HEGEDÜS ANDREA (DK): Rezsivédelem nélkül maradnak az önkormányzatok, ami beláthatatlan többletköltségeket fog okozni, és több település létét fenyegetheti. Az igazságosság elvét nem is ismerik, minden szentnek úgymond maga felé hajlik a keze, csakhogy önök nem szentek, és nem is voltak azok soha.

Egy felelős és törvényes kormány költségvetése megteremtené az önkormányzatok önálló gazdálkodásának feltételeit, megszüntetné az eladósodás újratermelődését. A vidék Magyarországa vissza kell hogy kapja a kormány által visszatartott közösségi közlekedési támogatásokat, és törvény biztosítja, biztosítsa a stabil jövőbeni működést.

S nem hagyhatom szó nélkül a közoktatást. Elismerték, hogy ellehetetlenítették a pedagógusok munkáját az ország minden területén. Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkárt és kollégáit küldjék már be végre az iskolai élet sűrűjébe, hogy lássák mi a valóság!

(13.30)

Ne csak beszéljenek a bérhiányról, a pedagógushiányról, a jövőképhiányról, ne online kérdőíveket tervezgessenek, amelyekből a tanárok a neten tehetetlenségükben humort csináltak, hanem tegyenek is végre az oktatásért! Nevetségessé váltak.

Egy falusi vagy kisvárosi iskolában az iskolai kirándulás nem úgy zajlik már, mint régen, egynapos kirándulásokat szerveznek a felső tagozatban az addig többnapos helyett, mert az árajánlat elfogadhatatlan még alku után is. Mi lesz azzal a vidéken élő gyermekkel, akinek magyar szakos tanítja a matematikát évek óta? Földrajz, testnevelés szakos tanár a nem létező kollégáit helyettesíti, és angolt, fizikát tanít. Én őket hívom szellempedagógusoknak. Hogy fog bekerülni egy rangos középiskolába a vidéki értelmes gyermek, ha nem kap minőségi oktatást? A szakszervezet szerint 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból. Van tervük, hogy hogyan tovább?

Tanárként nem volt jellemző rám az elégtelen érdemjegy használata. Most viszont, ha a jelképes év végi bizonyítványban a költségvetés egy tantárgy lenne, akkor a diákszleng szerint akkora buktát, egyest, szekundát adnék, hogy nem férne bele az iskolatáskájukba. Az önök nemzeti kormánya meddig fog így létezni? Habár emiatt egyáltalán nem aggódom, mert ha holnap megszűnne a rendszerük, akkor végre fellélegezhetne hazánk az iga alól. De a magyar kiművelt emberfőkért, igen, aggódom. Lesz egyáltalán nemzet, ha így haladunk? Mert ha a jelenlegi úton haladunk, és nem hátra, és ennyit szánnak a központi költségvetésben oktatásra, egészségügyre, nyugdíjasokra, szociális területekre, közlekedésre, útfejlesztésekre, mint most, akkor pár év, és nem lesz elég pedagógus, orvos, nővér, szociális gondozó, tűzoltó, rendőr, sem nemzet. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage