Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon sokszor hallottuk, hogy mennyire megalapozott ez a költségvetés és hogy a családokkal mennyit foglalkozik. Szeretném azért felhívni az államtitkár úr és képviselőtársaim figyelmét arra, hogy a régió adóviszonyait vizsgálva van egy kiugró helyzet, ahol Magyarországon adóztatják a polgárt a legbrutálisabban, ez pedig a körülbelül a minimálbér szintjén kereső gyermektelen magyar honfitársunk, ahol, ugye, 41 százalékos adóékkel holtversenyben mással, de egy kiugróan rossz adatot produkálunk. Érdekel bennünket a kormány terve ezt illetően, hiszen én magam minden fronton támogatnám a gyermekvállalást, de van egy olyan réteg, amelyet szénné adóztatnak, és gyermekvállalás előtt állhat, tehát az, hogy gyermektelen, adott esetben nem jelenti azt, hogy ez tudatos gyermektelenség, lehet, hogy éppen egy gyermekvállalási tervekkel rendelkező, de minimálbért vagy akörül kereső magyar fiatalt taglalunk a vizsgálatunk tárgyaként, és elképzelhető, hogy némi segítséggel egy kicsit könnyebb élethelyzetbe kerülve adott esetben a gyermekvállalás itt is bekövetkezne. Nagyon fontos tehát, hogy vane erre a társadalmi csoportra vonatkozó programja a kormánynak.

De ha már fenntarthatóságot említettünk, van egy téma, amit kínosan kerül a kormány, méghozzá nemcsak egész nap, de az egész költségvetési vitában, ez pedig az államadósság és annak menedzsmentje kérdésköre. Államtitkár úr, 2010-ben nagyságrendileg, ugye, 21 200 milliárd forint volt a nominális államadósság-tömeg, ez a 21 000 most év végére akár 46 000 milliárdig mehet fel, tehát 2010-hez képest sikerült nominálértéken több mint megduplázni az államadósságot. GDP-arányosban persze vizsgálódhatunk, hogy éppen mikor sikerül 70 és 80 százalék között kedvező mozgásokat elérni, de, államtitkár úr, hát tízévente ciklikusan jönnek az újabb és újabb válságok.

Tehát nem látjuk, hogy az államadósság-menedzsment terén milyen tervei vannak a kormányzatnak. Kérem, hogy a következő reakciókörben, ezt fejtse ki bővebben. Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps a Jobbik és a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage