TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön a felszólalásának a 90 százalékában az ön által benyújtott költségvetési módosító javaslatokról beszélt. Mivel ön először képviselő, valószínűleg nem tudja, hogy van a költségvetésnek egy részletes vitája… (Vajda Zoltán: Itt voltam végig!) De akkor meg kell nézni a házszabályt (Vajda Zoltán közbeszól.), és a költségvetés részletes vitájában kell a módosító javaslatokat megérvelni az Országgyűlés előtt (Rétvári Bence: A részletes vita nem itt van! Az a bizottságban van!), és meggyőzni a többséget arról, hogy az ön módosító javaslatait támogassa.

Egyébként ha pedig megnézzük, ön beszélt arról, hogy több pénz kell az önkormányzatoknak; több pénz kell az egészségügyre; több pénz kell az oktatásra; több pénzt szeretne adni a nyugdíjasoknak; szeretné átalakítani az adórendszert, mégpedig úgy, hogy nullaszázalékos áfát bevezetni nem tudom, mire, úgy néz ki, mindenre; de azonfelül szeretne utat építeni, és természetesen  egyetértek önnel  ami a választókörzetében még nem épült meg, azt megépíteni. Hát, így ebben a kérdésben vagyunk itt még jó páran a parlamentben (Derültség a kormánypártok soraiban.), akik ugyanezt szeretnénk egyébként elérni a költségvetéssel.

Nézze, én mint a Pénzügyminisztérium képviselője viszont önnek a figyelmébe ajánlom, hogy ez a költségvetés mit is jelent az emberek számára, milyen helyzetben készült. Háború idején, gazdasági válság idején, energiaválság idején, az Európai Unió elhibázott szankciós politikájának idején, és van egy erős inflációs nyomás, egy inflációs hatás az egész világra, Európára és Magyarországra  ilyen körülmények között készül el a költségvetés.

És, nézze, a következő dolgokban még sincs visszalépés: nincs visszalépés az adózásban, például a családi adózás kérdésében; nincs visszalépés abban, hogy Európa egyik legkisebb személyi jövedelemadóját alkalmazzuk, 15 százalékot; nincs visszalépés a 25 év alattiak adómentességében és a négygyermekes anyák adómentességében. De nincs visszalépés Európa legkisebb társasági adójában, a 9 százalékos társasági adóban sem. Nincs visszalépés az otthonteremtésben és nincs visszalépés a nyugdíjak reálértékének megvédésében. Nincs visszalépés, sőt növekedés van a munkavállalók jövedelmének a növekményében, hiszen a jövedelmek nagyobbak, mint az infláció, tehát ezzel a gazdasági rendszerrel megvédjük a jövedelmet szerzőket, a munkavállalókat is az inflációtól. De nincs visszalépés a családok rezsicsökkentésében. Európában Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol a családokat képesek vagyunk megvédeni, mert tudjuk, hogy Rezsivédelmi Alapot kell létrehozni a költségvetésben, és ezzel a tíz éve bevezetett hatósági árakat meg kell védeni a családok érdekében.

(13.50)

Miben van előrelépés? Például abban, hogy csökkenni fog ilyen helyzetben is a költségvetés hiánya. Csökken, most is Európa középmezőnyében vagyunk a Covid, a koronavírus-járvány ellenére, de ezt tovább fogjuk csökkenteni, és el fogjuk érni, hogy 3 százalék alá tudjuk vinni; nem jövőre, az azt követő évben. Csökken az államadósság szintje és a mértéke is. Nem növekszik, mint ahogy háborús gazdasági válság idején esetleg az szinte törvényszerű és kézenfekvő lenne, hanem csökkenni fog az államadósság mértéke a GDP-hez mérten. Csökkenni fog az infláció is, amit ön bírál, és nem hiszi, hogy 5,2 százalék lesz. Olvassa el az elemzők értékelését és előrejelzését; attól mi biztonságosabb, szerényebb inflációs mértéket mondunk. Nincs visszalépés abban sem, hogy a gazdasági növekedés mértéke meg fogja haladni jövőre is a 4 százalékot, és ezzel az Európai Unió élmezőnyében vagyunk. Előrelépés van a tekintetben, hogy növekedni fog Magyarország katonai biztonsága, ezt szolgálja a Honvédelmi Alap, amelynek összege 842 milliárd forint.

Összességében tehát, ha megvizsgáljuk, hogy milyen helyzetben van a világ, az ország, Magyarország, ez a költségvetés igenis békét és biztonságot ad Magyarország számára. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage