HEGEDÜS ANDREA (DK): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tehát Hegedüs Andrea, és köszönöm a szót. Hamarosan egy pénztárca többet fog érni, mint a benne lévő pénzünk, ugyanis az infláció gyalogkakukk-sebességre kapcsolt. Kapkodjuk a fejünket az élelmiszerüzletekben, a piacon, a patikában, a hentespultnál. Minden megfizethetetlen szintre emelkedik. A Fidesznek köszönhetően nem látjuk a végét a drágulásnak.

Bizonytalanság, aggódás, kilátástalanság, tehetetlenség és reményvesztettség: ez a hangulat uralja a vidék Magyarországát. Hiába szuggerálják a cenzúrált médiájukon keresztül az inflációt, amikor más a valóság. Még hogy élelmiszerárstop? Inkább élelmiszerársokk van.

Vidéken a bevásárlás már nem az önfeledt, termékek közötti válogatásról szól. A „mi szem-szájnak ingere” helyett már csak a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” változat maradt. A rendszeresen vásárolt termékek közül kényszerűségből sok már kikopik a kosarakból. A hús, gyümölcs, zöldség elérhetetlen luxuscikk lett. Az akciós újságok böngészése lett a mindennapi olvasmány a családokban.

A Demokratikus Koalíció előrelátó volt már a választások előtt, időben jelezte, hogy ha Orbán Viktor marad, akkor brutális megszorítások jönnek. Fideszes magyarázkodás és tagadás ide vagy oda, igazunk lett. A legelesettebbek támogatás nélkül maradtak, a nyugdíjasok csak a jelképes botjukra támaszkodhatnak, az oktatás a Fidesz halmozottan hátrányos helyzetű mostohagyermeke, az egészségügy a gyógyíthatatlan betegek sorsára jutott.

Az orbáni 2023-as költségvetés a megszorítások Orbán-csomagja. Az emberekkel fizettetik ki a kampányban elköltött milliárdokat. Megnyerték a választást, de kormányozni bizonyítottan nem tudnak. A „Magyar falu” program, tudják, hogy mit jelent ma? Munkanélküliséget és pénztelenséget, egyik napról a másikra utcára kerülést. Megtanulták a túlélés magastechnikáját az emberek, könyöradományokra kényszerülnek. A munka egyenlő a kizsákmányoló rabszolgamunkával. A vidék fiataljainak többsége szülői, nagyszülői támogatásból él. A tartalékaikat felélték, megtakarítás nincs. A megalázóan kevés munkanélküli-ellátáshoz hozzájutni egy ceremóniával felér. A járandóság átutalása óriási késéssel érkezik meg. Ma a családok megtanulták az Excel-táblát is használni, mert szigorú könyvelést vezetnek a kiadásaikról és a bevételeikről, habár a bevételi oldalon már nincs semmi.

Már a középosztálybeli családok is megnézik a boltban az árakat. Míg a mindennapok kényelméhez eddig hozzátartozott, hogy rendeltek készételt vagy elmentek vacsorázni, ma már nem engedhetik meg maguknak. Tudják, mennyit keres egy kisvárosi pályakezdő rendőrjárőr, egy tűzoltó, akik a biztonságunkról gondoskodnak? Dehogy! Különben nem tartanánk itt.

A vidék nagy- és kistelepülésein élők nem ezt érdemlik. Az önök faluprogramja már kevés, amikor 44 százalékkal drágul az élelmiszer, és megállíthatatlan a pénzromlás. Ez a költségvetés a vidék Magyarországán élő milliók számára semmi jóval nem kecsegtet, hiszen pont a kisebb településeken élő emberek lesznek azok, akik elsőként fogják megérezni a saját bőrükön a megszorítások és a forráselvonások következményeit. Nekik kell továbbra is órákat utazniuk majd, ha megfelelő orvosi ellátáshoz szeretnének jutni. Az ő gyerekeik iskoláiban nem lesz megfelelő képesítéssel rendelkező pedagógus. Önök nem költenek eleget a vidéki útfejlesztésekre, a szociális rendszer fejlesztésére.

De nincs tervük a leszakadó régiók felzárkóztatására sem. Semmivel nem foglalkoznak, ami a vidék Magyarországának valójában fontos. Önöknek a vidék nem más, mint a NER-es földesurak játszótere. Egy a céljuk, az önök birtokrendszerének  bocsánat, vármegyerendszer  kiépítése. Holdacskákat adnak-vesznek, és íratják rá a családtagjaikra, barátaikra, hogy a vagyonnyilatkozatukban nulla legyen a megtakarításuk. Jaj, apropó, vagyonnyilatkozat! Már az sem lesz látható, ugyanis átírják a vagyonnyilatkozati szabályokat is.

Kereszténynek vallják magukat, de önök az igazi nagybetűs álkeresztények mintapéldányai. Gondolom, hosszú órákat töltenek a gyóntatófülkében, mert van mit meggyónniuk. Sok miatyánkot, üdvözlégyet kell elmondani ennyi bűn után, hogy feloldozást nyerjenek. Nem magukon kezdik a bűnbocsánatot, hanem a vidéki ellenzéki vezetésű önkormányzatokon. És a településeket büntetik…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage