SEBŐK ÉVA (Momentum): Köszönöm szépen. Sajnálom, hogy Dunai Mónika képviselőnő már nincs itt, szerettem volna rá regálni. Az én szívemet nagyon megmelengette, amikor azt mondta, hogy ő is úgy gondolja, hogy nem kell a képviselőknek köszönetet mondani az adófizetői pénzből létrehozott dolgokért. Szeretném, ha erről beszélne a Békés 4. választókerület egyéniben megválasztott fideszes képviselőjével is. „Ollókezű” Norbert minden rozsdás szegért hajbókoltat megyeszerte. (Derültség az ellenzéki sorokban.)

De nem ezért kértem most felszólalást, egy sokkal fontosabb témáról szeretnék beszélni, méghozzá a tiszteletről, a megbecsülésről és a szeretetről. Szerintem kevés olyan dolog van, amiben egyetért ennek a patkónak minden zegzuga, de talán ez egy olyan kérdés, amiről ma szó lesz. Szerintem az édesanyákat ennek a patkónak minden szegletében szeretjük, megbecsüljük és tiszteljük. Nagy kérdés, hogy ez hogyan valósul meg a mindennapokban, mert szerintem mind a szeretet, mind a megbecsülés, mind a tisztelet egy olyan dolog, amelynek a szürke hétköznapokban újra és újra meg kell valósulniuk, a hétköznapokban újra és újra meg kell mutatnunk, különben majomszeretetről beszélünk.

Meggyőződésem, hogy ma Magyarországon ez nem valósul meg. Nagyon-nagyon sok szempontból nagyon rossz az édesanyák helyzete Magyarországon. Beszélhetünk szülészeti erőszakról, beszélhetünk láthatatlan munkáról, beszélhetünk munkaerőpiaci helyzetről. Egyébként pont ma Dúró Dóra is felszólalt ebben a kérdésben: az anyák hátrányos helyzete a munkaerőpiacon, ami egy létező és valós jelenség. Sokat tudnánk tenni az édesanyákért, a kérdés az, hogy megvane a politikai szándék.

Én egy nagyon apró lépésről indítanék, és sajnálom, hogy ennyire kevesen vagyunk, mert jó néhány képviselőt terveztem megszólítani. Vegyük például Békéscsabát. Békéscsabán a szülészeten az édesanyák hálásak lennének már azért, ha sötétítőfüggönyök lennének. Úgy gondolom, hogy fontos lett volna, hogy Herczeg Tamás erről tudjon. De beszélhetünk Orosházáról is; tegnap említettem, hogy nagyon nagy probléma a klímaberendezés hiánya. De Farkas Sándort is szerettem volna megszólítani: a szentesi kórházból úgy jönnek ki a kismamák, mintha nem szülni lettek volna egy európai kórházban 2022-ben, hanem mint egy háromnapos Kőrös menti horgásztúrán, legalábbis a szúnyogcsípések száma alapján, ugyanis nincsen szúnyogháló a szentesi kórház szülészetén. De beszélhetünk Debrecenről is, ahol a terhespatológia szaunaként üzemel, és csak azért jobb a helyzet a gyermekágyasoknál, mert másik fekvésű szobák jelentik a gyermekágyas részleget.

Szeretnék egy ajánlatot tenni, nem határozati javaslatot, nem törvénymódosítást, hanem egy becsületbeli szóbeli megállapodást itt, és arra szeretném kérni a frakciók képviselőit, hogy egy bólintással vagy egy fejrázással majd reagáljanak, hogy elfogadjáke ezt az ajánlatot. Nagyon egyszerű apró lépés azért, hogy az anyákat a hétköznapokban is jobban becsüljük, tiszteljük és szeressük.

Vállaljae azt a magyar politikai elit, hogy 2023 anyák napjáig minden egyes szülészeten lesz szúnyogháló és sötétítőfüggöny? Amennyiben ez nem valósul meg, akkor a magyar politikai elit tagjai  beleértve az összes országgyűlési képviselőt, minisztert, államtitkárt, helyettes államtitkárt, pártelnököt  vállalják azt, hogy 2023 anyák napján nem tesz ki a közösségi médiába, nem vásárol hirdetést nyomtatott médiában, sem rádiós hirdetést, sem semmi ilyesmit, nem tesz közzé olyan anyák napi kommunikációt, ami a cukiskodásról szól. Nagyon aranyosak és kedvesek szoktak lenni az anyák napi üdvözletek, nincs is velük semmi baj, de azt gondolom, hogy ha nem tudjuk vállalni, hogy lesz szúnyogháló és sötétítőfüggöny minden szülészeten, nem érdemeljük meg, hogy ilyen kommunikációt megtehessünk.

Ha ezt a vállalást nem tudjuk teljesíteni, akkor egy egységes, pártokon átívelő megjelenéssel az alábbi szöveget tegyük ki mindannyian 2023 első májusi vasárnapján. „Kedves Magyar Anyák! Megígértük, hogy 2023 anyák napjára minden magyar szülészeten lesz szúnyogháló és sötétítőfüggöny. A vállalást nem teljesítettük, ezért idén nem vagyunk méltóak másmilyen anyák napi köszöntésre, mint erre a csalódott, beismerő grafikára. Mindenkitől elnézést kérünk. Boldog anyák napját! Tudjuk, hogy jobbat érdemeltek.”

Úgyhogy én most megkérem a frakciók jelen lévő tagjait, először úgy látom, a Mi Hazánktól talán nincs itt senki, úgyhogy úgy veszem, hogy ők megtették a vállalást. (Derültség.) Kérem a Jobbiktól, hogy vállaljáke, ha az összes többi frakció vállalja. (Z. Kárpát Dániel közbeszól.) A Jobbik…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage