VARJU LÁSZLÓ (DK): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! A költségvetési törvény vitájának vége felé szeretném a Demokratikus Koalíció frakciója oldaláról összefoglalni néhány mondatban, néhány percben inkább azt, hogy mi az, amit kaptunk önöktől, és mi az, amit ilyen értelemben tanulságként levonhatunk ez után a hosszú vita után. Sok tapasztalatunk van, ez kétségtelen, de én három lelepleződést mindenképpen szeretnék önöknek megmondani, illetve összefoglalni, és ebben az értelemben tanulságként a magunk számára is elmondani.

Ez a három, hogy ne legyen félreértés: a munkaalapú társadalomra vonatkozó NER-hazugság, amit itt oly sokat hangoztattak; a második a rezsihazugság, amely mögé odaállítanak olyan költségvetési forrást, amellyel a saját bűnüket akarják helyreállítani és kijavítani; harmadik oldalról pedig ezt a költségvetést a maga megszorításaival együtt hívjuk egyszerűen Orbán-csomagnak, és akkor mindjárt egyszerűbb az életünk, nem kell túl sokat magyarázni, hogy igazából miről van szó.

Akkor kezdjük az értelmezést! Lelepleződtek, folytatódik a munkaalapú NER-hazugság. Olcsó bérű, 350 eurós, és munkajogi szempontból teljesen kiszolgáltatott embereket dobnak oda a befektetőknek. Még egyszer mondom, 350 euró, amit önök egyébként ilyen értelemben a nagyon sokszor hangoztatott, sokszor, sokat emelt minimálbérként biztosítanak az embereknek. Ez az, ami teljességgel elfogadhatatlan.

Önök tíz éven keresztül vezetik az országot, vezették bele abba a csapdába, amely lényegében egy költségalapú versenyben gyakorlatilag elbukott. Azok az országok, környező országok  Észtországtól kezdve sokáig mehetnénk , ahol igenis a tudásalapú gazdaság működésére álltak át, felhasználva ehhez egyébként hasznosan az európai uniós forrásokat, önök ezt nem tudták megtenni, és ennek a következménye az, hogy emberek százezrei menekülnek el Magyarországról. Mert ha van olyan család, akinek a családjában dolgozik valaki Németországban vagy Angliában, és ott megmondják nekik, hogy 350 eurós minimálbérért dolgoznak, ahogy Magyarországon több mint egymillió ember van így, akkor mindenki szembesülhet azzal, hogy mi a valóságos helyzet.

Ráadásul ebben a folyamatban önök csődbe vittek olyan agyontámogatott stratégiai partnereket, mint például a Tungsram; erről akár még részletesen is beszélhetek államtitkár úrnak, de az idő rövidségére való tekintettel most ezt nem teszem. Tehát lelepleződtek, ez a munkaalapú NER-hazugság nem tud élni, és Magyarországnak ez kifejezetten káros.

Másodsorban lebuktak. Ne tagadják el, hogy éveken át az embereknek drágábban adták a gázt és a villanyáramot. Ebből a drágább értékesítésből önök képezhettek volna alapot, amelyből egyébként finanszírozhatnák most a többe kerülő, a nemzetközi piacon is többe kerülő gázt és villanyáramot. De önök ezt nem teszik, ehelyett inkább mindenkit pótadóztatnak, pluszadót vetnek ki, és abból finanszírozzák. Tehát az embereknek nem adnak, hanem az a valóság, hogy önök elvesznek tőlük. Sőt, az a helyzet, mint kiderül, hogy mindaz, amit egyébként eddig ígértek, vagy inkább úgy mondom, a hatalmuk megőrzése érdekében átmenetileg odaadtak az embereknek, na, azt mind visszaveszik ebben az évben többletköltségként, és ebből akarnak gazdálkodni. Bár én mindig azt mondtam, hogy a politikai hiba, amit elkövettek, és annak a helyrehozatala nem politikai teljesítmény, és ilyen értelemben ezért önöknek egyszer biztosan ezzel számolni kell.

Ráadásul az a hazugság, hogy a háztartások rendszeres kiadása csak villanyból és gázból áll, ez természetesen nem igaz. Önök a rezsit növelik. Teljes hazugság, amit mondanak, hiszen az utazás, az élelmiszer, az internet ára, az internet adóztatása, a telefonálás árának a növelése mind abba a kategóriába tartozik, hogy a pillanatnyilag a KSH által 10 százalékosnak mondott infláció a valóságban jóval 15 százalék fölött van, és, államtitkár úr, ezzel nem tudnak elszámolni. És így, ahogy mondtam, minden korábbi családtámogatást  mindegy, hogy minek hívják önök, mindegy, hogy minek mondják  önök visszavesznek.

Itt van a mai példa: szépen elkezdték kivezetni a benzinársapkát, szép lassan, hogy az emberek szokják meg, hogy egyébként mit nem lehet csinálni. Nem lehet többet tankolni, mint 50 liter  ugye, a mai bejelentésük , nem lehet kiskannába tankolni, tehát, aki a fűnyírót akarja működtetni, az fizessen 900 forintos benzinárat. Ezt csinálják önök! Holnapután majd újabb ilyet csinálnak. Ez az önök gyakorlata, hogy ha valamit ki akarnak vezetni, szép csendesen, lassan lenyomják az emberek torkán, azért, hogy ilyen értelemben az emberek ezt ne vegyék észre.

De természetesen a Demokratikus Koalíció elutasítja ennek a brutális orbáni megszorító csomagnak minden elemét, nemcsak ezt az egyet, így a benzinárstop kivezetését is, és felszólítjuk a Fideszt, hogy ne az emberekkel akarja megfizettetni a gyenge forint és az elhibázott gazdaságpolitika árát. Ne vezessék ki a benzinárstopot! A mai korlátozásokra talán még kevesen kapták fel a fejüket egyébként, hiszen elvégre az autókat tele tudják tankolni az 50 literen belül is, de előbb-utóbb ez is meg fog történni.

De itt van a harmadik elem. Az emberek számára ilyen szempontból lelepleződtek önök, rajtakaptuk önöket, mert megszorítások sokasága érkezett. Ebben a vitában, emlékezzen, államtitkár úr, itt voltunk közösen, amikor Debrecen város képviselője, Varga Zoltán képviselőtársam a tegnapi napon meghozott önkormányzati döntésről tájékoztatta itt önöket. A város működését, amit a polgárok ott igénybe vesznek a tömegközlekedéstől a közétkeztetésen át, minden egyes elemében megemelték az árát. Mi ez, ha nem rezsinövelés, tisztelt államtitkár úr? Erről szól a történet. Minden percükben hazudnak, becsapják az embereket, és ez az, ami ilyen szempontból elfogadhatatlan.

Még arra sem képesek, hogy az allergiás gyerekek gyógyszerét kifizessék, és az iskolákban ott tartsák ezeket a gyógyszereket, hogy ne haljanak meg gyerekek, miközben látják, hogy ez milyen kockázatokkal jár. Egy éven belül, néhány hónapon belül volt, ahol nem tudták megmenteni, és volt, ahol sikerült megmenteni, és büszke vagyok rá, hogy mindez a segítségnyújtás egyébként ilyen értelemben Újpesten tudott történni.

(13.40)

És akkor azzal büszkélkednek, hogy egyébként a globális cégek magyarországi nyereségét nem adóztatják meg?! Hát, mire föl van ez?! Ahelyett, hogy egyébként ne a kisvállalkozásokat bántanák, hanem őket megadóztatnák.

Végezetül itt, hogy szembesüljön államtitkár úr ezzel is, rajtakaptuk önöket, hogy az 54 milliárd forint egyenlő 54 milliárd forinttal, ami azt jelenti, hogy 54 milliárd forintot elvettek a Fővárosi Önkormányzattól, és odaadták Tiborcz Istvánnak támogatásként, közbeiktatva egy alapot. Államtitkár úr, milyen munka ez?! Hogy lehet ilyet csinálni?!

Összefoglalva tehát azt tudom önöknek mondani, ez megszorító költségvetés, amelynek címe: az embereket sarcoló Orbán-csomag. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage