányaik befejezése után visszatérnek Afrikába, és megszerzett tudásukkal helyi közösségüket, szülőföldjüket támogatják. De a segítség az oktatásnál nem ér véget, hiszen ha élelmiszer-adományokra, higiéniai termékekre, orvosi felszerelésre, ivóvízkutakra vagy gabonaőrlő malmokra van szükség, mi eddig is ott voltunk, vagyunk, és a 2023-as költségvetés alapján biztosított, hogy ott leszünk.

Tisztelt Ház! Az előirányzat tehát a Hungary Helps programmal összefüggésben történő nemzetközi humanitárius segítségnyújtás keretében, adomány formájában forrás biztosítására is fedezetet nyújt. Napjaink változó világában fontos, hogy vigyázzunk a szükséget szenvedő embertársainkra, és közvetlen azonnali segítségnyújtással megelőzhetővé tegyük a humanitárius katasztrófákat, ha pedig megtörtént, annak hatásait mérsékeljük. A program tehát a segítséget viszi a megfelelő területre, nem pedig a problémát szállítja oda, ahol szintén vannak helyi megoldásra váró kihívások. A magyar modell márpedig működik, hiszen az elmúlt öt évben több mint félmillió ember számára vált lehetővé, hogy a migráció helyett a szülőföldjét válassza, sőt sokan haza tudtak térni az otthonaikba. Így elmondható, hogy nemcsak a válságok sebei gyógyulnak a támogatások és a segítségek mentén, hanem a migráció kiváltó okait is enyhíteni tudjuk. Hiszem, hogy mindenkinek joga van a szülőföldjén való boldoguláshoz és a vallása szabad gyakorlásához, valamint a közösségük értékeinek megőrzéséhez. Ezért indokoltnak tartom az erre szánt forrást a költségvetésben.

A Hungary Helps programot százszázalékos állami tulajdonban lévő ügynökség is segíti azzal, hogy az ügynökség végzi a program támogatáskezelési feladatait és az adományok következtében megvalósuló projektek ellenőrzését, továbbá a külső források bevonását is. Ezen keresztül válik lehetővé a nem kormányzati szereplőkkel való együttműködés és a civil szférában való megjelenés, de a bilaterális alapokon nyugvó fejlesztési tevékenység, továbbá a közvetlen és azonnali segítségnyújtási tevékenység gyorsasága és hatékonysága is javítható így. Ezért fontos, hogy az ügynökség 2023. évi szakmai feladatainak ellátáshoz szükséges forrást biztosítani tudjuk.

Engedjék meg, hogy a kulturális diplomáciai projektekről is említést tegyek, hiszen Magyarország számára ennek a területnek a támogatása is nagy jelentőséggel bír. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány egy olyan műemlék védelmét szolgálja, amely nemcsak történelmünk részét képezi, hanem Budapest egyik legrégebbi építészeti emléke is. A páratlan történelmi emlék és a hozzá kapcsolódó kert, illetve a központ üzemeltetése mind az alapítvány feladatkörébe tartozik. Az alapítvány tevékenységének köszönhetően a látogatók a művészettörténeti jelentőségéhez illő környezetben és ahhoz méltó módon látogathatják a műemléket.

A Demokrácia Központ Közalapítvány támogatása is megjelenik a költségvetésben. A közalapítványt Magyarország Kormánya 2005-ben alapította azzal a szándékkal, hogy segítségével megalapozza hazánk intézményes kapcsolatainak tudományosságát a modern demokrácia nemzetközi dokumentumaiban és elvrendszerében meghatározott értékek mentén. A demokratikus átalakulás folyamán szerzett tapasztalatok feldolgozását, közzétételét, továbbá a hazai és a nemzetközi közvélemény tájékoztatását végzi. Működésében közreműködik a Tom Lantos Intézet és a Külügyi és Külgazdasági Intézet is. A Tom Lantos Intézet egy kutatóintézet, szellemi műhely, amelynek legfőbb kutatási területe az emberi és kisebbségi jogok a közép-kelet-európai és a nyugat-balkáni régióban. Az intézet azonban szükség esetén szélesebb régiókban is megvalósít projekteket, a demokratikus folyamatok előmozdításának és az alapvető emberi és szabadságjogok érvényesítésének érdekében.

(12.20)

Olyan nemzetközi tevékenységet végez, amely egyaránt szolgálja hazánk és a környező országok polgárait, tágabb értelemben véve az egész Európai Közösséget.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet lefedi a magyar külpolitikai prioritásokat, és hazánk számára hasznos kutatási tevékenységet is végez. Tanulmányokat, elemzéseket, szakmai anyagokat készít, melyek a tudományos életen túl a magyar külpolitika és a külgazdaság meghatározó szereplőit is segítik. Aktív alakítóként lép fel a szakmai közéletben, beleértvén a szélesebb nyilvánosság elérését is. A szemléletformálás ezen módozata többféleképpen is a haza javára válik.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Úgy vélem, kijelenthetjük, a 2023. évi költségvetés megegyezik, tükrözi a kormányprogram szerinti vállalásokat, Magyarország békéjének és biztonságának megőrzését tűzte a zászlajára. A Rezsivédelmi és a Honvédelmi Alappal reflektál a szomszédunkban dúló háború okozta kihívásokra. A nehéz helyzet ellenére megőrzi a prioritásokat, az elhúzódó háborús helyzetben is megvédi az ország biztonságát, a rezsicsökkentést, a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családokat.

A célok eléréséhez szükséges eszközökhöz biztosítja a megfelelő forrásokat, az ország védelméhez való hozzájárulásról azok vonatkozásában is rendelkezik, akik az extraprofit okán a legkevesebb veszteséggel megtehetik. A forrásokat a megfelelő feladatokhoz rendeli, a minisztériumok költségvetését csökkenti, a korábbi támogatásokat megőrzi. És ami talán ennél is több: a költségvetés fejezetei bizonyítják a magyarok szeretetét, szolidaritását, és garanciái annak, hogy az európai keresztény kultúra fennmaradjon, sikeres legyen és példát mutasson a világ egésze számára. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage