VAJDA ZOLTÁN (MSZP): Nagyon szépen köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Így a költségvetés vitájában, amely számomra csak az első vita  Kósa Lajos büszkén jelezte a tegnapi nap folyamán, hogy neki már a 33. vitája, hát, ehhez mérten volt az ő hozzászólásának a színvonala, de visszatérve rám és elnézést ezért a fél mondatért , nekem az első vitámban ez a harmadik lehetőség, hogy a vitához hozzászóljak. Ugye, vezérszónokként tudtam az ellenzék és ezen belül az MSZP-frakció álláspontját elmondani onnan a pulpitusról, a tegnapi nap folyamán pedig a magam nevében elmondtam, hogy szerintem miért nem időszerű ez a költségvetés. Ezt fiktív költségvetésnek hívtam, hiszen nyáron tárgyalunk egy olyan nemzetközi környezetben, amikor drámaian változhat még minden a jövő év tekintetében. Elmondtam, hogy szerintem miért nem a magyar emberek érdekeit szolgálja, milyen brutális és irtózatos megszorításokat tartalmaz, és arról is beszéltem, hogy miért nem a budapesti emberek érdekeit szolgálja, általában miért nem az önkormányzatokét, és ezen belül miért nem a budapesti emberek érdekeit szolgálja.

Arra szeretném fölhasználni a mai hozzászólásomat, hogy a választókerületem szempontjából, Budapest 13. egyéni választókerület, ezen belül, ugye, ez Budapest XVI. kerülete és Zugló -Alsórákos lakosainak próbáljak jelezni, hogy milyen módosítók azok, amelyeket benyújtottam. Több mint másfél tucat módosítót szeretnék most a tisztelt Ház számára is röviden összefoglalni, melyek azok a módosítók, amelyekkel próbálom korrigálni legalább azt a részét a költségvetésnek, amelyen a választókerületem tekintetében nagyon fontos, hogy változtassunk, úgyhogy ha megengedik, akkor tételesen most ezeket fogom önöknek bemutatni a következő néhány percben. Nincs különösebb logikai sor, hogy mi alapján mutatom be ezeket. Ahogyan a módosítókat benyújtottam, röviden a címét és néhány szóban a tartalmi összefoglalóját fogom ezeknek adni, és köszönöm a figyelmüket.

Az első módosítóm a Szabadföldi út és Ostoros út kereszteződésének szinteltolásos felújításáról szól. Itt összesen 10 milliárd forintos becsült értékkel számoltunk. A módosítónk arról szól, hogy a cinkotai HÉV-megálló melletti közúti átjáró átalakítása már egy évtizedes probléma. A forgalom hatalmas, a HÉV-forgalom akadályozza a kereszteződés átjárhatóságát, ezzel lefoglalva a Kerepesi-Vajda Péter-Szabadföldi út forgalmát. Az állandósuló közlekedési torlódások növelik a közlekedés természetkárosító hatását, és csökkentő hatással bírnak a gazdasági teljesítőképességre. Az egyik módosítóm erről szól, ennek a kereszteződésnek a szinteltolásos felújításáról.

A második költségvetési módosítóm, amely szintén a kerületben lakók érdekeit szolgálja, az, hogy hozzunk létre zárt és biztonságos kerékpártárolókat és fürdőöltöző-épületeket Cinkotán a Mátyásföld repülőtér és a Nagyicce HÉV-állomásoknál. Erre 2 milliárd forintot javaslunk betenni a költségvetésbe, ugyanis a helyi közlekedés környezetterhelésének csökkentésére támogatnunk kell a kerékpáros közlekedést.

Ahhoz viszont, hogy a munkavállalók a munkába jutáshoz ezt igénybe tudják venni, szükséges a közösségi közlekedési kapcsolati pontokon tárolási, illetve szükség szerint igénybe vehető tisztálkodólétesítmények biztosítása. Ezért a következő módosítóm éppen erről szólt. A harmadik ezzel kapcsolatban, hogy a fenti állomásokra rávezető kerékpárutakat és kerékpársávokat alakítsunk ki a kerület főbb útvonalain vagy azokkal párhuzamosan.

A helyi közlekedési környezet terhelésének csökkentésére támogatnunk kell a kerékpáros közlekedést, és ehhez szükséges a kerékpárutak és a multimodális csomópontok kialakítása a HÉV-megállóknál; összesen 5 milliárd forintban javasoljuk ezt megállapítani.

A következő még mindig a HÉV-vel kapcsolatos, hogy közvécéket kell építenünk hitünk szerint valamennyi kerületi HÉV-megállónál, és a sűrűbben látogatott helyeken a kertvárosban. A HÉV-megállókban természetvédelmi, sportra és pihenésre kialakított területeken egészségügyi okok miatt szükséges mindenki által látogatható illemhelyek kialakítása. A kertvárosban vendéglátóipari helyiségek sem nagyon vannak; a felállított pavilonok nem alkalmasak ilyen célú felhasználásra. Nagyságrendileg 1 milliárd forint értékben ez a javaslat is megvalósítható.

A következő két javaslatom összefügg. A kerületben lévő Csobaj-bánya zöldfelületének védelmével kapcsolatos, ugyanis oda egy idősotthon áthelyezését tervezi egy kerület. Két alternatív javalatot is nyújtottunk be  az egyik 5 milliárd, a másik 7,5 milliárd forint értékű  a költségvetéshez.

Az első alternatíva arról szól, egy pici hátteret engedjenek meg, hogy mondjak ezzel kapcsolatosan: a Csobaj-bánya területére egy idősotthon tervezését kezdtük meg, illetve a kivitelezésének egy második körös…  mivel az első körben magas összegű ajánlat érkezett, és erre nem adott megfelelő támogatást az állam, így ebből ki kellett vennünk a park létesítését, és csak mint opciót hagytuk benne a második körös ajánlati felhívásban. Tehát ennek a pályáztatása még nem zajlott le.

Az első opciós javaslatunk az, hogy várhatóan, mivel az építőiparban tapasztalt hatalmas áremelkedések és bérköltségek vannak, valamint az építőiparban soha nem tapasztalt extraprofit miatt a második körben már csak park létesítése nélkül is, csupán az épület megépítésére is a becsértéknél jóval magasabb ár fog várhatóan beérkezni, emiatt nagy valószínűséggel a mostani pályáztatás is sikertelen lesz, és a kormány nem fog elég forrást biztosítani az önkormányzatunk számára a beruházáshoz.

Ezért azt javasoljuk, hogy az idősotthon létesítésére az építőiparban tapasztalt nagymértékű áremelkedések miatt az állam további támogatást nyújtson a kerületi önkormányzatunk számára a projekt megvalósítása érdekében, továbbá biztosítson forrást a Csobaj-bánya zöldfelületeinek felújítására, park létesítésére és zöldfelület élővilág-védelmére.

Ezzel kapcsolatosan van egy második opciós vagy egy másik alternatívánk, amely arról szólna, hogy a Csobaj-bánya területére tervezett idősotthon állami támogatással, a jelenleg magántulajdonban lévő volt cinkotai strand területén épüljön meg, és a Csobaj-bánya teljes zöldfelületi megújítására, a zöldfelület megtisztítására, helyreállítására is biztosítson forrást a magyar állam.

Ezzel két, jelenleg erősen szennyezett zöldfelületünk is megújulhat, és megvalósulhat a régóta óhajtott, régóta várt idősotthon is. A cinkotai strand területének felvásárlása kb. másfél milliárd forint, a Csobaj-bánya területének helyreállítása, a zöldfelület felújítása, annak védelme nagyságrendileg 1 milliárd forint, az idősotthon létesítése pedig további körülbelül 3 milliárd forint, és a strandon kialakított park és zöldfelület védelme körülbelül 2 milliárd forint, így összességében 7,5 milliárdos javaslatot nyújtunk be ezzel kapcsolatosan Csobaj-bánya tekintetében.

A következő módosító indítványunk tágabb értelemben is értelmezhető, azt a címet adtuk neki, hogy a zuglói és a Budapest XVI. kerületi önkormányzatok költségvetését egészítsék ki a kormányzati elvonás mértékében, a helyi feladatok ellátása érdekében. Ugyanis a kerületi önkormányzatok gazdálkodása hatalmas és folyamatos elvonásokkal kritikussá vált, a helyi feladatok ellátása ellehetetlenült.

A következő módosító javaslatunk bérlakásépítésről szól Budapest XVI. kerületében a Bökényföldi út mellett, a helyi bérlakhatási igények támogatására. Ennek az indoklásául röviden csak annyit szeretnék mondani egy kibővített mondatban, hogy a bérlakások száma a rendszerváltás óta a minimálisra csökkent, a magánerős lakásépítések a megnövekvő infláció mellett nem képesek helyettesíteni a bérlakásigényt, ezért szükséges erre forrást biztosítani, jelen esetben a mi konkrét önkormányzatunknak.

(12.30)

A következő módosító indítványunk, félmilliárd forint, 500 millió forint értékben, arról szól, hogy korai fejlesztési támogatás legyen helyszíni és szakmai háttérrel, oktatással Budapest XVI. kerületi központi elhelyezkedésben a helyi és környéki óvodák, iskolák ilyen tevékenységének támogatására, a helyben ezzel foglalkozó vállalkozások segítésére. Háttérként engedje meg, hogy csak annyit mondjak ezzel kapcsolatosan, hogy a kisgyermekek óvodai, kisiskolai nevelése során folyamatosan és egyre sűrűbben felmerülő igény a korai fejlesztés igénybevétele. A gyermekek kötelezően hatéves korban történő beiskolázása feltételezi a kicsik iskolaérettségének megfelelő szintre hozását, ennek elkezdését már a korai óvodáskorban. Ennek a tevékenységnek az ellátására vállalkozásfejlesztés keretében a helyiség, a tanulmányok támogatására és az óvodai korcsoport szűrésére szükséges az előbb jelzett költségkeret.

A következő módosítóm pedig egy, már létező intézményünknek az átalakítása és modernizálása, másfél milliárd forint értékben. A Sashalmi Piac átépítését szeretnénk, hogy az jobban kihasználható legyen, ugyanis a most létező, egyébként a közelmúltban megépített, illetve felújított piac talán a rossz tervezés miatt is, az időjárás nehézségei miatt nagyon gyéren látogatott, kevésbé látogatható, nyáron nagyon meleg, télen nagyon hideg, úgyhogy szükséges lenne legalább egy részének fedett csarnokká változtatása.

A következő módosítónk a kerületi közintézmények és a kerületi önkormányzat tulajdonában álló intézmények energia-korszerűsítése, összességében másfél milliárd forint értékű a módosító javaslatunk, az energiaválság ugyanis hatással van az önkormányzatok költségvetésére, nagyon megterheli azt. Ezért azt kérnénk, hogy a XVI. kerületben az önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló intézmények energiahatékonyságának javítása céljából biztosítsunk keretet a jövő évi költségvetésben, például az uszoda árammegtakarítására és fűtés-korszerűsítésére.

A következő módosító, 4 milliárd forint értékben, Budapest XVI. kerület és XIV. kerület között, az Öv utca, a Szuglói körvasút sor és a XVI. kerület felőli részén, a Körvasút sornál zajvédő fal létesítése, itt ugyanis nemcsak a vasút, hanem a zuglói oldalról a gyártelepek is nagy zajt csapnak, ezért a XVI. kerületi részen a lakók folyamatos vonat- és munkazajban élnek.

A következő javaslatunk, amit röviden összefoglalnék, egymilliárd forint értékben: a XVI. kerületi lakóházak energia-korszerűsítésére pályázati keret biztosítása, ugyanis a XVI. kerületben még mindig problémát okoz, hogy sokan fával és egyéb hulladékkal fűtenek. Ezért kérnénk az önkormányzat költségvetési támogatását pályázat kiírására energiahatékonyságot növelő és környezetvédelmet támogató beruházásokra és felújításokra magán-lakóingatlanok esetében.

A következő módosítónk kerületünk ékszerdobozára, a Mátyásföldi repülőtérre vonatkozik, összességében 4 milliárd forint értékben, amely arról szól, hogy ennek a csodálatos területnek a zöldfelületét meg tudjuk óvni, fel tudjuk újítani, valamint az ott lévő védett állatokat megvédhessük, a területet megtisztíthassuk és jól működtethessük. Erre való támogatásra is nyújtottunk be módosító javaslatot.

A következő módosítónk a Csömöri út-Fogarasi úti felüljáró teljes felújítása, ennek a becsült költségvetése nagyságrendileg 10 milliárd forint, ugyanis évek óta csupán javítgatás folyik a felüljárón, amely mára teljes felújításra érett. A javítgatások a balesetveszélyt növelik, mert az útegyetlen…, az útegyenletlenségek  úgy látszik, ez egy nehéz szó másnak is  miatt nehéz azt jelenleg így működtetni, teljes felújításra van szükség.

A következő a Rákosi út-Füredi utcai vonatátjárónál az autóút szintbeli megemelése, felüljáró létesítése, nagyságrendileg 20 milliárd forint értékben, mert a síneken való átkelés egyre nagyobb probléma a reggeli csúcsforgalomban, mivel az agglomrációból is egyre többen választják ezt az útvonalat. Erre való tekintettel nyújtottuk be ezt a módosítót.

A következő egy nagy tételnek tűnik, 50 milliárd forint, de egy olyan téma, amely évek óta itt van a Ház előtt, és lényegében előrelépés nem történt ebben az ügyben: a gödöllői, a csömöri HÉV és az M2-es metró összekötésének a felgyorsítására nyújtottunk be módosító javaslatot. A XVI. kerületi önkormányzatnak állami támogatásra van szüksége azért, hogy a XVI. kerületi HÉV-megállók mellett emeletes P+R parkolóházak létesülhessenek.

A következő módosító javaslatunk, két és fél milliárd forint értékben, a cinkotai stranddal kapcsolatos, annak a helyzetének a rendezése, a terület rendbetétele, hogy önkormányzati tulajdonba vehessük, és ott infrastrukturális fejlesztésekre kerülhessen sor. Jelenleg ez a terület, a cinkotai strand magánkézben van, elhanyagolt, és szinte szeméttelepként használják. A terület rendbetétele és a zöldterület hasznosítása lenne fontos a kerület lakóinak a számára.

A következő módosító javaslatunk, másfél milliárd forint értékben, a XVI. kerület közigazgatási területén fekvő közutak kezelésének átadása a XVI. kerületi önkormányzatnak, valamint a fenntartó Kerületgazda támogatása az esővízcsatornák felújítására és az esővízgyűjtők kialakítására és kezelésére. Ugyanis a fővárosi kerületek között folyamatos a vita arról, hogy mi számít közútfenntartásnak és -kezelésnek, valamint hogy kinek mi a feladata a közutakkal kapcsolatban. Ennek a helyzetnek a tisztázása miatt szükség lenne arra, hogy az önkormányzatok a közigazgatási területükön található teljes úthálózatot fenntarthassák, és ennek kezelésére külön forrásokat kapjanak. Az utak kezeléséhez szükséges a mostanában nagy mennyiségben lehulló esővíz hatékony elvezetése és kezelése.

A következő módosító, amit röviden összefoglalnék, egymilliárd forint értékben, egy konkrét hely: jelzőlámpás kereszteződést szükséges kialakítani a XVI. kerület Pálya utca és a Rákospalotai határút, a Rákóczi út és a Rákospalotai határút, a József utca és a Rákospalotai határút, valamint a János utca és a Rákospalotai határút kereszteződésében is; ezekre a helyekre javasolunk jelzőlámpás kereszteződést. A Pálya utcai, a Rákóczi úti és a József utcai kereszteződésben elsősorban baleset-megelőzés, a Késmárk utca és a Rákospalotai határút kereszteződésében pedig az egyre inkább ellehetetlenülő közlekedési helyzet feloldása miatt van igény erre. Prioritás a Rákóczi út, a Rákospalotai határút és a Késmárk utca kereszteződése. (Banai Péter Benő visszatér az ülésterembe.)

Még két módosítót mondanék nagyon röviden  közben üdvözlöm államtitkár urat is, hogy megérkezett. Önálló tűzoltóságra a XVI. kerületben szükség van. 4 milliárd forintot javaslunk erre átcsoportosítani, mert szükség lenne egy önálló tűzoltóságra a XVI. kerületben, hogy ne a zuglói tűzoltók foglalkozzanak a XVI. kerületi tűzesetekkel, így is elég nagy területet kell ellátniuk. Ez egy nagyon régóta fennálló probléma, a tűzoltóság felállításához, a megfelelő eszközök beszerzéséhez és fenntartásához egy egyszeri, továbbá éves fenntartási keretet biztosítsunk a költségvetésben a XVI. kerületi önkormányzat számára. És végül ehhez kapcsolódóan külön módosítóként adtuk be, egymilliárd forint értékben, hogy egy fenntartási keretet hozzunk létre az egyre növekvő lakóterület hatékony ellátására a tűzoltóság szempontjából, és ennek biztosításához.

Ezek azok a módosítók, amelyeket benyújtottunk a tisztelt Ház elé, és bízom benne, hogy először a bizottságok, aztán pedig a plenárison az Országgyűlés is fogja tudni ezt támogatni.

Hadd jelezzem itt egyébként, hogy az általam legyőzött, már csak kerületi lakos, de nem a kerületet képviselő Szatmáry Kristóf számára írtam ezzel kapcsolatosan egy levelet a tegnapi nap folyamán, és kértem az ő támogatását, ugyanis ő továbbra is a kerületben lakik, és ebből a szempontból a kerület érdekében el tud járni. Azt kértem tőle, hogy ő maga is támogassa, illetve győzze meg a Fidesz-frakciót is arról, hogy tudják támogatni ezeket, hiszen ezek pártérdekeken túlmutató közös érdekek. Úgyhogy bízom benne, hogy az ő támogatását is meg fogom tudni ebben szerezni, ezt kértem tőle a levélben.

Végezetül annyit szeretnék mondani önöknek és minden lakosnak, akár a kerületünkben vagy máshol, hogy bármilyen típusú fejlesztés esetén, amit kapunk, akár azokat, amelyeket én most felsoroltam a módosítók kapcsán, vagy útépítések, vagy bármilyen infrastrukturális fejlesztések kapcsán, sose hagyják azt, hogy ezért egy politikus köszönetet várjon önöktől. Soha! Ha egy politikus egy kampányban azzal kampányol, hogy ő milyen fejlesztési pénzeket hozott oda egy kerületbe, akkor totális szereptévesztésben van. Minden fejlesztés a mi közös pénzünkből van, az uniós, a magyar és a kerületi adófizetők pénzéből van, tehát mindig csak magunknak, egymásnak lehet ezért köszönetet mondani, ha ilyen fejlesztés van. Tehát soha senki politikusnak ezért köszönetet ne mondjon, és a politikusnak sem szabad elvárni ezért köszönetet.

Én viszont köszönöm szépen, hogy meghallgattak, ezek voltak a kerületi módosítóim, amelyeket volt lehetőség most itt elmondani a Ház előtt. Egyébként pedig fenntartom azt az álláspontomat, hogy a költségvetés egésze tekintetében súlyos problémák vannak, de legalább ezekkel a módosítókkal a kerület lakosainak az érdekét próbáltam képviselni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki sorokból.)

(12.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage